Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Senna van Soelen over zijn debuut in de BMW M2 Cup op de Red Bull Ring: "Alles is nieuw"

Uitgegeven door Frank Korsel • 24 september 2022 07:31

Een nieuwe uitdaging voor Senna van Soelen, die een van de titelkandidaten in de Ford Fiesta Sprint Cup is. De jonge coureur uit Oostvoorne maakt dit weekeinde zijn debuut in de BMW M2 Cup Deutschland op de Red Bull Ring. Het is wel een grote stap en flinke uitdaging.

Senna van Soelen maakt debuut in de BMW M2 Cup op de Red Bull Ring


Op het laatste moment kreeg Senna de kans om deel te nemen aan de race op de Oostenrijkse Red Bull Ring. Al die auto’s staan in onderhoud bij Project 1. Een preparateur voor de klasse. Van Soelen reageerde vol trots en enthousiasme: “Het is heel anders. De BMW M2 is een dikke auto en de Red Bull Ring is een nieuw circuit voor mij. Ik heb er nooit gereden. Dit worden mijn eerste meters op deze baan en met deze auto. Alles wordt nieuw. De Red Bull Ring is een heel moeilijk technisch circuit als je hard kan gaan."

Senna heeft wel video's bekeken van de baan in Spielberg. Verder is alles nieuw voor hem, de auto, het team, 'dat is wennen'. Volgens hem is de auto een monster om mee te kunnen racen. "We kregen de uitnodiging om een race mee te doen, dan zeg je geen nee. Ik moet daardoor wel de laatste ronde van IAME Benelux met karting missen, maar dit is voor mijn toekomst."

Senna van Soelen maakt debuut in de BMW M2 Cup op de Red Bull Ring

"Het is een nieuwe uitdaging. Ik vind het super en ook enorm om op dit circuit te rijden, de klasse is heel competitief. Daar ben ik naar op zoek. Andere coureurs rijden al een seizoen mee, er zijn zelfs jongens die er al twee jaar racen, dat is een pittige uitdaging. We gaan het zien."

Met Max Verstappen was het kortgeleden een groot feest op de Red Bull Ring. Nu strijkt de DTM neer op het F1-circuit en Senna racet in het supportprogramma van de DTM. “Er is veel aandacht voor de DTM. Dat is goed, dat is wat je uiteindelijk wilt bereiken. En daarom leuk dat ik mij nu hierin kan profileren."

Zoals Senna al aangaf moet hij het laatste IAME Benelux Karting missen, maar onlangs stapte hij weer in zijn kart, op het circuit De Landsard in Eindhoven. In de IAME X30 Senior Klasse reed hij zoals altijd voor topteam WJS Racing. De inmiddels zeventienjarige coureur onderstreepte zijn talent onder drijfnatte omstandigheden. De jongeling uit Oostvorne won alle drie de races en ging daarom met de hoofdprijs naar huis toe. Dat hij het momentum goed te pakken heeft is mooi, want buiten de successen in de kart is zijn eerste titel in de Ford Fiesta Sprint Cup namelijk ook binnen handbereik.

We blikken nog even terug op de laatste kartrace van Senna. Het waren ronduit gezegd slechte weersomstandigheden. Dikke wolken vormden zich over het 1050 meter lange circuit. Uit deze wolken kwam ook de nodige regen naar beneden. Afgezien van enkele onderbrekingen bleef het overwegend nat op de baan, en was de grip ver te zoeken.

“We zijn pas zaterdagochtend aangekomen. We hebben in de ochtend één training gereden en toen meteen naar de kwalificatie. Zo pakken we meestal de GK4-wedstrijden aan, voor ons is het echt puur om te trainen. In de eerste training zagen we al direct dat we de snelheid hadden.”

“De kwalificatie ging erg goed. We kwamen op de tweede positie terecht, slechts negen duizendste achter de pole sitter. Het maakte niet heel erg veel uit, ik wist toch wel dat ik mee kon doen om de zege”, zo blikte hij terug.

In de eerste race was de spanning om te snijden, zelfs voor Senna was het een even billenknijpen: “De eerste race ging goed en we hadden best een leuk en spannend gevecht, want degene achter ons was best wel snel onderweg. Uiteindelijk lukte het ons toch om hem achter me te houden. De tweede race werd verreden onder droge omstandigheden. Die race was voor ons echt peanuts, we konden gewoon zo wegrijden.”

In de derde race startte Senna op P1 op een redelijk droge baan, maar na zeven of acht rondjes begon het keihard te regenen. “Dat was in mijn voordeel aangezien we iets hebben geprobeerd met de bandenspanningen.” Dat leek in eerste instantie niet de kant van Van Soelen & Co op te vallen. “Ik was wel blij met de regen. Het was ook zeker niet saai, het was echt heel spannend. Er zat constant iemand in mijn nek te hijgen die er best wel zin in had.”

“Ik wil niet zeggen dat het te makkelijk is, maar het tempo is voor mij te doen, laten we het daarbij houden.” Na drie races was het weer tijd voor Van Soelen om zijn beker op te halen en om weer huiswaarts te keren. Daar maakt hij zich op voor het vervolg in de Ford Fiesta Sprint Cup.

Binnenkort mag Van Soelen weer in zijn Ford Fiesta stappen. Met nog drie races te gaan staat hij op de tweede positie in het kampioenschap, achter Tomas de Backer. Daarna moet Van Soelen zijn kunsten nogmaals vertonen op het circuit van Spa-Francorchamps en op het TT-circuit van Assen tijdens het laatste raceweekend in de Ford Fiesta Sprint Cup.

Senna van Soelen wordt in de racesport ondersteund door: Absolute Motors, Lambert en Company BV., Porsche Gelderland, Strack Vloeren, Alphenberg Leather, Meijer Tegels en Sanitair, E. Groeneweg Fiscaal, MR Domotica en Financieel Advies en FJR Administraties.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS