Formule 1

Sky Sports News: 'Christian Horner gaat er alles aan doen om zijn naam te zuiveren'

Uitgegeven door Wim Boekel • 9 februari 2024 15:45

Door Red Bull is er een onderzoek ingesteld naar het ‘grensoverschrijdend gedrag’ van teambaas Christian Horner. Een vrouwelijke collega van de Brit heeft een melding gedaan over het ‘agressieve management gedrag’ van de teambaas. Horner zou zich controlerend en dwingend hebben opgesteld. Op basis van deze klacht is een onderzoek door Red Bull Oostenrijk ingesteld, waarbij bij het tweetal ook door een onafhankelijke advocaat gehoord gaat worden. Sky Sports-verslaggever Craig Slater geeft nu de laatste bekende informatie door en zegt dat het onderzoek ook nog wel even kan gaan duren.

Chrisitan Horner Helmut Marko

"Ik heb me laten leiden om vandaag geen uitkomst van dit onderzoek te verwachten," vertelde Slater vrijdag aan Sky Sports News. "Ik denk dat je gelijk hebt om het geen hoorzitting te noemen, zoals het meestal wordt beschreven. Ik denk dat het meer gaat om een ontmoeting en een gesprek tussen de onderzoekers en Christian Horner. Dat gesprek zal, zoals ik het begrijp, vandaag plaatsvinden in het centrum van Londen in plaats van op het hoofdkantoor van het team in Milton Keynes. Ik verwacht dus geen uitkomst vandaag. Het is duidelijk een belangrijke dag. We weten dat Red Bull dit onderzoek zeer serieus neemt. Er is een beschuldiging van ongepast gedrag van Christian Horner door een vrouwelijk personeelslid en ik begrijp dat dit te maken heeft met controlerend en mogelijk dwingend gedrag."

"Dat is waar we hier naar kijken in termen van waar Christian Horner van beschuldigd wordt. Hij heeft de beschuldigingen nadrukkelijk ontkend en gaat er alles aan doen om zijn naam te zuiveren, maar ik heb begrepen dat dit de eerste stap kan zijn in een proces dat nog wel even kan duren. Het is het eerste interview met Christian Horner, er is mogelijk een tweede interview. Ik denk dat hij daarop voorbereid is en verwacht dat het een lange dag wordt. Als ik het goed begrijp, hebben we het over een proces dat ergens halverwege de ochtend zal beginnen en tot in de middag zal duren. Voor degenen die denken dat dit vandaag afgerond kan worden of mogelijk nog voor de launch van Red Bull op 15 februari aanstaande donderdag, dat is geen zekerheid. Zoals ik het begrijp zal dit niet volgens een Formule 1 tijdschema verlopen, maar volgens een tijdschema dat geschikt is om een duidelijke en eerlijke oplossing te vinden voor beide partijen.”

De journalist wijst echter de speculaties dat dit het spel van een interne machtsstrijd is van de hand. "Als je online gaat, lees je hier veel over”, zegt Slater over de machtsstrijd die mogelijk achter de schermen plaatsvindt. “Ik denk dat het verkeerd is om het zo te zien. De uitleg die ik heb gehad van Milton Keynes is dat het geen strijd is tussen Salzburg en Milton Keynes om de controle over dit raceteam. Vergeet niet dat dit een organisatie is die is opgericht door Dietrich Mateschitz, de miljardair die mede-eigenaar is van de drankfabriek. Hij is een paar maanden geleden overleden en sindsdien heeft Oliver Mintzlaff, de voormalige manager van Red Bull Leipzig, de leiding over de algemene sportieve operatie. Maar het is me als volgt uitgelegd: ‘het zou ouderwets zijn om een onderzoek als dit te laten leiden door een machtsstrijd die elders gaande is’.

"Je zou verhalen kunnen lezen over Bernie Ecclestone die mogelijk namens zijn vriend Christian Horner ingrijpt bij de Thaise meerderheidsaandeelhouders van het drankbedrijf Red Bull, dat is een soort ouderwetse kijk op de manier waarop de F1-machtspolitiek zich vroeger ontvouwde. Er wordt veel gesproken over de vraag of Christian Horner nog wel zo close is met topontwerper Newey als vroeger. Is er een kloof ontstaan en maakt dat Christian Horner meer vervangbaar? Nogmaals, hoewel dat misschien gevolgen heeft als Horner weggaat, zou het geen enkele invloed moeten hebben op dit onderzoek zoals het zich ontvouwt. Dus laten we afwachten wat er vandaag gebeurt en of we meer details krijgen over hoe dit verder gaat. Maar mijn inschatting is dat dit wel eens langer zou kunnen duren dan de presentatie van Red Bulls 20e raceauto, volgende week donderdag, en wie weet is het niet eens afgerond voordat het testen voor het seizoen begint."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS