Autosport NL • NK Rally

Regerend Nederlands rallykampioen Bob de Jong: "Dat ik voor de vierde keer win is super"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 juli 2021 23:56

Achtmaal – Regerend Nederlands rallykampioen Bob de Jong kende al een goede reeks in de GTC Rally, maar met zijn klinkende overwinning in de rally van 2021 komt de teller op vier zeges en na 2014, 2017 en 2019 smaakt de zege van dit jaar extra zoet. Na een lange gedwongen (corona)pauze kwam zaterdag in en rond Achtmaal de rallysport in Nederland weer tot leven. En dat werd ‘gevierd’ met een prachtig startveld in een schitterende ambiance. Mede dankzij hevige regen halverwege de eerste ronde van vier klassementsproeven werd het een beproeving voor de coureurs, omdat de wegen door de regen spiegelglad werden.

BOB DE JONG RALLYING - Bob de Jong en Bjorn Degandt op weg naar de zege in de GTC Rally

‘De eerste klap is een daalder waard’ moet Bob de Jong hebben gedacht, die meteen op de eerste klassementsproef ‘Rijsbergen’ uit de startblokken schoot en de snelste tijd liet noteren. Ook op proef 2 ‘Klein Zundert’ was de sympathieke coureur in zijn thuisrally met zijn Hyundai i20 R5 de concurrentie te snel af. Jasper van den Heuvel (Ford) was de enige die het tempo van Bob de Jong kon volgen; alle andere concurrenten verloren meteen de aansluiting. Maar het weer zou in de openingsronde van vier klassementsproeven een beslissende rol spelen voor het verdere verloop van de GTC Rally.

“We hadden erop gerekend dat het zou gaan regenen, maar dachten dat we de eerste drie proeven het nog wel droog zouden houden,” aldus Bob de Jong. “Daarom kozen we voor de slicks van Michelin, waar we onlangs tijdens een test op een halfnat wegdek goede ervaring mee hadden opgedaan.” Toen de eerste druppels vielen op weg naar KP3 kon er niet meer gewisseld worden. “En toen begon het heel hard te regenen en heb ik op de derde en vierde proef geen risico’s genomen,” aldus Bob de Jong, voordat hij tijdens de eerste service de Michelin regenbanden liet omleggen. Op KP3, toepasselijk ‘De Hel’ genoemd, veranderde het beeld volledig en werden toeschouwers – die er gelukkig weer in groten getale waren – en coureurs verrast door de hevige regen. Jasper van den Heuvel pakte de leiding in de rally, maar was die snel weer kwijt, toen hij op de vierde proef door een zwaar beslagen voorruit meer dan anderhalve minuut verloor op Bob de Jong.

BOB DE JONG RALLYING - Bob de Jong en Bjorn Degandt op weg naar de zege in de GTC Rally

De Jong ging met 22,4 seconden voorsprong op Gert-Jan Kobus (Skoda) als leider de tweede ronde van vier proeven in, in de wetenschap dat hij met zijn regenbanden niet hoefde te vrezen voor Kobus en Kevin van Deijne (eveneens Skoda) en Jasper van den Heuvel voor de bijna schier onmogelijke taak stond anderhalve minuut goed te maken. “Maar in elke bocht loert het gevaar en de rally is pas over na de finish,” wist een geconcentreerde Bob de Jong, die een foutloze wedstrijd reed.Van de resterende proeven wonVan den Heuvel er zes en Bob de Jong twee. “We moesten de wedstrijd te controleren en slaagden daar uitstekend in dank zij goed teamwork,” aldus navigator Bjorn Degandt.

Bob de Jong toonde zich uiteraard tevreden: “Wat een prachtige herstart voor de rallysport. De organisatie heeft zijn nek uitgestoken om in deze lastige tijd een prima rally te organiseren en dat ik mijn thuisrally voor de vierde keer win is super.” Maar het was ook een mentaal zware rally voor de Hyundai-equipe: “Het was zeker geen makkelijke zege, want Bjorn voelde zich niet 100% fit door vermoeidheid. Hij las de pace notes perfect op de proeven, maar verder was het erg stil. Normaal kan je mentaal ontspannen tussen de proeven, maar dat lukte nu niet, dus ben ik ook echt moe.”

Bob de Jong


Uitslag GTC Rally
1. Bob de Jong/Bjorn Degandt, Hyundai i20 R5, 1 uur 34 min 32,1 sec; 2. Jasper van denHeuvel/Lisette Bakker, Ford Fiesta R5, op 32,0 sec; 3. Kevin van Deijne/Hein Verschuuren, Skoda Fabia R5, op 56,2 sec;
4. Gert Jan Kobus/Martin Nortier, Skoda Fabia R5, op 1 min 29,3 sec; 5. Jeroen van den Heuvel/Harm van Koppen, Volkswagen Polo R5, op 5 min 25,9 sec

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Kijk op www.facebook.com/BdJRallying of abonneer je op YouTube op het kanaal van Bob de Jong Rallying.


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS