Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Tresor Orange1 Audi behaalt strategisch briljante zege op Brands Hatch; Valentino Rossi en Team WRT-BMW op podium

Uitgegeven door Peter Vader • 15 mei 2023 09:01

Deze race was er eentje voor de geschiedenisboeken! Tresor Orange1 speelde zijn strategie tot in de perfectie in de tweede van de Fanatec GT Europe Sprint Cup-races op Brands Hatch. Een rijkelijk verdiende overwinning voor Mattia Drudi en Ricardo Feller werd daardoor veiliggesteld, terwijl Valentino Rossi de zwart-wit geblokte vlag voorbijstak op P2 en hij zijn eerste podiumplaats behaalde.

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch startveld race 2

In tegenstelling tot de openingsrace, waarin Akkodis ASP een van start-tot-finish-vlag-overwinning boekte, reed de Tresor Orange1-Audi vanaf de zevende plaats op de grid naar voren, om zijn eerste overwinning in de Sprint Cup te behalen. De #40 Audi was als tweede geëindigd in race 1, maar was voor de ’s middags te verrijden race ver verwijderd van de kop van het veld nadat hij zich als zevende had gekwalificeerd. Feller had een perfecte start en maakte meteen een plaats goed, maar vond de inhaalmogelijkheden daarna erg moeilijk.

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch Racewinnaars_Drudi_en_Feller_Audi_R8
Een rijkelijk verdiende overwinning voor Mattia Drudi en Ricardo Feller na een tactisch feilloze race

Als zodanig koos het team voor de undercut en dook de pits in toen het pitvenster openging. Een snelle rijderswissel bracht Drudi in schone lucht en de Italiaan maakte er goed gebruik van, waardoor opeenvolgende auto's achter de # 40 Audi uit de pits kwamen.

Het grootste deel van de race werd geleid door de #27 Saintéloc Junior Team Audi, die vanaf pole startte met Chris Mies aan het stuur en een comfortabele voorsprong behield. Een korte safety car-periode na 20 minuten deed zijn vroege voordeel echter teniet, terwijl de toenemende bandenslijtage het onvermijdelijk maakte dat de Tresor Orange1-auto de leiding zou pakken.

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch Nr40_Drudi_Audi
De #40 Audi R8 van Mattia Drudi en Ricardo Feller

Uiteindelijk had de #40 Audi een comfortabele voorsprong. Mies gaf het stokje over aan Grégoire Demoustier, maar de Fransman verloor meerdere plaatsen en viel uiteindelijk weg uit de strijd om de leiding. In plaats daarvan was het de #46 Team WRT BMW die naar de tweede plek klom. Het deed dit op basis van verdienste: de auto was al vroeg als derde geklasseerd, Maxime Martin vocht met de leiders voordat hij het stuur overgaf aan Valentino Rossi. De Italiaan leek op zijn gemak aan de kop van het peloton en hield comfortabel de zusterauto #32 Team WRT BMW van Charles Weerts op afstand.

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch P2 Valentino Rossi
Warm onthaal in de WRT-pits voor Valentino Rossi nadat hij op P2 wist te eindigen

Drudi reed even onbezorgd aan de leiding, pakte de overwinning met 3,7 seconden voorsprong en zorgde ervoor dat hij en Feller Brands Hatch aan de top van het Fanatec GT Europe Sprint Cup-klassement achter zich lieten. Rossi verzekerde zich van de tweede plaats, wat leidde tot juichende taferelen van de vele fans die naar Brands Hatch waren afgereisd, om naar hun held te kijken.

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch Nr46_Valentino_Rossi_BMW-WRT
De #46 BMW M4 GT voert het veld aan

Weerts werd derde en behaalde goede punten nadat teamgenoot Dries Vanthoor vanaf de 13e plek startte op de grid, gevolgd door de #159 Garage 59 McLaren, die een indrukwekkende run neerzette met Nicolai Kjærgaard en Benji Goethe aan het stuur. Inderdaad, de laatste pushte Weerts gedurende een groot deel van de tweede stint en eindigde uiteindelijk op minder dan een seconde achter de drievoudig seriekampioen.

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch Valentino_Rossi_en_Maxime_Martin_omhelzing_P2
Innige vreugde bij Valentino Rossi en zijn crew na het behalen van P2 overall

Lucas Légeret bracht de #11 Comtoyou Racing Audi als vijfde naar huis nadat hij weerstand had geboden aan de aanzienlijke druk van Raffaele Marciello in de #88 Akkodis ASP Mercedes-AMG. Timur Boguslavskiy was als 19e gestart als winnaar van race 1, maar maakte in de openingsfase terrein goed voordat de Franse ploeg de snelste pitstop van het weekend maakte om Marciello een kans op punten te geven. De Mercedes-AMG-troef greep de kans met beide handen aan en schoof op naar de zesde plaats voordat hij zijn wedstrijd in Légeret tegemoet ging. Marciello vond in de laatste minuten bijna een uitweg, maar de Audi-man hield stand om daarmee een zwaarbevochten P5 veilig te stellen.

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch BMW_nr30_GT

De zevende overall ging naar de #30 Team WRT BMW, die de Gold Cup-onderscheiding veiligstelde met Calan Williams en Niklas Krütten aan het stuur. Ze sprongen naar de leiding tijdens de pitstopfase, waarbij de #21 Comtoyou Racing Audi de eerste etappes aanvoerde dankzij Gilles Magnus. Hij en Finlay Hutchison werden tweede in de klasse, terwijl de #26 Saintéloc Junior Team Audi het Gold Cup-podium completeerde.

Nr69_Thierry_Vermeulen_en_Albert_Costa_Ferrari_296_GT3_Emil_Frey_Racing
P7 en P14 voor Thierry Vermeulen en Albert Costa met hun #69-Ferrari 296 GT3 van Verstappen.com Emil Frey Racing

Thierry Vermeulen reed in de ochtend een sterke race en eindigde op P7. Tijdens de tweede wedstrijd kwam hij in druk verkeer terecht, kreeg geen ruimte bij het uitkomen van een bocht en schoot ietwat ongelukkig van de baan. Op dat moment reed hij met de fraaie Ferrari 296 GT3 van Emil Frey Racing in het middenveld, maar moest vanwege zijn uitstap achteraan aansluiten. Na de succesvolle klassering in de ochtendrace, kon hij 's middags dus geen potten meer breken. P14 overall was het maximaal haalbare resultaat.

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch Lamborghini

De Silver Cup-overwinning ging naar de #119 VSR Lamborghini van Baptiste Moulin en Marcus Paverud. De Italiaanse racemachine eindigde als tweede, maar claimde de overwinning nadat de #77 HRT Mercedes-AMG een tijdstraf van 10 seconden kreeg voor het maken van contact. Na het grootste deel van de wedstrijd aan de leiding te hebben gehouden, verloor het Duitse team de overwinning slechts met een seconde verschil, terwijl de #90 Madpanda Motorsport Mercedes-AMG de top-drie vervolledigde.

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch Boutsen_Audi_Nr9
De #9 Audi R8 van het Belgische team van oud F1-coureur Thierry Boutsen

Het evenement van afgelopen weekend was het begin van een drukke periode van het seizoen voor de paddock van Fanatec GT Europe. Inderdaad, de CrowdStrike 24 Hours of Spa Prologue vindt plaats over minder dan 10 dagen (23-24 mei) voordat de Endurance Cup wordt hervat met de populaire zes uur durende race op Circuit Paul Ricard (2-4 juni). Zoals altijd heeft het Brands Hatch-weekend gezorgd voor veel spannende verhalen, en er komen er nog meer naarmate het seizoen de zomermaanden ingaat. Nu eerst snel naar Spa en begin juni aansluitend naar Paul Ricard in Zuid-Frankrijk.

Klik hier voor de uitslag van Race2 van de Fanatec GT Europe Sprint Cup op zondagmiddag 14 mei 2023 op Brands Hatch.

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch McLaren

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch Lamborghini_Nr60

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch Nr27_Audi_GT

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch Porsche_Lamborghini

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch Ferrari_296_GT_Nr69_Emil_Frey

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch Nr40_Audi_winnaar_race_2

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch Podium_GT
Fraai podium op de zondagmiddag: een rijkelijk verdiende overwinning voor Mattia Drudi en Ricardo Feller na een tactisch feilloze race (midden, witte overalls), geflankeerd door twee BMW Team WRT teams, met links de door de fans bejubelde tweede plaats voor Maxime Martin en Valentino Rossi (blauw) en rechts Charles Weerts en Dries Vanthoor (in rode raceoverall) in de andere BMW M4 GT

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch winnaar overall


Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch winnaar gold


Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch winnaar silver race 2


Valentino_Rossi_BMW_M4_GT3_Brands_Hatch
P14 en P2 voor #46, de BMW M4 GT3 van BMW Team WRT bemand door Valentino Rossi en Maxime Martin

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch BMW_M4_GT_Rossi
Valentino Rossi en Maxime Martin behaalden op zondagmiddag een geweldige tweede plaats overall, nu snel naar Paul Ricard!

Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch publiek Rossi fans
Valentino Rossi verzekerde zich van de tweede plaats, wat leidde tot juichende taferelen van de vele fans die naar Brands Hatch waren afgereisd, om naar hun held te kijken. Grazie Valentino!Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch event poster icm Valentino Rossi

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS