Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Seizoen 2023 Porsche Mobil 1 Supercup alsnog van start in prestigieuze Monaco

Uitgegeven door Peter Vader • 25 mei 2023 13:55

Nadat de geplande seizoensstart van de Porsche Mobil 1 Supercup vorige week in het voorprogramma van de Formule 1 Grand Prix in Imola vanwege de overvloedige regenval in de Italiaanse regio Emilia-Romagna geen doorgang kon vinden, gaat het seizoen 2023 komend weekeinde alsnog van start in de straten van Monte Carlo. Daarmee is de ouverture gelijk een van de meest prestigieuze races van het seizoen. In het veld bevinden zich zeven Nederlanders, van wie er twee, Jaap van Lagen en Larry ten Voorde, al eerder met een Porsche in het prinsdom wonnen. Huub van Eijndhoven start daarentegen voor de eerste keer met de 911 GT3 Cup op het stratencircuit. Na de tegenslag met het weer in Italië, gaat er speciale aandacht uit naar de weersomstandigheden in Monaco: hier het weerbericht van de F1 GP van Monaco!

Porsche Mobil 1 Supercup Monte Carlo 2023 foto 1

Het 31e seizoen
Het racejaar 2023 is het 31e seizoen in de historie van de internationale merkencup van Porsche, waarbij opnieuw alle wedstrijden exclusief in het voorprogramma van geselecteerde Europese Formule 1-Grandx Prix worden verreden. Dat draagt in belangrijke mate bij aan het aanzien van de Porsche Mobil 1 Supercup. Voor het derde jaar op rij wordt er geracet met de Porsche 911 GT3 Cup van de modelgeneratie 992. De auto’s worden aangedreven door een vierliter zescilinder boxermotor, goed voor een vermogen van rond de 375 kW (510 pk). Opnieuw wordt er gereden op Esso Renewable Racing Fuel, een deels synthetische brandstof op biologische basis. Een strak reglement zorgt ervoor dat de auto’s identiek zijn, de racebanden zijn traditiegetrouw afkomstig van Michelin.

Porsche Mobil 1 Supercup Monte Carlo 2023 foto 2

Monte Carlo enige stratencircuit op kalender Porsche Mobil 1 Supercup
Het 3,337 kilometer lange parcours in de straten van Monte Carlo is het enige niet-permanente circuit waarop de Porsche Mobil 1 Supercup dit jaar in actie komt. Dat maakt het voor de deelnemers niet eenvoudig, want anders dan op andere circuits kan er van tevoren niet worden getest. Met slechts zeer beperkte rijtijd voorafgaand aan de race moet dus snel de juiste afstelling van de auto worden gevonden. Bovendien heeft het circuit met stoepranden en vangrails heel dicht langs de baan een hoge moeilijkheidsgraad: er is nauwelijks ruimte voor fouten. Ook voor de teams is het rijden van een race in Monte Carlo niet eenvoudig: de locatie waar de teams zijn ondergebracht is ver weg van de pitstraat, wat dus voor en na iedere sessie een flinke logistieke operatie betekent. De glamour en het prestige van de race in Monaco maken echter veel goed.

Porsche Mobil 1 Supercup Monte Carlo 2023 foto 3

Maximaal 28 deelnemers
Monaco is ook de bepalende factor voor het aantal deelnemers in het veld van de Porsche Mobil 1 Supercup 2023, want meer dan 28 rijders worden er op het circuit niet toegelaten. Dat is dus ook de omvang van het startveld voor het volledige seizoen, met rijders uit in totaal 15 landen. Op de meeste andere circuits wordt het veld met enkele gastrijders aangevuld tot een maximum van 32. In totaal zijn er tien nieuwkomers, zogeheten ‘rookies’, rijders van maximaal 25 jaar, die hun eerste volledige seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup rijden. Een andere nieuwkomer, die echter buiten de leeftijdsgrens valt, is de Spanjaard Jorge Lorenzo, vijfvoudig wereldkampioen in de motor-wegracerij. Lorenzo, die met een Italiaanse licentie rijdt, deed het afgelopen seizoen al ervaring op in de Italiaanse Carrera Cup en reed als gastrijder eenmaal in de Supercup.

Ander tijdschema
Net zoals veel dingen is ook het programma van het raceweekeinde in Monte Carlo anders, want de coureurs uit de Mobil 1 Supercup beginnen al op donderdag 25 mei met de vrije training van 16.30 tot 17.15 uur. Op vrijdag is er de kwalificatie, waarin van 18.45 tot 19.15 uur de posities voor de startopstelling worden bepaald. Op zaterdag zijn er geen activiteiten op de baan voor de Porsche-coureurs. De race wordt verreden op zondag, gaat over 17 ronden en start om 11.55 uur. De wedstrijd is live te zien via Viaplay, Eurosport, Ziggo Racing en F1TV. Informatie over de Porsche Mobil 1 Supercup is ook te vinden op Twitter (@PorscheSupercup en @PorscheRaces), Instagram (@PorscheSupercup) en Facebook (@PorscheSupercup).

Vrijdag 26 mei - 18:30 – 19:15 uur >> Training
Zaterdag 27 mei - 11:20 – 11:50 uur >> Kwalificatie
Zondag 28 mei - 11:55 uur >> Race (14 laps)


Porsche Mobil 1 Supercup Monte Carlo 2023 foto 4Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS