Formule 1

Opzienbarend! FIA-President Ben Sulayem bedenkt zich over Andretti...

Uitgegeven door Peter Vader • 29 mei 2024 10:01

Tsja, wispelturigheid kan de FIA-President Ben Sulayem niet ontzegd worden. Deze week haalt hij de voorpagina’s van alle F1-media met zijn nieuwe stellingname inzake Andretti als elfde team op de F1-startgrid. Hij ging van voor naar tegen, een verklaring die ongelooflijk lijkt. In een gesprek met Reuters in Monaco heeft Ben Sulayem nu zijn standpunt over Andretti gewijzigd met sensationele uitspraken: “Ik twijfel er niet aan dat FOM en Liberty andere teams zullen zien zolang ze OEM's zijn. Ik zou Andretti adviseren om een ander team te gaan kopen, in plaats van zichzelf als elfde team te presenteren. Het is geen kwestie van aantal, maar van kwaliteit."

ndretti_Michael_en_Ben_Sulayem_skysports-andretti-fia-f1
Michael Andretti en Ben Sulayem

Het 'juiste' team
Zonder namen te noemen sprak de FIA-president over teams die ‘worstelen’ om competitief te zijn, en niet alleen op de baan. Ook daarbuiten, op managementniveau. Om deze reden is Sulayem van mening dat er niet 'zomaar een team' nodig is, maar het 'juiste' team. “We hebben drie races in Amerika. We hebben zo'n enorme schare fans. Maar we hebben geen echt Amerikaans team. Ik ben zo blij dat ik Ford met Red Bull heb, maar denk erover na om een ècht Amerikaans team en meer Amerikaanse coureurs te hebben ”, besloot hij. De reden waarom Sulayem zijn mening over Andretti radicaal veranderde, zou kunnen worden gezien als een poging om op één lijn te komen met FOM en Liberty Media . De afgelopen tijd is er een reeks conflicten geweest die de relatie tussen beide partijen hebben getemperd.

Chinees team?
Ben Sulayem stond open voor de mogelijkheid van een een Chinees team om het succes van de Formule 1 op het Nieuwe Continent en Azië te vergroten – het is geen toeval dat de mogelijkheid van een Grand Prix in Thailand wordt besproken.

Een spannende feuilleton?!
Zijn uitspraken vonden geen waardering bij Liberty Media. Ben Sulayem rechtvaardigde zijn huidige weigering door te zeggen dat de deelname van Andretti geen noemenswaardige waarde zou toevoegen aan de Formule 1. Het zou ook niet een team zijn dat competitief genoeg is. Dat gaat ongetwijfeld reacties uitlokken. En laten we ook in het achterhoofd houden dat er zelf in het Amerikaanse congres vragen zijn gesteld over de weigering van de toelating van Andretti tot de F1-grid. Dit wordt gegarandeerd weer een spannende feuilleton. /ˈfəːɪtɒ̃/ Wordt vervolgd…

FIA vlagBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS