Formule 1

Toto Wolff pleit voor herziening van F1-regelgeving omtrent teambezit

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 maart 2024 13:01

MAMAMA - In de aanloop naar het nieuwe Formule 1-seizoen heeft de kwestie over het meervoudige eigendom van F1-teams voor opschudding gezorgd. De huidige regels staan toe dat 1 entiteit meerdere teams bezit, maar dit standpunt wordt uitgedaagd door figuren zoals Zak Brown van McLaren. Nu voegen Toto Wolff van Mercedes en Frederic Vasseur van Ferrari zich bij de discussie, die in essentie gericht is op de situatie van Red Bull.

Toto Wolff Mercedes Grand Prix F1


Red Bull bezit zowel Red Bull Racing als Visa Cash App RB (VCARB). Brown van McLaren uit zijn zorgen over deze constructie en vreest dat het de integriteit van de sport kan schaden door de eenvoud waarmee teams informatie kunnen delen. Aan de andere kant wordt erop gewezen dat in andere sporten, zoals voetbal, teams met dezelfde eigenaars ook tegen elkaar spelen.

Vasseur erkent dat er meerdere aspecten aan het vraagstuk zitten. Hij benadrukt dat er een onderscheid is tussen teambezit en technische reglementen, en dat samenwerking ook mogelijk is tussen teams met verschillende eigenaars. Hij wijst op de duidelijke regels en de verantwoordelijkheid van de FIA om te handhaven wat zwart-wit is. Vasseur herinnert eraan dat Red Bull's financiering van een team enkele jaren geleden werd verwelkomd toen de sport in zwaar weer verkeerde.

Wolff ziet de waarde die Red Bull aan de sport heeft toegevoegd en erkent hun bijdrage, maar wijst ook op de noodzaak van duidelijkheid voor de toekomst. Hij gelooft dat de huidige regelgeving onduidelijkheden laat bestaan, wat een herziening noodzakelijk maakt. De vraag is of de regels voldoende robuust zijn en of Red Bull adequaat wordt gecontroleerd. Wolff benadrukt het belang van regels die voor alle teams acceptabel zijn, van de kleinere teams die afhankelijk zijn van samenwerkingen tot de grote teams met gezamenlijk eigendom en faciliteiten. Het doel is om consensus te bereiken over de regelgeving voor 2026 en verder.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS