Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout steekt hand in eigen boezem: "Het was mijn eigen fout! Het spijt me voor het team"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 juni 2020 18:30 • Print artikel

Het debuut in de NTT IndyCar Series is voor Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) bepaald niet zo verlopen zoals de jonge TeamNL-rijder zich dat had voorgesteld. Door een crash in de vrije training moest Van Kalmthout de kwalificatie aan zich voorbij laten gaan en van de 24ste en laatste startplaats vertrekken. Na een uiterst sterk begin waarin de 19-jarige Hoofddorper zich had opgewerkt naar de 15de positie, ging het in de 38ste van 200 ronden mis. De rijder van Ed Carpenter Racing kwam bij het inhalen van Santino Ferrucci buiten de ideale lijn, spinde, werd vervolgens door een tegenstander geraakt en zag zijn race daardoor voortijdig beëindigd worden (VIDEO CRASH). “Het was mijn eigen fout. Het spijt me voor het team. Ik moet hiervan leren en dan sterker terugkomen”, aldus VeeKay.

Rinus van Kalmthout VeeKay Texas MotorSpeedway


Een kleine drie maanden na de oorspronkelijk geplande openingsronde in St. Petersburg (Florida), ging met de Genesys 300 het licht dan eindelijk op groen voor de aftrap van de NTT IndyCar Series. Voor Rinus van Kalmthout het lang verwachte debuut in de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1. Met de oval van Texas Motor Speedway kreeg de voor Ed Carpenter Racing uitkomende TeamNL-rijder, met zijn 19 jaar de jongste deelnemer in het veld, meteen een echte IndyCar-vuurdoop. De 1,5 mijl lange Texas Motor Speedway, waar snelheden van boven de 350 km/u worden gehaald, behoort tot een van de moeilijkste banen van het kampioenschap. Dat de vrije training, kwalificatie en 200 ronden (300 mijl) lange race vanwege de coronamaatregelen ook nog eens op één dag moesten worden afgewerkt, maakte het extra zwaar.

VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, maakte in de vrije training meteen kennis met de harde wetten van het racen op ovals. Terwijl de Hoofddorper bezig was met een serie goede tijden, spinde hij in zijn twaalfde ronde, schoot naar de buitenkant van de baan en raakte met de zijkant van zijn auto de muur. “Een rookie mistake. Ik zat te laag in de baan, dus ik ben boos op mezelf en teleurgesteld”, aldus VeeKay in een korte reactie meteen na afloop. Gezien de beperkte tijd tot de kwalificatie lukte het de monteurs niet meer om zijn auto op tijd klaar te krijgen en daarmee moest de TeamNL-rijder de race vanaf de 24ste en laatste plaats beginnen.

Rinus van Kalmthout Indy Car VeeKay Texas MotorSpeedway

Ondanks zijn gebrek aan kilometers op de Texas Motor Speedway kende Van Kalmthout een goed begin van de race. Na een paar ronden lag de Nederlander al op een 17de positie en maakte vervolgens nog een plek goed. Na ruim dertig ronden bedroeg zijn achterstand op de leider nog altijd niet meer dan ruim negen seconden. Direct na de eerste serie pitsstops bezette de TeamNL-rijder de 15de plaats toen het in de 38ste ronde misging. VeeKay kwam bij het inhalen van Santino Ferrucci te hoog in de baan op het vuil terecht, spinde en werd in zijn slip geraakt door een tegenstander. Met schade kwam de rijder van Ed Carpenter Racing langs de baan tot stilstand en daarmee was zijn debuutrace voortijdig beëindigd. “Ik ging buitenom bij Santino maar kwam te hoog in de baan op het vuil terecht. Ik verloor de achterkant en raakte Alex Palou. Mijn eigen fout. Ik had me veel meer van mijn debuut voorgesteld. Sorry voor het team, zeker nadat ze zo goed werk hadden geleverd om de auto voor de race weer klaar te krijgen. Ik moet hiervan leren en sterker terugkomen”, aldus een schuldbewuste en teleurgestelde Van Kalmthout.

Indy Car Series Rinus van Kalmthout VeeKay Texas MotorSpeedway

VeeKay zal nog even moeten wachten op zijn revanche. De tweede ronde van de NTT IndyCar Series staat namelijk pas op 4 juli op het programma. Dan is de Indianapolis Motor Speedway (niet de oval) het strijdtoneel.

Rinus van Kalmthout wordt in 2020 gesteund door: Ed Carpenter Racing, Sonax USA, Autogeek, Jumbo, La Place, Basic-Fit en KNAF TeamNL.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS