Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Porsche Carrera Cup Benelux: Harry King heerst als koning op Circuit Zolder

Uitgegeven door Frank Korsel • 20 juni 2022 21:23

Na zijn beide overwinningen tijdens de seizoensstart op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen won de Brit Harry King ook beide wedstrijden van de tweede ronde van het Porsche Carrera Cup Benelux-kampioenschap, verreden op Circuit Zolder in Belgisch-Limburg. Daarmee handhaaft de rijder van het team Parker Revs Motorsport zijn ongeslagen status. In de eerste race vergezelden de beide Belgen Glenn Van Parijs (NGT Racing) en Ghislain Cordeel (Team GP Elite) hem als tweede en derde op het podium, in de tweede race completeerden routiniers Xavier Maassen (#TeamPGZ by RedAnt Racing) uit Nederland en Maxime Soulet (August Racing by NGT Racing) uit België de top drie. Xavier Maassen zorgde daarmee voor de beste Nederlandse klassering van het weekeinde. De Belg Jan Lauryssen, uitkomend voor Q1 Trackracing, won in beide races de Pro-Am-klasse, zijn landgenoot Stijn Lowette (NGT Racing) en de Fransman Sébastien Lajoux (DUWO Racing) waren de beide winnaars in de Am-klasse.

Harry King

Al in de vrije trainingen liet Harry King zien dat hij ook in Zolder het tempo goed te pakken had, al was het verschil met Maxime Soulet in de eerste training minimaal, slechts 0,058 seconde. Stijn Lowette, pas in een laat stadium bevestigd als deelnemer voor het raceweekeinde, was als vierde algemeen de snelste rijder in de AM-klasse, snelste Pro-Am-rijder was Jan Lauryssen als twaalfde. In de tweede vrije training waren Lauryssen en Lowette wederom de snelsten in hun respectievelijke klassen, ditmaal op de achtste en negende plaats in de algehele uitslag.

Van King tot Koen: tijden van de tien snelste rijders binnen 0,9 seconde

In de kwalificatie verzekerde King zich met een tijd van 1:30,137 minuten op het exact 4.000 meter lange Circuit Zolder van de pole position voor de eerste race. Hij had 0,230 seconde voorsprong op Ghislain Cordeel, die op zijn beurt weer één honderdste sneller was dan Xavier Maassen. De tijden van de tien snelste rijders, van King als pole sitter tot de als tiende geklasseerde jonge Nederlander Rik Koen (PG Motorsport) lagen binnen negen tiende van een seconde. Ook tussen Koen en de man voor hem, Jan Lauryssen als snelste Pro-Am-rijder, bedroeg het verschil slechts een honderdste. Snelste Am-rijder was Stijn Lowette op de 14e startplaats.

De eerste race startte vanwege wat vertraging in voorafgaande klassen wat later dan gepland, maar daardoor liet Harry King zich uiteraard niet van de wijs brengen. Bij het uitdoven van het startlicht nam de Brit de leiding, voerde het veld in de richting van de “Eerste Linkse” op Circuit Zolder en bouwde gaandeweg de race een comfortabele voorsprong op, die opliep tot ruim zeven seconden, toen in de 16e ronde de safety car de baan op kwam als gevolg een aanrijding tussen Dylan Derdaele (Belgium Racing Team) en Sebastian Freymuth (PG Motorsport) in de chicane voor het opgaan van de Sacramentsheuvel, waarbij de auto van Derdaele vast kwam te staan in de grindbak. In de 19e ronde werd de race weer vrijgegeven, waarna er nog twee ronden resteerden. Daarin liep King opnieuw weg en won met een marge van bijna vijf seconden voor Maxime Soulet, maar die kreeg vervolgens een tijdstraf opgelegd vanwege het overschrijden van de afgrenzing van de baan. Zo werd Glenn van Parijs als tweede geklasseerd, Ghislain Cordeel eindigde als derde, gevolgd door Xavier Maassen als best geklasseerde Nederlander. In de Pro-Am-klasse leidde Jan Lauryssen van start tot finish en zegevierde, voor Didier Glorieux (Speedlover) en Ziad Geris (Team GP Elite). Sébastien Lajoux en Stijn Lowette streden lange tijd om de klassezege in de Am-categorie, waarbij Lowette aan het langste eind trok en op het klassepodium gezelschap kreeg van Lajoux en Nicolas Vandierendonck (Q1 Trackracing).

Opnieuw een hattrick voor King in race 2

Ook in de tweede race leidde King van start tot finish en maakte er evenals bij zijn eerdere overwinningen dit seizoen een hattrick van, bestaande uit pole position, overwinning en snelste raceronde. De beginfase was turbulent met een aanrijding tussen Ziad Geris en Stijn Lowette op het rechte stuk, waarop de safety car voor de tweede dag op rij in actie kwam. In de vijfde ronde werd de race weer vrijgegeven, waarbij King zijn leidende positie verdedigde tegen Xavier Maassen. Opnieuw wist King uit te lopen en kwam zo met een marge van elf seconden als winnaar over de eindstreep. Maassen behaalde als tweede zijn beste resultaat van het seizoen tot dusver, Maxime Soulet eindigde op de derde plaats. Net als op zaterdag ging Jan Lauryssen met de Pro-Am-klassezege aan de haal, gevolgd door Didier Glorieux en Jürgen van Hover (Speedlover). Sébastien Lajoux won ditmaal de Am-klasse, voor de Spanjaard Jaume Font (Baporo Motorsport) en de Belg Sven van Laere (JW Raceservice).

Het derde raceweekeinde van de Porsche Carrera Cup Benelux, dat de eerste seizoenshelft afsluit, brengt de deelnemers voor het eerst dit jaar naar Nederlands grondgebied. Van 24 tot en met 26 juni is de serie te gast op CM.com Circuit Zandvoort, waar wordt gereden in het programma van de ADAC GT Masters.