Formule 1

Nu al paniek in de tent? Is er een exodus op komst? Ferrari in rep en roer na slechst één race in 2023!

Uitgegeven door Peter Vader • 13 maart 2023 09:01

Na het ietwat omstreden vertrek van teambaas Mattia Binotto moest het allemaal beter gaan. Meer georganiseerd en minder chaotisch. Frederic Vasseur is de man die dat moet realiseren. Maar na slechts één Grand Prix in 2023 lijkt Ferrari in rep en roer te zijn. Het Italiaanse La Gazzetta dello Sport meldt dat Charles Leclerc na de teleurstellende GP van Bahrein heeft gevraagd om een persoonlijke ontmoeting met de CEO van het Italiaanse bedrijf, John Elkann. Tegelijkertijd deden geruchten de ronde over een conflict tussen Ferrari's nieuwe teambaas Frederic Vasseur en CEO Benedetto Vigna. Corriere dello Sport beweert dat de Fransman Vasseur nogal geïrriteerd is nadat hij ontdekte dat Vigna een deel van de verantwoordelijkheden van de vertrokken Mattia Binotto op zich heeft genomen.

Laurent_Mekies_Frederic_Vasseur F1 Ferrari
Laurent en Mekies en Frederic Vasseur

Vasseur tegengehouden
Vasseur merkt bijvoorbeeld blijkbaar dat hij weinig controle heeft over beslissingen inzake personeelszaken of de omgang met de teamsponsors. "Vasseur wilde een nieuwe sponsor laten tekenen, maar hij werd tegengehouden door de leiding bij Ferrari", aldus een bron. Dat zou de reden kunnen zijn waarom hij ervoor koos om niet met andere Ferrari-teamleden naar Bahrein af te reizen, maar in plaats daarvan met zijn vriend Toto Wolff. La Gazzetta dello Sport meldt ook dat Ferrari's sportief directeur Laurent Mekies graag mee wil doen aan de uittocht van het team, nadat vorige week bleek dat David Sanchez, chef aerodynamica, naar een ander team gaat.

Exodus
De bestemming van de Fransman Mekies zou de door Stefano Domenicali geleide Formule 1-organisatie kunnen zijn, maar er wordt aangenomen dat Vasseur tussenbeide is gekomen om zijn veto uit te spreken over die overstap. "Vasseur heeft zijn vetorecht gebruikt en nu is er een impasse", aldus het bericht. La Gazzetta dello Sport beweert ook dat Ferrari's racemanager Jonathan Giacobazzi en het oude bekende gezicht Gino Rosato zijn vertrokken - samen met strategiebaas Inaki Rueda. En Corriere della Sera beweert dat er meer vertrekken op handen zijn. "Verschillende contracten lopen binnenkort af, waaronder dat van Enrico Cardile, die nu acteert als technisch directeur", aldus de krant. "Niemand is op een veilige plek."

Erfenis
Ralf Schumacher, wiens broer Michael de meest succesvolle Ferrari-coureur in de geschiedenis is, denkt dat de huidige problemen van het team terug te voeren zijn tot het Sergio Marchionne-tijdperk. "Er is gewoon een bepaalde erfenis bij Ferrari en het is niet de schuld van de huidige president", vertelde hij aan formel1.de. “Het gaat terug naar de voormalige baas, die ook Alfa Romeo terugbracht. Het was zijn idee om van Ferrari weer een volledig Italiaans team te maken en terug te gaan naar dat DNA. Maar ik denk dat ze in dat proces veel dingen over het hoofd hebben gezien.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS