Formule 1

SPECIAL: De dominantie van Max Verstappen in beeld, deze records verbrak hij dit jaar

Uitgegeven door Frank Korsel • 9 november 2023 11:00

Max Verstappen is bezig aan een bijzonder seizoen in de Formule 1. De 26-jarige coureur van Red Bull Racing brak dit seizoen record na record en heeft veel van deze record zelfs met nog twee Grands Prix te gaan verbroken. Pole positions, overwinningen, snelste ronden, consistentie, het maakt Verstappen allemaal niet uit. Dit zijn de twaalf meest opvallende records die Verstappen dit seizoen verbrak.

Max Verstappen

Hoogste winstpercentage in een seizoen:
Met nog twee races te gaan, heeft Max Verstappen al 17 overwinningen behaald, wat neerkomt op een bizar winstpercentage van 77,27%. Als hij de komende twee races wint, zou dit percentage zelfs kunnen oplopen tot 90%. Hij overtrof daarmee legendes als Alberto Ascari in 1952 en Michael Schumacher in 2004, die respectievelijk op 75% en 72,22% stonden.

Meeste overwinningen in een seizoen:
Max Verstappen brak ook het record voor de meeste overwinningen in een enkel seizoen. Met zeventien overwinningen in zijn naam overtrof hij zijn eigen prestatie van vijftien overwinningen in 2022. Hiermee liet hij grootheden als Schumacher en Sebastian Vettel achter zich, die respectievelijk dertien keer het hoogste treetje mochten betreden in 2004 en 2013.

Meeste opeenvolgende overwinningen:
Verstappen behaalde dit seizoen tien opeenvolgende overwinningen, van Miami tot Italië klonk ieder raceweekend het Wilhelmus door de speakers. Hiermee verbrak hij het vorige record dat op naam stond van Vettel. In 2013 won hij vanaf de Belgische Grand Prix tot Brazilië alle races. Maar weinig mensen dachten dat dit record ooit nog verbroken zou worden.

Meeste overwinningen vanaf de polepositie in een seizoen:
De Nederlander startte elf keer vanaf polepositie en wist alle elf races te winnen, een indrukwekkende prestatie die zijn dominantie onderstreepte.

Meeste opeenvolgende overwinningen vanaf de polepositie:
Verstappen won vijf races op rij vanaf de polepositie in Monaco, Spanje, Canada, Oostenrijk en Engeland. Dit toonde niet alleen aan de snelste coureur op de grid te zijn, maar liet ook zien dat hij de consistentie zelve was.

Meeste "hat tricks" in een seizoen:
Dit seizoen behaalde Verstappen al vijf "hat tricks," wat betekent dat hij poleposition, snelste ronde en de overwinning in dezelfde race behaalde. Dit presteerde hij in Barcelona, Spielberg, Silverstone, Suzuka en Qatar.

Meeste punten in een seizoen:
Verstappen scoorde dit seizoen al een ongelooflijke 524 punten, wat het vorige record van Lewis Hamilton in 2019 van 413 punten ver overtrof. Vorig jaar had Verstappen ook al 454 punten behaald.

Meeste podiumplaatsen in een seizoen:
Met negentien podiumplekken uit de twintig races van het seizoen vestigde Verstappen ook een nieuw record. In 2021 stond de teller op achttien podiumplaatsen, en vorig jaar viel hij enkele keren uit en kwam hij niet verder dan zeventien podiumplaatsen.

Meeste pitstops voor een raceoverwinning:
Een opmerkelijk feit was Verstappens zes pitstops tijdens de race in Zandvoort in 2023, wat hem vergeleken deed worden met Jenson Button, die hetzelfde aantal pitstops had tijdens zijn overwinning in Canada in 2011.

Meeste races na het behalen van het kampioenschap:
Met nog zes races te gaan in het seizoen, had Max Verstappen het kampioenschap al binnen, waarmee hij op gelijke hoogte kwam met Michael Schumacher in 2002.

Meeste opeenvolgende races als leider in het kampioenschap:
Sinds Spanje 2022 heeft Verstappen de leiding in het kampioenschap niet meer uit handen gegeven. Hij ging aan kop in 39 opeenvolgende races, waarmee hij zijn dominantie bevestigde.

Grootste kampioenschapsgat naar P2:
Met nog twee races te gaan, had Verstappen een ongekende voorsprong van 266 punten op de nummer twee in het kampioenschap, Sergio Perez, wat een nieuw record betekende voor het grootste kampioenschapsgat naar de tweede plaats in de geschiedenis van de Formule 1. Max Verstappen's seizoen zal altijd herinnerd worden als een van de meest dominante en ongelooflijke seizoenen in de sport.

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS