Formule 1

Tom Coronel na seizoensopening TCR Europe aan de leiding van het klassement: "Een lekker begin"

Uitgegeven door Frank Korsel • 1 mei 2023 06:30

PORTIMĂO – Tom Coronel is op een bijzonder sterke manier begonnen aan het nieuwe seizoen in de TCR Europe Series. Op het Autodromo Internacional do Algarve in Portimăo eindigde de coureur met de Tricorp-Audi RS 3 LMS, ingezet door het Belgische team Comtoyou Racing, in de eerste race als derde in de TCR Europe-klassificatie. De tweede race sloot hij af met de overwinning in de TCR Europe-categorie. Dankzij die resultaten staat hij na het eerste van zeven raceweekeinden nu gedeeld aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. “Een lekker begin, hierop kunnen we voortbouwen”, zei een tevreden Coronel.

Tom Coronel

Net als vorig jaar vormde het circuit van Portimăo, fraai gelegen in de heuvels aan de Algarve, de locatie voor de seizoensstart van de Europese serie. Voor Coronel was het zijn eerste optreden met de Audi RS 3 LMS in het kleurenschema van Tricorp. “De reacties zijn heel positief, mensen vinden de auto met rood en zwart stoer en ze vinden het design mooi”, meldde hij. “Tricorp riep al jaren dat mijn auto zwart moest worden. Nou, dat is voor dit jaar dus gelukt! En hij valt dus zeker op in het veld, dat is wel leuk om te horen.”

Coronel begon het raceweekeinde met de vijfde tijd in de eerste vrije training, waarmee hij achter vier deelnemers aan de TCR World Tour tevens de snelste rijder uit de Europe Series was. In de tweede training kwam hij door wat technische problemen niet zoveel aan rijden toe als hij graag had gewild. “Die tijd miste ik wel een beetje voor het uitproberen van de banden”, gaf hij naderhand toe. Toch was de zevende tijd algemeen en de derde tijd van de Europese deelnemers niet verkeerd. In de kwalificatie wist Coronel zijn goede prestaties voort te zetten: hij kwalificeerde zich als zevende algemeen, waarmee hij opnieuw de snelste rijder uit de TCR Europe Series was.

null

Bij de start van de eerste race kwam Coronel niet optimaal weg, en de concurrentie hielp ook niet bepaald, zo berichtte hij: “Ik kreeg een megabeuk van Urrutia, nadat die geraakt was door Ehrlacher. Daarmee stond ik helemaal dwars, maar ik kon de auto gelukkig wel onder controle houden. Vervolgens moest ik weer helemaal opnieuw beginnen met het gevecht om naar voren te komen, want toen lag ik op de derde plaats van de Europese rijders. Ik kon Filippi inhalen, een heel vette actie die ook op alle social media staat. Beetje risico, maar ik moest het wel doen. Toen kwam ik in gevecht met Kobe Pauwels, een mooi duel, echt klassiek toerwagenracen: spiegel aan spiegel. We waren zo druk met elkaar dat John Filippi, die ik net had ingehaald, ons weer voorbij kwam en uiteindelijk ook het TCR Europe-klassement won. Ik was de laatste acht ronden constant in gevecht met Pauwels, maar ik kwam er niet voorbij, hij verdedigde echt heel goed en zo eindigde ik dus als derde van de Europe-rijders. Een mooi resultaat, de eerste race direct op het podium.”

Onder zomerse omstandigheden met temperaturen van tegen de dertig graden werd op zondag de tweede race verreden. Ditmaal had Coronel, zoals hij zei, een “megagoede start”, waarmee hij zelfs even op de tweede plaats algemeen lag en daarna lange tijd de derde plaats in handen had, waarmee hij dus ook de meeste World Tour-rijders achter zich wist te houden. Coronel: “Uiteindelijk moest ik nog twee plaatsen opgeven aan Fred Vervisch en Mikel Azcona, waarmee ik vijfde algemeen werd en eerste in het Europees kampioenschap. We hadden twee safety-car-situaties na grote klappers, dus toen moesten we telkens weer opnieuw beginnen. De race als geheel was heel goed, ik had mooie gevechten, vooral met Vervisch en Rob Huff. Er waren geen teamorders, dus we konden gewoon doen wat we zelf wilden en dat ging heel goed. Lekker geracet, het ging prima! Dankjewel aan mijn team Comtoyou Racing, op naar de volgende.”

Tom Coronel

De volgende twee races van de TCR Europe Series worden op 13 en 14 mei verreden op het stratencircuit van Pau in het zuidwesten van Frankrijk. “De Grand Prix de Pau is een echte klassieker in de autosport, mooi om daar weer te kunnen racen. Ik kom als leider in het kampioenschap, gedeeld met Filippi, en samen hebben we een ruime voorsprong. Ik kijk ernaar uit”, aldus Coronel. 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS