Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Senna van Soelen pakt mooi podium in afsluitende race Ford Fiesta Sprint Cup, nu alle focus op de BMW M2

Uitgegeven door Bart • 3 november 2022 10:24

Assen – Het afsluitende weekend in de Ford Fiësta Sprint Cup was voor Senna van Soelen een goede weerspiegeling van zijn seizoen. Op het TT Circuit van Assen kwam opnieuw de pechduivel om de hoek kijken, maar toch liet de autocoureur uit Oostvoorne ook weer zien één van de snelste coureurs van het veld te zijn. In de tweede race op zondag resulteerde dat in een sterke tweede plaats. Door meerdere uitvalbeurten dit seizoen kon Van Soelen geen aanspraak maken op het kampioenschap, maar eindigde hij in zijn eerste jaar in de autosport op de derde positie in het eindklassement van Divisie 1.

Senna van Soelen

Zijn laatste weekend in de Ford Fiësta startte voor de beloftevolle coureur van Bas Koeten Racing met twee vrije trainingen op het TT Circuit. “De trainingen begonnen lekker. In de eerste training was ik de snelste met een voorsprong van 4 tienden op de nummer 2. In de tweede training kwamen we in de problemen met de versnellingsbak, maar het team heeft dat heel snel kunnen oplossen. Voor de kwalificatie was de auto weer in orde en ik reed naar een prima derde tijd.”

De eerste race op zaterdag werd gestart met een reversed grid, waardoor Senna vanaf P8 moest komen. “Ik kon goed naar voren komen en was opgeklommen naar P2. De nummer 1 had ik echt in kunnen halen, maar er brak iets af bij mijn rechtervoorwiel waardoor ik op Ramshoek afreed met 180 km/uur, niet meer kon remmen en rechtdoor schoot. Daar was ik heel ziek van.”

Senna van Soelen

In de tweede race aasde Van Soelen op revanche en die kwam er ook. Getergd en met de volle focus reed Senna in zijn goud-zwarte Absolute Motors Ford Fiësta een ijzersterke race. “Ik startte vanaf P3 en had mooie gevechten met Alan Czyz en Tomas de Backer. Uiteindelijk ben ik als tweede gefinisht en zo hebben we het seizoen toch op een mooie manier af kunnen sluiten. Ik ben niet helemaal tevreden over mijn derde plaats in het eindklassement, maar het is niet anders.”

Van Soelen kwam dit seizoen meerdere keren de pechduivel tegen. “Mijn teambaas Bas Koeten maakte daar een mooie opmerking over: ‘De vlieger gaat alleen met tegenwind omhoog’. Dat klopt ook, want van dit soort tegenslagen leer je het meest. Je leert omgaan met emoties en je wilt de volgende race alleen maar harder en beter. Ik heb dit jaar ook mooie races gewonnen. Het seizoen had beter verlopen als ik niet zo veel pech had gehad. Ik heb vier races niet kunnen uitrijden en daar ben ik zeker 80 punten misgelopen. Tel je die erbij op, was ik kampioen geweest.”

Senna van Soelen BMW

De races in Assen waar voor Van Soelen de laatste races in de Ford Fiësta. Komend jaar maakt Senna de overstap naar de BMW M2. “In de winter gaan we testen en dan gaan we bepalen in welk kampioenschap we gaan rijden. Ik heb dit jaar al races in de M2 gereden op de Red Bull Ring en het circuit van Hockenheim. Dat is zo goed bevallen. Ik zat er meteen heel goed bij en verwacht het volgend jaar goed te kunnen gaan doen. Op Hockenheim hebben we drie races gereden en dat was super. Ik had er nog nooit gereden en had ook niet kunnen oefenen op de simulator. In het begin moest ik wennen aan de baan, maar in de laatste race zat ik bij de top en vocht ik mee om het podium.”

“De BMW M2 is wel een ander verhaal dan de Ford Fiësta. Ze gaan veel harder en het is een zwaardere auto, maar het rijdt wel makkelijker. Toch onderschatten veel mensen het rijden in de Ford Fiësta. Zie maar eens echt hard te rijden in die Fiësta. Dat is niet makkelijk.”

Senna van Soelen wordt in de racesport ondersteund door: Absolute Motors, Lambert en Company BV., Porsche Gelderland, Strack Vloeren, Alphenberg Leather, Meijer Tegels en Sanitair, E. Groeneweg Fiscaal, MR Domotica en Financieel Advies en FJR Administraties.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS