Formule 1

SPECIAL - Was Lance Stroll sneller dan Fernando Alonso? "Soms is hij heel sterk, maar..."

Uitgegeven door Peter Vader • 3 december 2023 09:02

Lance Stroll blijft reacties ontlokken van prominente F1-persoonlijkheden. Begin augustus schreef Formule 1-commentator David Kroft, dat hij dacht dat Stroll op korte termijn misschien zijn helm aan de wilgen zou hangen. Afgelopen week onthulde voormalig F1-teambaas Eddie Jordan dat hij een gespannen ontmoeting had met Aston Martin-teameigenaar Lawrence Stroll, nadat hij had gesuggereerd dat zijn zoon Lance zonder zijn invloed misschien niet in de Formule 1 zou zitten. En de laatste in het rijtje is Pedro de la Rossa, die dit weekend zei dat Lance Stroll in 2023 bij sommige gelegenheden heeft bewezen sneller te zijn dan Fernando Alonso, vooral aan het einde van het seizoen.

Lance Stroll F1 Aston Martin Foto 1

Het tumult rondom Lance Stroll begon afgelopen zomer met de uitspraken van Sky-reporter David Kroft. Hij zei: “Het seizoen begon dan ook niet zonder slag of stoot voor Stroll. Zo brak hij vlak voor de wintertest zijn polsen en kwam hij pas tijdens de eerste Grand Prix voor het eerst in actie in de Aston Martin AMR23. Opvallend genoeg was hij juist in die race ontzettend sterk, zeker voor iemand die rondreed met twee gehavende polsen. Hierna bleef hij permanent in de schaduw van Alonso staan. Ik wil de Lance terugzien die in Bahrein ten tonele verscheen, want ik denk dat hij de weg een beetje kwijt is. Ik denk dat hij zijn motivatie kwijt is en wat er ook gebeurd is, Lance lijkt nu niet meer zo gemotiveerd te zijn als aan het begin van het seizoen. We hebben nooit gekeken naar zijn toekomst bij een ander team, maar ik heb het gevoel dat hij over ongeveer anderhalf jaar zijn laatste race in de Formule 1 rijdt en iets anders gaat doen. Ik denk dat hij zijn motivatie aan het verliezen is. Ik denk niet dat Formule 1 de sport was waarmee hij zich bezig wilde houden toen hij jonger was. Ik bedoel, hij was een enorm tennistalent toen hij jonger was, één van de beste jongeren in Canada in die tijd, en ik vraag me af of hij misschien iets anders gaat doen dat hem meer voldoening geeft en hem meer prikkelt."

Daarna volgde kortgeleden oud F1-teambaas Eddie Jordan in een interview met de Formula for Success-podcast, waar Jordan herinneringen ophaalde aan de tijd dat hij zijn twijfels uitte over Lance Stroll op Channel 4. Dat leidde tot een 'ruzie' met een woedende Lawrence Stroll. Sindsdien heeft Lance volgens Jordan laten zien dat hij het verdient om F1-coureur te zijn, al heeft hij nog geen bewijs gezien dat hij de taak van nummer één-rijder aankan. Jordan zei: "Ik herinner me dat ik één van de weinige ruzies had die ik heb gehad. Ik herinner me dat Lawrence Stroll naar me toe kwam om te zeggen: 'Waarom zei je dat?', waarop ik zei: 'Zou Lance Stroll überhaupt een kans in de Formule 1 krijgen? Zou Lance Stroll een stoeltje krijgen zonder de hulp of invloed van zijn vader? Daar was vader Lawrence hij niet blij mee. Ik kom daar nu op terug en ik zal zeggen dat hij zijn positie in de Formule 1 heeft gerechtvaardigd, maar hij zal nooit een nummer één coureur worden van wat ik op dit moment kan zien."
En na al die negatieve verhalen gaf ook Pedro de la Rossa dit weekend zijn mening. Die was een stuk milder en zelfs positief over de prestaties van de miljardairszoon. Na meer dan de helft van het seizoen achteraan te hebben doorgebracht, ondanks een beslist competitieve AMR23 in het eerste deel van het kampioenschap, vermande Lance Stroll zich in de slotfase van 2023. Hij liet prestaties zien die soms beter waren dan die van tweevoudig wereldkampioen en teamcollega Fernando Alonso. Stroll zijn eindresultaat is weliswaar onbevredigend, maar zijn recente resultaten geven vertrouwen voor volgend seizoen. “In de laatste paar races heeft hij gevlogen”, zei de voormalige Spaanse coureur De la Rossa aan het einde van de GP van Abu Dhabi tegen de F1 Nation-podcast. “Oké, er waren moeilijke races en we zaten achteraan, in Mexico, in Austin, startend vanuit de pitlane. Hij was echter ongelooflijk snel en in sommige races was hij zeker sneller dan Fernando. Wat mij opviel was zijn vermogen om te verbeteren, te leren en sterker te worden. Abu Dhabi was daar een voorbeeld van: hij kwalificeerde zich als dertiende, eindigde als tiende en was bezig de kopgroep in te halen. Hij had zeker een sterke seizoensfinale.”

Lance Stroll F1 Aston Martin Foto 2 GP Zandvoort 2022

Na het turbulente weekend in Qatar, dat culmineerde in onterechte nervositeit jegens zijn personal trainer, is het alsof Lance Stroll nu die mentale klik heeft gehad waar hij sinds het begin van het jaar naar op zoek was. Afgezien van zijn ongelukkige uitvalbeurt in de GP van Mexico, eindigde de Canadees in alle vier de resterende Grands Prix in de punten, waarbij hij in Brazilië en Las Vegas een dubbele vijfde plaats behaalde. Juist in Vegas was Lance Stroll de hoofdrolspeler in een geweldige race, waarbij hij van zijn negentiende startpositie naar voren reed, om als vijfde over de eindstreep te komen.

Ook oud F1-wereldkampioen Damon Hill deed een duit in het zakje: "Hij heeft dit seizoen laten zien dat hij heel sterk is. Ik weet dat hij een moeilijke periode achter de rug heeft, maar hij heeft laten zien dat hij vastberaden is. Ik denk dat bij hem het gevoel leeft dat hij een oorzaak of een doel moet vinden, een echte reden om het uiterste uit zichzelf te willen halen."

Lance Stroll F1 Aston Martin Foto 3 met helm

Lance Stroll is nu een veteraan op de F1-grid. Hij maakte zijn debuut in 2017. Zijn miljardairsvader Lawrence speelde een belangrijke rol bij het openen van de Williams F1-deur toen zijn zoon nog maar achttien was. Daarna volgde Aston Martin, we kennen allemaal het verloop van zijn deelnames. We zagen een worstelende Lance Stroll, die bij vlagen goed was, maar altijd zijn imago van miljardairszoon tegen had. Ook dit jaar zat het hem niet mee. Toen het F1-wereldkampioenschap 2023 eenmaal voorbij was, eindigde Stroll slechts met 74 punten in de eindrangschikking. Teamgenoot Alonso had er 206! Met dezelfde auto. De Canadees zal 2024 onvermijdelijk met dezelfde instelling moeten beginnen als waarmee hij de laatste races van dit seizoen eindigde, om eventuele onaangename verrassingen onderweg te voorkomen. Gaat hij het waarmaken?

Lance Stroll F1 Aston Martin Foto 4 GP Belgie Spa-Francorchamps

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS