Formule 1

Stuntelende Sergio Pérez moet oppassen voor F1-stoeltje, Christian Horner vindt slechts één positief punt

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 september 2023 14:05

SUZUKA - Christian Horner zegt dat het enige positieve aan de Grand Prix van Japan van Sergio Pérez was dat hij een gridstraf voor Qatar 'ontliep'. Terwijl Max Verstappen op het circuit van Suzuka weer eens foutloos reed en de regerend wereldkampioen de poleposition opeiste met een 1:28.877, zes tienden sneller was dan zijn naaste rivaal, kwalificeerde Pérez zich op de derde startrij.

#japanGP #f1Christian Horner F1 Red Bull


Bij de start van de race was hij betrokken bij een incident met Lewis Hamilton en Carlos Sainz. Pérez werd hiervoor niet bestraft, maar hij moest wel een pitstop maken voor een nieuwe voorvleugel, waardoor hij achteraan het veld belandde.

De safety car verscheen op de baan en om het nog erger te maken, kreeg hij een penalty van vijf seconden voor inhalen van Fernando Alonso op weg naar de pits. Later kreeg hij nog een tijdstraf voor het veroorzaken van een botsing met Kevin Magnussen, Pérez punterde hem bij de hairpin van bocht 11. Daardoor was er nog een pitstop nodig voor een nieuwe voorvleugel en Red Bull trok de auto kort daarna terug.

Pérez moest zijn straf voor het veroorzaken van een botsing echter nog incasseren, waardoor Red Bull over een periode van tien ronden de auto aan het repareren was voordat de coureur weer naar buiten werd gestuurd om een ronde te rijden, een pitstop te maken om zijn straf in te lossen en de auto weer uit de race te halen. "Het enige goede dat we hebben kunnen doen, is dat we voorkomen hebben dat we een straf moesten incasseren voor de volgende race in Qatar", aldus de teambaas van Red Bull. Na wat hij omschreef als een 'verschrikkelijke start', lijkt Pérez zijn concurrenten Sainz en Hamilton verantwoordelijk te houden voor zijn capriolen in bocht 1.

Hij geeft echter toe dat de crash met Magnussen volledig zijn schuld was. "Ik had een verschrikkelijke start en in feite was ik in bocht 1 een passagier", zei hij. "Ik had Sainz aan mijn rechterkant, Lewis aan de linkerkant en ze reden de hele voorvleugelplaat eraf."

"We verwisselden de voorvleugel en ik had nog steeds geen goed gevoel bij de voorkant, dus er waren nog veel meer dingen beschadigd aan de auto. Ik had veel moeite met remmen met de voorkant. Ik kon gewoon niet op tijd stoppen. Dat was mijn fout."

Pérez' achterstand in het klassement op de Japanse GP-winnaar Max Verstappen is opgelopen tot 177 punten. (Zie WK-stand F1 na de GP van Japan)

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS