Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Porsche Carrera Cup Benelux komt 10 en 11 juni in actie bij het Festival of Dreams op Hockenheim

Uitgegeven door Peter Vader • 6 juni 2023 21:18

Aanstaand weekeinde, 10 en 11 juni, viert Porsche het 75-jarig jubileum als sportwagenfabrikant met een uniek festival op het circuit van Hockenheim. Bij vrijwel geen enkel ander merk zit de autosport zo sterk in het DNA verweven, dus ook races mogen niet op het programma ontbreken. Een van de klassen die tijdens het ‘Festival of Dreams’ in actie komen, is de Porsche Carrera Cup Benelux, die ongetwijfeld weer voor veel spektakel gaat zorgen.

Porsche Carrera Cup Benelux Festival of Dreams Hockenheim foto 1

Hockenheim is bekend terrein voor de Porsche Carrera Cup Benelux, want in de afgelopen jaren was het bekende circuit met zijn karakteristieke Motodrom telkens de locatie voor de seizoensfinale, waar dus de strijd om de kampioenstitels werd beslist. Zover is het nu nog lang niet, want ditmaal vormt het optreden op de Hockenheimring Baden-Württemberg, op slechts een uurtje van het hoofdkwartier van Porsche in Stuttgart, de tweede ontmoeting van het seizoen. Het wordt zonder enige twijfel wel direct een van de hoogtepunten, want er worden vele tienduizenden bezoekers verwacht om het jubileum van Porsche in stijl mee te vieren.

Porsche Carrera Cup Benelux Festival of Dreams Hockenheim foto 5

Na het succesvolle eerste raceweekeinde van het seizoen op het Circuit de Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen voert de Belg Glenn Van Parijs (August by NGT) de tussenstand van het rijderskampioenschap aan met 47 punten. Daarmee heeft hij één punt voorsprong op het jonge Nederlandse talent Robert de Haan (Richardson Racing), die tijdens de seizoensstart zeer goed voor de dag kwam. Daarachter volgen met Sam Dejonghe (RedAnt Racing, 26 punten), Flynt Schuring (Hubert Racing, 25), Benjamin Paque (August by NGT, 22), Paul Meijer (Hans Weijs Motorspor, 20), Micah Stanley (Richardson Racing, 19) en Dirk Schouten (Q1 Trackracing, 17) maar liefst zes rijders binnen tien punten van elkaar. In de Pro-Am-klasse hebben de beide Britse coureurs van Revs Motorsport, Ryan Ratcliffe (42 punten) en Aaron Mason (34) de eerste twee plaatsen in handen, maar Ratcliffe staat ex-aequo met de Nederlander Sacha Norden (Team GP Elite, 34), terwijl ook Didier Glorieux (Speedlover, 30) en Joan Vinyes (Baporo Motorsport, 29) niet ver weg zijn.

Porsche Carrera Cup Benelux Festival of Dreams Hockenheim foto 3

In de Am-klasse staat Ralph Poppelaars (Hans Weijs Motorsport) na twee klassezeges riant aan de leiding met 50 punten, voor Philippe Wills (RedAnt Racing, 33 punten), Luc Vanderfeesten (RedAnt Racing, 31), Cédric Chassang (Team GP Elite, 29) en Marc Wächter (DUWO Racing, 20). Robert de Haan voert met de maximaal mogelijke score van 50 punten ook het rookie-klassement aan, gevolgt door Flynt Schuring (36), Benjamin Paque (31), Dirk Schouten (29) en Horst Felix Felbermayr (24).

Porsche Carrera Cup Benelux Festival of Dreams Hockenheim foto 4

Robert de Haan: ‘Boven verwachting goed’
Met één overwinning en één tweede plaats op Spa-Francorchamps kende nieuwkomer Robert de Haan een meer dan uitstekende start van het seizoen. Het was een ouverture waarover hij ook zelf enigszins verbaasd was: “Natuurlijk heb ik me samen met het team goed voorbereid, de tests gingen goed en dat geeft wel vertrouwen, maar waar je echt staat ten opzichte van de concurrentie ervaar je pas tijdens de races. Dat het zo goed zou gaan had ik ook niet durven dromen, maar dat maakt het des te mooier!” De Haan, afkomstig uit het Gelderse Eerbeek, is pas 16, heeft net zijn schoolexamen achter de rug. Na mooie resultaten in de karts deed hij in 2021 eerste ervaringen op in het Britse Ginetta Junior-kampioenschap. “Daarvan kende ik ook al het team Richardson Racing, dus toen zij overwogen om de Carrera Cup te gaan doen, was dat ook voor mij een interessante optie”, vertelt hij.

Porsche Carrera Cup Benelux Festival of Dreams Hockenheim foto 2

In de winter won De Haan de titel in de Porsche Sprint Challenge Southern Europe, wat een goede opstap was naar het huidige seizoen. Daarin werkt hij een tweeledig programma af, bestaande uit de Porsche Carrera Cup Benelux en de Britse Porsche Carrera Cup. In beide series heeft hij inmiddels al overwinningen op zijn naam staan: in de Benelux-klasse zoals gemeld op Spa-Francorchamps, terwijl hij in de Britse serie in elk van de drie tot nu toe verreden evenementen een race won. “Veel kilometers maken is goed. Het was een enorme omschakeling van de auto’s waarin ik tot nu toe gereden heb naar de Porsche 911 in Cup-versie, maar ik heb wel het idee dat ik de auto goed onder de knie heb”, aldus De Haan. Vorig jaar proefde hij aan de formulewagens, maar nu is voor hem toch wel duidelijk dat hij in de Porsche Carrera Cup zijn plek gevonden heeft. “En van daaruit kun je verder door in de internationale autosport, Porsche biedt daarvoor een prima perspectief”, zegt Robert.

Porsche Carrera Cup Benelux Festival of Dreams Hockenheim foto 6

Drie dagen actie, gratis toegangskaarten voor de zondag nog beschikbaar
Het programma voor teams en rijders in de Porsche Carrera Cup Benelux op Hockenheim begint op vrijdag met twee vrije trainingen, van 9.00 tot 9.40 uur en van 12.50 tot 13.30 uur, waarna de kwalificatie van 16.30 tot 17.05 uur bepalend is voor de posities in de startopstelling. De eerste race, met een duur van 35 minuten, wordt op zaterdag van 10.10 tot 10.45 uur verreden. De tweede wedstrijd met dezelfde lengte volgt op zondag tussen 10.50 en 11.25 uur. Beide wedstrijden zijn live te volgen via het YouTube-kanaal van de Porsche Carrera Cup Benelux.

Porsche Carrera Cup Benelux Festival of Dreams Hockenheim foto 7

Voor wie het Porsche Festival of Dreams op de Hockenheimring Baden-Württemberg live wil beleven, zijn gratis toegangskaarten voor de zondag nog te downloaden via de website https://festival-of-dreams.reservix.de/events. Alle kaarten voor de zaterdag zijn inmiddels uitgegeven. Er is een uitgebreid programma met een expositie van nieuwe en historische Porsches, een podiumprogramma met live-acts, een speciale Kids World voor de jongere bezoekers en een live-uitzending van de 24 Uur van Le Mans. Naast de Porsche Carrera Cup Benelux komt ook de Duitse Porsche Carrera Cup met zeven Nederlandse rijders in Hockenheim aan de start.

Porsche Carrera Cup Benelux Festival of Dreams Hockenheim foto 8
Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS