Formule 1

Terugkeer op het oude nest: Flavio Briatore gaat Alpine weer in het juiste spoor zetten!

Uitgegeven door Peter Vader • 29 mei 2024 12:40

Dat Alpine dit jaar de nodige problemen te overwinnen heeft, dat is al overduidelijk sinds de seizoensstart. In plaats van zich te kunnen meten met de top hobbelen de Fransen nu achteraan mee en komen ze in het nieuws vanwege talloze zaken maar nooit omdat ze een geweldige klassering hebben gerealiseerd. Het laatste wapenfeit was afgelopen zondag de aanrijding van de twee Alpine-teamgenoten Gasly en Ocon in de GP van Monaco. Bepaald geen reclame voor het ambitieuze Alpine. Hoog tijd voor CEO Luca de Meo, om in te grijpen. De ex-Volkswagen manager en nu aan het roer van de Renault-groep, besloot daarom contact op te nemen met een oudgediende in de Renault F1-kring: Flavio Briatore!

Flavio_Briatore_RX_500Flavio Briatore

Definitieve terugkeer
Allereerst zou Briatore daarmee definitief terugkeren naar de F1. Een platform dat hij in werkelijkheid nooit helemaal had verlaten, ondanks zijn vertrek van het toneel in 2009 na het crashgate-schandaal. Flavio Briatore heeft naast zijn recente benoeming tot ‘ambassadeur’ van de Formule 1, vele commerciële belangen in de autosport behouden. Tegelijkertijd zou de manager terugkeren naar het team, Renault tegenwoordig Alpine, waarmee hij samen met Fernando Alonso de F1-wereldkampioenschappen van 2005 en 2006 won.

Toezichthoudende rol
De Meo dacht aan een toezichthoudende rol voor hem. Een manager die helemaal ingevoerd is in het circus dat Formule 1 heet. En een functie die Briatore niet verplicht om constant op het circuit bij zijn team aanwezig te zijn. En het is precies zijn nooit echt verbroken link met de F1-omgeving, die het topmanagement van Renault ervan overtuigde om Briatore de herstructurering van het Franse team toe te vertrouwen.

Slimme zet
Dat is een goede zet want met slechts twee punten verzameld in de eerste acht races van 2024, toont de noodzaak van een krachtige manager aan. Vooral de afwezigheid van getalenteerde ontwerpers heeft de noodzaak om nieuwe figuren aan te trekken pijnlijk bloot gelegd. Vanuit dit perspectief wordt een eerste startpunt zeker gemarkeerd door de komst van David Sanchez. De voormalig Ferrari- en McLaren-man gaat de aerodynamische afdeling bij Enstone beheren, maar verdere aanvullingen zijn nu wel degelijk noodzakelijk.

Personeelswerving
Onder de nieuw te werven personen dacht Briatore ook aan Adrian Newey. De Engelsman wordt inmiddels aan de meeste F1-teams gelinkt, maar het lijkt erop dat al diens bedenkingen nog lang niet zijn weggenomen. Het doel dat Briatore en Renault zichzelf hebben gesteld is 2026. Een erg ambitieus doel, maar wèl eentje waar Flavio Briatore geen nee op wilde zeggen.Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS