Formule 1

Onthutsende 'tegen de verwachtingen in'-waarschuwing van Toto Wolff aan rivalen Red Bull

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 november 2023 07:02

ABU DHABI - Toto Wolff stelt dat Red Bull verslaan in het huidige aerodynamische tijdperk met grondeffect ‘tegen de verwachtingen in’ is, maar dat betekent niet dat Mercedes daar niet naar streeft. Hoewel Mercedes het seizoen afsloot met een podiumplaats tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi en P2 in het kampioenschap, was het voor de voormalige wereldkampioen allesbehalve een succesvol seizoen.

Max Verstappen Red Bull Racing F1


Het team won geen enkele Grand Prix, scoorde minder punten in het teamklassement dan Max Verstappen in zijn eentje en zijn van plan om hun W14-concept te schrappen en volgend seizoen helemaal opnieuw te beginnen.

Het moet niet slechts een horde nemen, maar de Mount Everest. "Als je wint op een dag als vandaag, P2, herinnert het je eraan dat je P1 hebt verloren", vertelde Wolff de media na de finale van zondagavond. "En we moeten het op de koop toe nemen, er nederig over zijn en vandaag als een goede dag beschouwen. Desondanks weet je dat er een Mount Everest te beklimmen is om Red Bull in te halen."

"Ik twijfel er niet aan dat McLaren volgend jaar meedoet, misschien Aston Martin, misschien anderen. We moeten geen middel onbeproefd laten en dat doen we in Brixworth en in Brackley. Hoe moeilijk het ook is om eraan herinnerd te worden dat het slechts P2 is, het is ook een geweldige kans om terug te komen."

De opmerkingen van Wolff zijn een stuk bemoedigender dan die van Lewis Hamilton, die verklaarde dat de zeventien seconden winstmarge van Red Bull op het Yas Marina-circuit een 'zorg' was voor volgend seizoen. Verstappens negentiende overwinning van het seizoen was de meest dominante prestatie van één coureur en één team in de geschiedenis van de Formule 1.

Wolff geeft toe dat het niet eenvoudig zal zijn om die moloch te stoppen. “Red Bull begon in 2022 aan deze regels met een enorm voordeel en was in staat om dat te behouden”, aldus Wolff. “We hebben er respect voor... Je moet veel respect hebben voor hun prestaties, zowel van de technische kant als van de coureur. Hen verslaan onder de huidige reglementen is tegen de verwachtingen in, dat is duidelijk.”

Hij laat zich echter inspireren door de enorme vooruitgang die McLaren en Aston Martin hebben geboekt. McLaren heeft vooruitgang geboekt met hun upgrades tijdens het seizoen, terwijl Aston Martin in de winter een tweede plaats op de grid veroverde. “Tegelijkertijd”, vervolgde hij, “hebben we bij McLaren gezien dat ze een update hadden en daarmee een seconde aan rondetijd wonnen. AlphaTauri kwam sterk aan het einde en Aston Martin in de winter."

"Er is een sleutel om drastisch meer prestaties te ontgrendelen en we hebben eerlijk beoordeeld dat deze auto nooit goed genoeg zal zijn om mee te vechten voor het kampioenschap. We hebben in het voorjaar besloten dat we terug moeten naar de tekentafel en volgend jaar met iets nieuws moeten komen. Maar de Mount Everest ligt voor ons.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS