Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Sen Roodenburg overtreft alle verwachtingen en wint twee races in Spa-Francorchamps: "Echt bizar"

Uitgegeven door Frank Korsel • 21 juli 2022 20:25

Begin dit jaar maakte Sen Roodenburg uit Krommenie de overstap van de kartsport naar de autosport. Tijdens de eerste twee weekenden van de Ford Fiesta Sprint Cup kwam de 18-jarige coureur uit Krommenie al goed uit de startblokken, maar op het circuit van Spa-Francorchamps was de coureur van Bas Koeten Racing ontketend. De Zaankanter won op één dag twee wedstrijden. De twee podiums werden uitgebreid gevierd. Dat begon al op het podium met een champagne-douche.

Sen Roodenburg

Sen timmerde afgelopen weekend flink aan de weg door twee overwinningen op te strijken. De eerste overwinning van het weekend kwam zondagochtend in de Divisie 1-klasse. In de late namiddag streek hij de tweede overwinning van de dag op, ditmaal zijn allereerste algemene overwinning. Dit alles terwijl hij tot vrijdag nog nooit op het circuit in de Belgische Ardennen had gereden, voor Sen was dit een hele belevenis: “Het was de eerste keer dat ik op dit circuit reed en man, wat was het vet. Toen ik de eerste keer Eau Rouge heen reed, wist ik niet wat ik meemaakte, ik werd helemaal naar de grond gezogen, echt geweldig! De eerste vrije training ging eigenlijk boven verwachting goed, ik werd zesde algemeen dat vind ik best een goede prestatie.”

Met hoge verwachting begon de 18-jarige coureur aan de kwalificatie, die samenviel met de kwalificatie van de Mazda MX5-cup. Ook in de races reden deze twee zeer competitieve klasse samen. De rondetijden van Roodenburg waren goed en hij was dan ook tevreden met de kwalificatie: “De kwalificatie ging ook goed, in mijn eigen divisie reed ik de vierde tijd en algemeen reed ik weer op de zesde positie. Het gevoel in de auto was echt goed, dat was fijn. Ze draaien altijd de eerste vijf Nederlanders en de eerste vijf Belgen om, dus mocht ik starten als derde.”

Roodenburg, die commerciële economie studeert aan de Johan Cruijff Academy begon de race vanaf de derde positie, een prima uitgangspositie: “Het gevoel van de wedstrijd was goed, ik startte de race vanaf de derde positie en lag na de eerste ronde op de vierde positie en hier heb ik eigenlijk de hele race wel rondgezworven. Soms wel leuke gevechten gehad, dus het was heel leuk. Het zat echt de hele race ontzettend dicht bij elkaar, natuurlijk geholpen door de gele vlaggen, safety cars en rode vlag. Het leek steeds alsof we opnieuw gingen starten, zo dicht zat het bij elkaar in de buurt.”

Met nog één ronde te gaan zag de Noord-Hollander de overwinning in de Divisie 1-klasse steeds dichter bij komen, maar toen leek het met nog zeven kilometer te gaan allemaal in het water te vallen: “In de laatste ronde, de eerste bocht werd ik door degene achter me als het ware bijna getorpedeerd omdat hij zich verremde. Ik wilde gewoon een goede exit hebben, maar omdat hij wijd schoot moest ik rechtdoor rijden en kwamen er twee jongens aan mij voorbij. In de allerlaatste ronde heb ik alles gegeven. In de ronde haalde ik iemand al in en in de laatste bocht pakte ik de leiding weer af.”

Sen Roodenburg

Na slechts drie raceweekenden in de Ford Fiesta had de keeper van FC Zaanstad al goud in handen, zijn allereerste autosport overwinning had hij in de pocket: “Het was wel een hele zware wedstrijd, ik werd steeds aangetikt en voelde soms iemand tegen me aan rijden. Het leek net op karten, en dat kan ook met deze auto’s, ook al is het niet de bedoeling dat ik een auto in mijn zijkant krijg.”

Na de eerste race wist Sen alleen nog niet dat het nóg mooier zou gaan worden. De tweede race van de dag mocht de bestuurder van de blauw-witte Ford Fiesta aanvangen vanaf de zevende positie. Hij had dus nog wel wat plekjes goed te maken, dit leek Roodenburg met alle gemak van de wereld af te gaan: “Ik had het niet verwacht, alles klopte. Het team had een goede auto meegegeven. Maar alweer was er meteen een rode vlag, omdat er iemand hard vanaf schoot in de dubbele linker. Op de grid was het ook zo warm tijdens de rode vlag, het was echt niet normaal.”

Sen ging binnen de kortste keren aan de leiding van de wedstrijd, hij was naar eigen zeggen best rustig, want aan de leiding rijden van een kartrace vond hij toch echt spannender: “Met karten vond ik het altijd heel apart om op P1 te liggen omdat je moeilijk kunt anticiperen hoe ver degene achter je ligt. Nu is het een stukje makkelijker doordat ik gewoon door mijn achteruitrijspiegel kan kijken. De auto voelde ook weer zo goed aan, ik kon er echt alles mee doen.”

Met een lading aan bekers verliet Roodenburg het circuit van Spa-Francorchamps. Als één van de snelste coureurs van het weekend bekroonde Sen zijn werkzaamheden met een flinke kroon. Een half jaar geleden had hij hier niet over durven dromen, toen vertelde hij namelijk het volgende: ik ga proberen om mezelf zo snel mogelijk te ontwikkelen en daar heb ik zeker vertrouwen in. “Misschien is het mogelijk om een keertje in de Junior divisie een podium pakken. Maar het hoofddoel is gewoon veel leren dit jaar." ‘Veel leren’ is Sen inmiddels al gelukt!

Sen Roodenburg

Met een bezweet hoofd en brede glimlach blijft Sen hameren op het feit dat hij niet begrijpt wat hem overkomt: “Ik blijf het herhalen, maar dit weekend is echt bizar. Zeker als ik denk dat ik in Zandvoort en Zolder steeds zesde en negende ben geworden is het echt te bizar om voor te stellen dat ik nu twee keer heb gewonnen.”

Over drie weken mag Sen zijn opwachting maken op het TT Circuit van Assen tijdens Jack’s Racing Days. Op dit drie dagen durende evenement rijden, afgezien van de BMW M2 CS Cup ook de andere VRM-klasse plaats. Daarnaast worden er vele demo’s gegeven, onder andere door David Coulthard. Ook wordt er in genoeg andere bolides geracet.

Sen wil graag de volgende mensen en zijn sponsoren bedanken: Quintes Verzekeren en risicobeheer, Geijsel Hypotheken, RoFiNa, Era Richmen (schrijver van boeken), zijn ouders en familie, de Johan Cruijff Academy en Bas Koeten Racing.

Sen Roodenburg maakt autosportdebuut in Ford Fiesta Sprint Cup: "Mezelf zo snel mogelijk ontwikkelen"

Veelbelovend debuut Sen Roodenburg op Circuit Zandvoort in Ford Fiesta Sprint Cup

Eerste podium in de autosport voor Sen Roodenburg: "Hopelijk de eerste van vele bekers

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS