Karting • CIK-FIA

Raketstart en ijzersterke inhaalrace brengt Kris Haanen naar eerste FIA EK-podium: "Heel blij!"

Uitgegeven door Bart • 19 mei 2022 10:20

Genk – Kris Haanen heeft zijn sterke start van het seizoen een uitstekend vervolg gegeven. Na de eerdere winst in de KZ-klasse in het Duitse DSKM-kampioenschap legde de 15-jarige karter uit Meterik afgelopen zondag beslag op de derde plaats bij het FIA Karting Europees kampioenschap in Genk. De rijder van SP Motorsport moest in de finale van de KZ2 vanaf de tiende plaats starten, maar na een fraaie inhaalrace mocht hij als derde mee naar het podium.

Podium Kris Haanen EK FIA karting Genk

“Ik ben echt heel blij met deze derde plaats”, zo vertelt Kris na afloop van de drukbezochte EK-wedstrijd op de kartbaan van Genk. “Het was een thuiswedstrijd voor mij, met veel fans, mijn familie en een aantal sponsoren op de tribune. Als je de finale vanaf de tiende plaats moet starten, verwacht je niet direct om op het podium te eindigen. Ik wist dat het goed zou komen als ik er direct bij de start meteen goed bij zou zitten. Op het moment dat ik als derde over de streep kwam, was ik heel blij. Met mijn 15 jaar ben ik een van de jongste deelnemers in een veld van 94 rijders. Het is gewoon heel goed gegaan.”

Het EK-weekend begon voor Kris op vrijdag met de trainingen, de kwalificatie en de eerste heat. Op zaterdag volgden nog vier heats en het weekend werd op zondag afgesloten met de Super Heat en de finale. “Het ging goed, maar vooral in de heats hadden we moeite met de slijtage van de banden. Iedereen heeft 1,5 set banden die je moet gebruiken voor de kwalificatie, vijf heats en de Super Heat. In de kwalificatie reed ik de tweede tijd van mijn groep en dat betekende de achtste tijd overall. In de eerste twee heats had ik nog geen moeite met de bandenslijtage en finishte ik op de tweede plaats. In de derde en vierde heat had ik bijna geen banden meer over. Het was vechten voor mijn positie en ik heb veel moeten verdedigen. Ook in de Super Heat op zondag reden we nog op dezelfde banden en moest ik opnieuw verdedigen. Met de nodige moeite ben ik als elfde over de streep gekomen en dat betekende dat ik als tiende aan de finale moest beginnen.”

In de finale startte het hele veld op nieuwe banden en dat zorgde voor vertrouwen bij Kris. “Ik wist dat het op de nieuwe banden goed zou komen en dat de snelheid terug zou komen. Dat bleek ook direct na de start. Ik kon meteen opstomen naar P5. Daarna heb ik twee rondjes achter Jorge Pescador gereden om hem uit te remmen voor de Europalaan. Vervolgens ben ik meteen naar Marcus Kajak toegereden en heb ik hem aan het einde van het rechte stuk ingehaald. Al snel lag ik op de derde plaats. Ik heb het even iets rustiger aan gedaan om op de banden te letten. Vanaf ronde 15 heb ik weer aangezet en het gat naar P2 tot op 4 tienden gedicht. Het snelheidsverschil was te klein om een inhaalactie voor P2 te kunnen doen, maar de snelheid op de nieuwe banden was echt heel goed. In de finale heb ik veel posities goedgemaakt en deze derde plaats is echt heel mooi.”

Kris Haanen SP Motorsport

Kris rijdt voor het topteam van SP Motorsport van de familie Pex. Stan en Richard Pex zorgen dat het materiaal uitstekend verzorgd is. “De samenwerking tussen mij en het team gaat echt super en het materiaal is altijd tiptop in orde. We konden voorin meevechten in de KZ2. Een maand geleden waren we in de KZ ook al oppermachtig in het Duits kampioenschap. In dat weekend in Kerpen heb ik bijna alles gewonnen en toen wisten we dat we hier in Genk sterk zouden zijn. Jorrit en Stan hebben internationaal veel ervaring en hebben veel bereikt. Ik ben heel blij met SP Motorsport, het is in de KZ één van de beste teams om voor te rijden.”

Het Europees kampioenschap van de FIA telt dit jaar twee ronden. Volgende maand volgt de beslissing in het Italiaanse Cremona. “Het is een nieuwe baan die ik nog niet ken, maar ook daar willen we vooraan meestrijden. Ik hoop voor het kampioenschap te kunnen gaan. De top 3 zou heel mooi zijn en het ultieme doel is om kampioen te worden. Er zullen weer veel karters aan de start staan, maar we gaan er vol voor. Ik sta nu eerste in het Duits kampioenschap en ook daar gaan we proberen om het kampioenschap te winnen. Ook kijk ik al uit naar het WK in september in Le Mans. Dat is de grootste wedstrijd van het jaar. Het is één losse wedstrijd en als je wint ben je wereldkampioen. Het zou heel vet zijn om daar vooraan mee te strijden.”

Kris bedankt het team van SP Motorsport, met in het bijzonder Richard en Stan Pex en zijn monteur Jeroen Kramp. Tot slot bedankt Kris zijn familie en zijn sponsoren:

SP Motorsport
F1 GP Ticket
Mark van Lier Aannemersbedrijf
HS Autoparts
Kwekerij Vieverde
SJT Venlo Eurotransport
Pauwels Sport
PL8 design
Lenssen Advies
Logo Products
Keurslager CristCoppens
Salet Woonidee
Rapid Specialty
Bouwbedrijf Maas
G Hoeymakers Horst / Betonstation Horst
Hoeben Rietdekkersbedrijf
Installatiebedrijf Jeroen Janssen
Custers Beveiligingstechniek
Stucadoorsbedrijf Brouwers
Vakgarage Maashorst
Keijsers Tegelwerken Maasbree

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS