Autosport NL • BRL V6

Renger van der Zande: Deurklinkracen op de Oval

Uitgegeven door Casper Bekking • 10 april 2012 05:08

Zelf is hij al weer op weg naar het circuit van Hockenheim voor testwerk met Porsche maar op de Speedway Oval in Venray is er nog de nagalm van een dagje deurklinkracen met de BRL-klasse. Op het fraaie, splinternieuwe circuit van multi-ondernemer Harry Maessen zaten de tribunes bomvol. En de opwinding was er ook. De Raceway Venray, zoals dit mooie Motodrome heet, was de arena waar Renger van der Zande een volle dag raceplezier had. Op hoge snelheid, op een kombaan met een lichte banking, werd op het scherpst van de snede gestreden met een vol veld identieke racewagens. Het leverde debutant Van der Zande een podiumplaats op.


Het begon nog geen week geleden. De voormalig DTM-coureur Renger van der Zande kreeg een belletje of hij Tweede Paasdag al wat te doen had. Maarten Teunissen wilde hem een BRL-racewagen ter beschikking geven voor de seizoensopener in Venray. In het kader van “Fun is everything…” pakte Renger de uitdaging aan. Hoewel hij nog vol in de weer is om zijn professionele seizoen 2012 ingevuld te krijgen, kwam deze autosportuitdaging als welkome afwisseling. Een vrije training, een kwalificatie, twee manches en een finale waren genoeg om Renger vandaag in zijn ritme te laten komen. In de finale werd het een bloedstollend gevecht met Jacky van der Ende en Barry Maessen. Het publiek genoot.


Renger van der Zande: “Wow… dit was leuk! De auto werd twee dagen geleden uit zijn winterhok getrokken. Samen met de monteurs was het fanatiek zoeken naar de goede balans in de auto en verder alleen maar ongecompliceerd gas geven. Helemaal top. En het gaat echt vies hard op zo’n oval. Mijn medestrijder Barry Maessen had lak aan de spelregels. Dus hem te grazen nemen werd lastig maar de pret was des te groter. We hebben geduwd, getrokken, geïntimideerd en gewoon ongegeneerd hard gas gegeven. Uiteindelijk derde worden, naast routiniers Van der Ende en Maessen was voor mij prima. Dit was weer raceplezier zo als het bedoeld is. Lekker vieze handen, een stevig stuur in je handen en gassen maar.”

Renger zal in Hockenheim testen voor de Porsche Supercup, die als competitie afgewikkeld wordt in het voorprogramma van de Formule 1, vanaf de Grand Prix van Bahrein. De week daarop zal hij op het circuit Paul Ricard, in Le Castellet, testen met de LMP2-bolide van Lotus, voor het Wereldkampioenschap lange afstandsraces (WEC).
Verder staan er nog losse 24-uursraces op het programma van de Nijmegenaar.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS