Karting • Iame X30 Euro Series

Senna van Soelen geeft uitstekend visitekaartje af in EK: "Mijn eerste EK-weekend en dan gelijk pole rijden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 september 2020 07:38 • Print artikel

CASTELLETTO DI BRANDUZZO - Senna van Soelen begon zijn eerste Europese race met een raketstart. De razendsnelle karter van WJS Racing veroverde tijdens zijn debuut op het Circuit 7 Laghi in Castelletto di Branduzzo zijn eerste poleposition in het EK. In de prefinale haalde hij een verdienstelijke vijfde plaats met uitzicht op het podium in de finale. Helaas werd de veertienjarige rijder uit Rockanje niet beloond voor zijn uitstekende optreden in de IAME X30 Junioren-klasse, want door een beuk van achteren raakte hij in de sandwich in de eerste bocht. Hij was ontgoocheld, maar na een tijdje kon hij relativeren en constateerde hij terecht dat hij een sterk weekend had gereden.

Senna van Soelen met monteur Tinus

“Ik werd in de start van de finale van alle kanten geraakt. De kart was krom en mijn kansen over”, blikte het talent van topteam WJS Racing terug op het voorval. “Dat was onwijs balen. Helaas.” Begrijpelijk, zeker ook omdat hij zo’n goede startpositie had. Het podium lonkte voor Senna. “Vorige week hebben we getest op dit circuit en toen ging ik meteen hard. Ik vind het een heel gave baan. Je rijdt er veel op topsnelheid en hij is technisch. En omdat er veel rubber op de baan ligt, heb je veel grip.”

De snelheid die hij tijdens de tests aan de dag legde, toonde hij ook tijdens het EK-weekeinde. De kwalificatie was meteen ‘een knaller’, zoals Senna het noemde. Hij scoorde zowaar de poleposition tussen de beste rijders van Europa. En dat bij zijn debuut in het EK. “Het voelde heel goed, mijn eerste EK-weekend en dan gelijk pole rijden. Dat was echt geweldig. Mijn team WJS en mijn monteur Tinus hadden de kart super voor elkaar. Daar ben ik ze erg dankbaar voor!”

Wel moest Senna even wennen. Een nieuw kampioenschap, een zeer hoog niveau en dan ook nog vooraan starten in de eerste heat. “Ik zakte uiteindelijk terug naar P7. In heat 2 werd ik zesde, maar door een klikbumper kreeg ik een tijdstraf en werd ik als zestiende geklasseerd.” Die positie gaf een danig vertekend beeld van zijn ware snelheid, zo bewees hij wel in de derde heat. Want daarin werd hij zowaar tweede!

Senna van Soelen

De prefinale mocht hij daarna van de zevende plek starten. Senna: “Dat was niet slecht. Ik reed lang op P3, ik probeerde op een gegeven moment ook de nummer twee in te halen, maar hij verdedigde zijn plek. Daardoor sloten een paar rijders bij ons aan. Later was mijn bandenspanning wat te hoog en zakte ik een paar plaatsen terug. Maar P5 was nog steeds goed.”

Van die plek mocht hij later de finale starten, mooi aan de binnenkant, op de racelijn. “Maar toen kreeg ik in de eerste bocht een beuk van achteren. Iemand reed me eraf, en ik klapte op een andere rijder. Dat was echt jammer, want ik had de snelheid om voor het podium te gaan.”

Niettemin had Senna, die van zijn school Maerlant in Brielle alle medewerking krijgt om op het hoogste niveau te kunnen karten, indruk gemaakt tijdens zijn debuut. Hoewel zijn snelheid nog niet beloond werd, lijkt het een kwestie van tijd. “Ik vond het een heel gave ervaring. En dan meteen op pole, dat maakt het nog mooier.”

Vader Pieter van Soelen was trots op de prestatie van zijn zoon in Castelletto. “Het begon zo goed met de pole in de kwalificatie”, zei de voormalig autocoureur. “Zijn eerste EK op een gave baan. Er lag veel grip, we hadden goede weersomstandigheden in Italië met temperaturen van rond de dertig graden. WJS Racing had de kart echt goed voor elkaar. Geweldig dat Senna de pole pakt en P5 in de prefinale. Alleen erg zonde van de startcrash. Hij wilde graag meedoen om het podium. Hij heeft eraan geroken.”

Komend weekeinde al heeft Senna opnieuw een wedstrijd. Dan komt hij in actie tijdens de tweede ronde van het Benelux-kampioenschap. Die wordt gehouden op het circuit van Mariembourg in Zuid-België. Senna: “Dat is bekend terrein en twee weken na die race wordt daar de volgende ronde van het EK gehouden. Ik heb er zin in!”

Senna bedankt speciaal zijn monteur Tinus en team WJS Racing.

Senna van Soelen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Meijer Tegels & Sanitair, Peli, Mag-Lite, Keiretsu Europe, FJT Administraties, E. Groeneweg Fiscaal en Financieel Adviesbureau en Lambert & Company BV.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS