Karting • GK4 Kartseries

Razendsnelle karter Jason Bralić dominant naar winst in Mariembourg: "Heel blij met deze overwinning"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 augustus 2020 15:30 • Print artikel

MARIEMBOURG – Het was een snaarstrakke overwinning, die van Jason Bralić tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap IAME. Het tienjarige talent uit Maasland had de finale op het circuit van Mariembourg zondag gedomineerd en zo overtuigend de race in de Mini Parilla-klasse naar zijn hand gezet.

Jason Bralić met zijn vader Zlatko en Peter en Nick de Bruijn bovenop de truck

“Ik ben heel blij met deze overwinning”, was de logische reactie van Jason. Echt onverwacht kwam de overwinning overigens niet. “Ik had het wel een beetje verwacht dat ik eerste zou worden. Maar niet dat ik zo veel voorsprong zou hebben.” Want de jongeling uit Zuid-Holland had enkele seconden op de nummer twee gepakt.

“Ik had een heel goede start en de kart lag ook heel goed. Bij de warming-up hadden we de afstelling van de kart nog iets aangepast zodat de kart iets minder gleed. In de trainingen ging het goed. Alleen de laatste paar sessies gingen niet zo heel goed. Ook de kwalificatie was iets minder, maar daarna ging het gewoon goed.”

In de eerste race snelde de rappe Zuid-Hollander als een raket van zes naar twee. “Ik heb veel jongens ingehaald, heb ze veel uitgeremd. Sommigen gingen heel wijd waardoor het makkelijker werd voor mij.” Jason had er veel lol in gehad. “Ik vind het een leuke baan en hij is best wel moeilijk. Je moet precies de goede lijnen vinden, anders kom je niet zo ver.”

Om afgelopen weekeinde zo goed mogelijk voor de dag te kunnen komen, had hij een week eerder al twee dagen getraind op de Zuid-Belgische piste. “Dat ging heel goed. Een paar weken daarvoor hebben we hier ook nog een dag getraind en toen ging ik ook heel snel.”

Ondanks dat hij altijd snel is in Mariembourg, is het niet zijn favoriete baan. “Dat is die in Essay in Frankrijk”, zei Jason. “Die heeft een stuk dat steil naar beneden gaat en daarna heb je allemaal scherpe bochten.”

Jason Bralic

De winst in België was voor Jason al zijn tweede overwinning van het seizoen. Een paar weken terug had hij ook al een clubwedstrijd in Strijen gewonnen. Hoe hij dat flikt, in korte tijd twee wedstrijden winnen? “Je moet zelfverzekerd zijn”, doceerde hij, “en geen onnodige risico’s nemen en rustig en kalm blijven.”

Vader Zlatko was zeker net zo blij en trots met de fraaie overwinning als zijn zoon. “Ik vind het super, heel emotioneel. Het is hard werken; zo’n weekend gaat qua emotie op en neer. De kwalificatie was niet heel goed. In de races komt-ie daarna terug en dat zorgt natuurlijk voor ontlading.”

“Jason heeft de finale gedomineerd, maar hij heeft ook een beetje geluk gehad. Achter hem waren een paar jongetjes met elkaar aan het vechten waren waardoor hij kon uitlopen. Maar geluk moet je ook hebben. En we wisten dat het qua snelheid goed zat. Het was een kwestie van het koppie erbij houden en de race uitrijden.”

Het feit dat Jason de race in Mariembourg zo fraai won, bracht het hoofd van vader en zoon trouwens niet op hol, verzekerde Bralić senior. “We bekijken het race voor race”, zei hij. “We denken niet aan het kampioenschap. Er zijn er nog twee en we hopen het daarin natuurlijk goed te doen. Onze doelstelling is races winnen en ervaring opdoen.”

Jason wordt in zijn raceactiviteiten technisch ondersteund door team PDB uit Vlaardingen, en Kinderopvang en kinderdagverblijf Djoy. Jason zoekt nog sponsors die hem willen ondersteunen op zijn weg naar de top.

Jason Bralić bedankt zijn vader en moeder, het PdB Racing Team en Nick en Peter de Bruijn.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS