Autosport NL • TDC

Ricardo van der Ende haalt eenmalig alles uit de kast

Uitgegeven door Tim Biesbrouck • 13 september 2011 13:42 • Print artikel

ZANDVOORT - Hoewel hij zich volledig richt op het winnen van de titel in het HTC Dutch GT4 Championship, racete Ricardo van der Ende tijdens de Trophy of the Dunes eenmalig in de Toerwagen Diesel Cup. Met een BMW 123d Coupé legde hij het vuur aan de schenen van de reguliere podiumkandidaten.

Podiumplaatsen
De snelheid uit de tijdtraining zette Van der Ende moeiteloos door in de beide races. Het gevecht met de rijders uit de top van het klassement werd zonder problemen aangegaan en uiteindelijk eindigde de coureur uit Poeldijk de eerste wedstrijd op een tweede plaats. In de afsluitende race zag Van der Ende aanvankelijk als eerste de finishvlag, maar omdat hij onder de (vanwege de chicane verhoogde) richttijd van 2.10 minuten was gekomen, ontving hij na afloop in totaliteit 24 strafseconden. Daardoor devalueerde zijn aanvankelijke overwinning tot een derde positie.

“Ik heb in beide races erg leuke gevechten gehad. En toen ik in de tweede wedstrijd hoorde dat ik een tijdstraf zou krijgen, heb ik alles uit de kast gehaald om een zo groot mogelijke voorsprong op te bouwen”, legde Van der Ende uit.

Uitstekend vermaakt
De BMW 123d Coupé bleek een auto naar zijn hart. “Het is een geweldige bolide om in te rijden. Je kunt er echt je wensen in kwijt. Wil je onderstuur? Dan kun je die krijgen. Wil je overstuur, dan kun je daar ook voor zorgen. Het remmen is tevens goed te doseren; het is gewoon een lekkere auto om te besturen”, vertelde Van der Ende. “In het HTC Dutch GT4 moet ik in de eerste drie ronden er direct volledig voor gaan. Dan moet het gebeuren. In de Toerwagen Diesel Cup moet je juist door de langere wedstrijden heel behouden rijden. En in je eentje is honderd minuten best lang, zeker onder de tropische weersomstandigheden van zaterdag.”

Een verkoelende regenbui kreeg Van der Ende een dag later. “Iedere ronde was de baan weer anders. Dan was de Tarzanbocht iets droger en dan de Kuhmobocht juist natter. Dat was heel gaaf en vergt elke ronde weer aanpassingsvermogen.”

Geen vervolg
Het optreden van Van der Ende in de dieselklasse krijgt dit seizoen geen vervolg. “Tijdens de races op Spa-Francorchamps ben ik op vakantie en met de Formido Finaleraces rijd ik HTC Dutch GT4. Ik heb me in ieder geval enorm vermaakt dit weekeinde en ik wil Nooren Autosport bedanken voor de uitnodiging.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS