Formule 1

VIDEO - Jan Lammers: "Max heeft niet gedomineerd in 2022 maar gewoon heel hard gewerkt"

Uitgegeven door Peter Vader • 4 december 2022 11:03

Volgens voormalig Formule 1-coureur en tegenwoordig sportief directeur van de Nederlandse Grand Prix � Jan Lammers - betekenen de vijftien overwinningen van Max Verstappen in 2022 niet dat hij het seizoen domineerde. Een bewering die om enige toelichting vraagt. Met vijftien overwinningen dit jaar heeft Verstappen het record voor de meeste Grand Prix-overwinningen in ��n seizoen verbroken. Bovenop deze prestatie won de Nederlander al vroeg in het seizoen, tijdens de Grand Prix van Japan, het rijderskampioenschap. Een groot deel van het jaar voerde met een redelijk puntenverschil het kampioenschap aan, voor al zijn concurrenten. Maarrrrrrr..., zo begon het niet! Verstappen had na de Grand Prix van Australi� meer dan 40 punten achterstand op Ferrari's Charles Leclerc. De RB18 had het aanvankelijk zelfs moeilijk. De klim voor Verstappen van P6 in het klassement na Australi�, naar uiteindelijk P1 en een totaal van 454 punten was gewoon keihard werken.

Max_Verstappen_weggevlagd_door_Jan_Lammers CM.com Circuit Zandvoort
Max Verstappen wordt weggevlagd door Jan Lammers tijdens een demo op Circuit Zandvoort

Hard voor vechten
Jan Lammers verwierp dus het idee dat het gemakkelijk was voor Verstappen om dit jaar de titel te grijpen, door te zeggen: �Ik weet niet of we ons allemaal realiseren hoe speciaal dit jaar was. Natuurlijk hebben we het record met vijftien overwinningen van Max. Dat is echt bijzonder. Meestal komen zulke overwinningen en records voort uit dominantie, maar het meest bijzondere van alles is dat Max niet heeft gedomineerd. De laatste paar races zagen er gemakkelijk uit, maar hij moest er nog steeds voor vechten en begon het seizoen zelfs met een beetje tegenslag. Als je kijkt naar alle races die op die manier zijn gewonnen, dan is dat heel bijzonder. Elke autosportliefhebber zou dankbaar moeten zijn dat-ie deel uitmaakt van deze generatie.�

�Altijd zo geweest�
Consistente prestaties gedurende het weekend zijn belangrijk. De raceprestaties op zondag zijn echter de uiteindelijke beslisser. Verstappen werd verslagen door Leclerc in het aantal pole positions, 7 tegen 9, maar zijn racetempo op zondag maakte veel goed. Jan Lammers in een bericht van Formulanerds: �Ik denk dat wat hij dit jaar heeft gedaan, gewoon de Max is die hij is geweest sinds hij 14, 15 of 16 was. Natuurlijk leer je je inspanningen beter te verdelen tijdens het weekend. Vrijdag wil je vaak de snelste zijn in de eerste ronde. Maar mensen die ouder worden beseffen gewoon dat ze maar een meter voor hoeven te zijn en dat is zondagmiddag. Max is iemand die er altijd is en altijd bezig is. George Russell komt wat dat betreft het dichtst bij hem in de buurt. Hij is ook een constante artiest. Statistisch gezien was het Max' beste seizoen, maar ik denk dat hij altijd zo is geweest."

Red Bull was ook top!
Lammers applaudisseerde niet alleen voor Verstappen, maar ook voor Red Bull voor hun harde werk en goede strategie�n om het seizoen in hun voordeel om te draaien. "Van zowel zijn team als van hem. Als je na drie races de score goedmaakt, is de filosofie dat alleen rust je kan redden. Dus houd je hoofd rustig en maak je analyses nuchter. Uiteindelijk is het gewoon de juiste mindset kiezen en de juiste acties ondernemen. Dat bepaalt of je je succes overwint. Red Bull heeft dat gedaan vanuit hun potentieel.� Een terechte lofzang van Jan Lammers, een man die het uit eigen ervaring kan weten!


Jan_Lammers_duimpje
Jan Lammers: "Max heeft niet gedomineerd in 2022 maar gewoon heel hard gewerkt"Logo_RaceXpress_on_YouTube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS