Dakar

Nieuw wapen in de strijd voor Dakar 2010, de McRae Buggys

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 december 2009 18:15

Voor het eerst in de Dakar-geschiedenis komt de McRae buggy ten tonele. Deze ultralichte buggy werd in slechts zes maanden gebouwd door het Mcrae Enduro Team. De Buggy is een eenmansvoertuig en onder andere ontwikkeld voor motorrijders die de Dakar Rally op vier wielen willen proberen. Met een gewicht van 700kg en een vermogen van 140pk is de buggy geschikt gevonden voor de T1-klasse van de FIA.


Het mogelijke succes van deze auto ligt in de simpelheid en het lichte gewicht. De motor komt uit een sneeuwscooter met een variabele transmissie, dit betekent niet meer schakelen voor de bestuurder en altijd een hoge torsie hebben. De CVT-transmissie maakt gebruik van een riem, net zoals de DAFs van vroeger. Als zo’n riem breekt, kan deze binnen vijf minuten worden vervangen.


Tijdens testen in de Sahara kwam de buggy bijna door zijn lage gewicht vrijwel nooit vast te zitten. Als dat wel het geval was dan was dit simpel te verhelpen omdat de bestuurder het voertuig zelf aan de voorkant kon optillen. Bij noodgevallen wordt er gebruikgemaakt van een opblaasbare airbag die door middel van de uitlaat gemakkelijk wordt opgeblazen.

De piloten van deze buggys zijn;
328 VAN DEN GOORBERGH Jurgen (NLD)MC RAE
347 CORONEL Tim (NLD)MC RAE
358 KOOLEN Kees (NLD)MC RAE
360 HANGGORO Kasih (IDN)MC RAE
362 BEFFIE Dees (NLD)MC RAE
366 CASTELNUOVO Mauro (NLD)MC RAE
369 LEYDS Chris (NLD)MC RAE

Door Bob Lansier

Bekijk HIER meer technische gegevens over de DAKAR McRae Buggy

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS