Formule 1

VIDEO - Wie gaat het stokje overnemen na Binotto's exit? “Stap naar voren Gerhard Berger!”

Uitgegeven door Peter Vader • 3 december 2022 17:05

Na het vertrek van Mattia Binotto bij Ferrari is de grote vraag natuurlijk wie nu het stokje gaat overnemen. Het is een vrijwel onmogelijke opgave voor de nieuwe principaal, dat heeft de geschiedenis van Ferrari al decennialang uitgewezen. Het aftreden en vertrek van Mattia Binotto uit het Ferrari Formule 1-team kwam niet als een verrassing. Iedereen is het unaniem erover eens dat hij een aantal goede eigenschappen heeft en hij erin slaagde om de Ferrari-supertanker om te draaien en weer op koers te krijgen om te strijden voor overwinningen. Nu volgt bij Ferrari de volgende stap: het winnen van het F1-wereldkampioenschap. Binotto zou niet de man hiervoor zijn, maar wie dan wčl? De ervaren autosportjournalist Jim Wright van ‘The Race’ zegt: “Stap naar voren Gerhard Berger!” De beminnelijke maar no-nonsense Oostenrijker zou volgens hem de perfecte man zijn om Ferrari terug naar het wereldkampioenschappen te leiden. Wright vertelt hierna waarom hij deze mening heeft.

Gerhard_Berger_ITR_DTM_president

“Natuurlijk is hij ook een voormalig Ferrari-coureur, een Grand Prix-winnaar, een veteraan met veertien seizoenen in de F1 en een man die heeft gewerkt voor, met en geleerd van de allerbesten: Jean Todt, Ron Dennis, Frank Williams en Flavio Briatore. Alle toppers dus. En op 63-jarige leeftijd is hij niet te oud om de uitdaging aan te gaan en je krijgt momenteel het gevoel dat zijn werk voor de DTM-serie misschien wel volbracht is. Wat Gerhard aan een team toevoegt, is passie, toewijding en een niet aflatende wens om te slagen. Wat zowel aanstekelijk als aantrekkelijk is. Hij heeft ook enorm veel respect binnen de autosportindustrie voor zijn prestaties, hij is volledig zakelijk onderlegd nadat hij een zeer succesvol logistiek bedrijf heeft overgenomen, ontwikkeld en geleid en hij is voor niemand bang.

Gerhard_Berger_220053-azerbaijan-gp-2022

Ik spreek uit eigen ervaring, schrijft Jim Wright, ik heb Gerhard eerst gekend als een opkomend F3coureur, vervolgens als F1-coureur en vervolgens als hoofd van BMW Motorsport, waar we elkaar tegen het lijf liepen en samen tot oplossingen kwamen via het BMW/Williams F1-huwelijk. De laatste tijd rekruteerde hij me van Williams toen hij kortstondig de controle over het Toro Rosso F1-team overnam en het vaste team van achterblijvers in minder dan drie seizoenen op verdienste veranderde in een Grand Prix-winnend team. Wat ik leerde in die periode van drie jaar dat ik voor Gerhard werkte, was dat hij een heel duidelijke manier had om een uitdaging te analyseren en dat hij een echte vaardigheid had om de belangrijkste problemen te identificeren en die problemen direct aan te pakken, snel, eenvoudig en zonder omwegen.

Gerhard_Berger1_RX500


Om dit te bereiken had hij een werkelijk indrukwekkend netwerk van personeel waarmee hij eerder had gewerkt of van ver had bewonderd. Van monteurs tot ingenieurs tot productiepersoneel, ze zaten allemaal in Gerhard's Rolodex (een apparaat met roterende systeemkaarten met contactgegevens, dat voornamelijk op kantoren wordt gebruikt, red.) en Gerhard en zijn superefficiënte en loyale PA kon iedereen bereiken die ertoe deed in de autosportwereld. En hij was meedogenloos. Toen hij de leiding kreeg over Toro Rosso in Faenza, vroeg hij wie er tevreden mee was om gewoon in de F1 te zitten en wie zich niet zo druk maakte om de resultaten. Een paar mensen stapten naar voren en waren weg: het nieuwe Toro Rosso onder leiding van Gerhard was niets voor hen.

Gerhard_Berger3_RX500


Grote leiders eisen veel van hun troepen en dat is zeker het geval bij Gerhard. Als je niet bereid bent om dezelfde inspanning te leveren als hij, of als je niet dezelfde visie en overtuiging deelt dat de klus kan worden geklaard zoals Gerhard voor ogen heeft, dan ben je niet de juiste persoon. Zo eenvoudig en effectief is het. En er zijn veel personeelsleden die absoluut gedijen onder Gerhards leiderschapsstijl, mensen die dingen bereikten waarvan ze waarschijnlijk niet wisten dat ze mogelijk waren, maar door de drive, energie en vastberadenheid die Gerhard eiste, nieuwe hoogten bereikten. Ik zag velen in Faenza die onder Gerhard groeiden en ik heb het gevoel dat dat precies is wat Ferrari op dit moment nodig heeft: iemand die je krachtig in je nekvel pakt en je leidt naar een nieuw prestatieniveau.

Gerhard_Berger4_RX500


Voor alle technologie die betrokken is bij F1, gaat winnen over het stimuleren van een groot personeelsbestand om de individuele en collectieve hoogten te bereiken die ze hebben. Gerhard Berger is een meester in deze vorm van leiderschap en zijn oude team heeft hem nu nodig. De rol van Ferrari F1-teambaas – voor sommigen een vergiftigde kelk – vereist natuurlijk veel meer dan sterk leiderschap en rekrutering. De leider van Ferrari moet een sterke band hebben met de media en eerlijkheid en passie tonen in combinatie met vooruitgang op het goede spoor. Nogmaals, Gerhard kan zichzelf redden voor de media en met humor en snelheid van geest.

Gerhard_Berger

En dan is er nog de politiek die bij de baan hoort, het opbouwen van relaties met de FIA en FOM. Kon Gerhard dit aspect aan? Zeker weten. Hij heeft voor de FIA gewerkt, stond aan het hoofd van de Single-Seater Commission onder Todt en hij weet zeker hoe hij Domenicali &Co moet aanpakken, aangezien hij de Italiaan in zijn verschillende Ferrari-rollen als coureur heeft ontmoet. Er zullen zeker comfortabelere keuzes voor de teambaas zijn, maar de hemel staat de Scuderia bij als hij in de val loopt van één van zijn coureurs die de keuze van de teambaas beďnvloedt. Ferrari moet geen genoegen nemen met comfortabel. Als dat wčl zo is, zal het niet winnen. Wat het nodig heeft, is een stoere, streetwise bestuurder die alle ervaring, kennis en inzicht heeft om te winnen en die een bewezen staat van dienst heeft als coureur, als teameigenaar en als zakenman. Echt, er is maar één man voor de klus - stap alsjeblieft naar voren Gerhard en laten we echte concurrentie creëren voor Red Bull en Mercedes in de voorhoede van de F1.”

Gerhard_Berger_Ferrari

Kijk even ruim twee minuten naar onderstaande video van PavelCZ over Gerhard Berger (Ferrari V12) die zich kwalificeert voor de Grand Prix van Italië in 1995:Gerhard_Berger_Ferrari_Formula_One_the_prancing_horse

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS