Autosport Internationaal Toerwagens • LMS

Podium voor Tijmen van der Helm na wonderlijke wederopstanding: "Zo zie je maar: altijd je best blijven doen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 september 2023 00:55

SPA – Hij kon maar amper geloven dat hij er stond, daar op het wereldberoemde Formule 1-podium in Spa-Francorchamps: Tijmen van der Helm was tweede geworden tijdens de vierde ronde van de ELMS. De negentienjarige coureur uit Den Hoorn had met zijn teamgenoten Job van Uitert en Manuel Maldonado een wonderbaarlijke wederopstanding beleefd!

Tijmen van der Helm


“Het was een wel heel rare”, zei Tijmen, die in de prestigieuze LMP2-klasse uitkomt. “Ik besef het zelf eigenlijk nog niet. We dachten tot drie kwartier voor het eind van de wedstrijd: er zit niet veel in.” Hij had er ook alle reden toe dat te denken.

“We lagen op dat moment vijfde, hadden een ronde achterstand, we hadden schade aan de auto en moesten een minuut extra stil staan als penalty voor een aanrijding met een andere auto. Ook moesten we een keer extra de pits in omdat een band kapot aan het gaan was...”, somde hij op. “Dat we het dan toch voor elkaar krijgen nog tweede te worden is heel mooi.”

Tijmen van der Helm

Wat het onwaarschijnlijke scenario nog onwaarschijnlijker maakte, is dat Tijmen en zijn team Panis Racing nu van de zesde naar de derde plek in het kampioenschap zijn gesprongen. “Dus dat was goed”, luidde Tijmens nuchtere reactie. “Zo zie je maar: je moet altijd je best blijven doen en nooit opgeven. Negen van de tien keer wordt het niet beloond, nu wel.”

De grote vraag was natuurlijk hoe het kwam dat de wedstrijd in het laatste uur volledig in hun voordeel was gedraaid. “Een auto voor ons ging kapot. Een andere kreeg een penalty en crashte. Daarna kwam er een dubbele safety car achteraan waardoor we veel tijd konden goed maken.”

Hij vervolgde: “Een andere auto moest nog een splash en dash doen (tanken, red.) en toen pakten we de nummer twee nog ook. We hadden geluk. Nooit opgeven en soms zit er toch nog wel wat in. In vier uur gebeurt er zoveel.”

Waarom hij zoveel moeite had het onverwachte topresultaat te verwerken, kon Tijmen wel verklaren. “Als de race goed gaat, voelt het natuurlijk verdiend. Nu hebben wij de auto op de baan gehouden en dat is sommigen niet gelukt. Het voelt dan wel een beetje raar om daar tweede mee te worden. Achteraf ben ik er heel blij mee. Het gaat in sport om het resultaat en dat is hartstikke top!”

Podium 4u van Spa-Francorchamps

Zo kan de getalenteerde Zuid-Hollander binnenkort goedgeluimd de oversteek maken naar Amerika. Want Tijmens volgende race is namelijk de elfde en laatste ronde van het IMSA SportsCar-kampioenschap in de Grand Touring Prototype-klasse. Die wedstrijd wordt op 14 oktober gehouden op Road Atlanta.

Tijmen kent het circuit inmiddels. “Ik heb er getest. Na mijn vorige IMSA-race op het circuit van Indianapolis ben ik daar meteen een dag gaan testen. Het is een supergave baan. Ook één van de lastigste banen om in je hoofd goed voor elkaar te krijgen. Hij is heel uitdagend. Helemaal voor een tienuursrace. Ik hoop zeker voor podium te kunnen gaan tijdens de laatste race van het seizoen. Daar heb ik mijn pijlen op gericht!”

Tijmen van der Helm wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Charlie Works, Trofipack, BICT Groep, Van der Helm Logistics en Van Beelen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS