Ovalracing Venray

Nederlands oval racelegende raakt gewond bij eenmalige terugkeer

Uitgegeven door Dirk Kempen • 31 mei 2016 17:26 • Print artikel

Tijdens de World Masters of Shale op de Speedway Emmen maakte racende legende Rien Rutjens eenmalig zijn terugkeer. Op de klei/gravel oval baan reed Rutjens, ook wel bekend als 'Smiling Bumpy' in de erg snelle Stockcar F1 klasse. De eenmalige terugkeer werd al snel een race die Rutjens liever zou vergeten. Rutjens was een van de 47(!) Stockcar F1 coureurs die zich probeerde de kwalificeren voor de hoofdrace. De Stockcar F1 auto's zijn erg sterke race auto's voorzien van 740pk sterke Chevrolet motor.


Rutjens werd in de jaren tachtig vijf keer (1982,1983,1984,1985 en 1987) wereldkampioen Stockcar Formule 1. Rutjens werd een ware legende op Circuit de Berckt in het Limburgse Baarlo en in de oval race sport in het algemeen. Zijn prestaties kregen nog meer bewondering omdat Rutjens begin jaren tachtig een been verloor in een verkeersongeval. In 1989 nam de coureur uit het Zuid-Limburgse Nuth afscheid van de sport. Aan het begin van dit millennium keerde hij kort terug in de stockcar klasse en in 2012 reed hij kortstondig in de LMV8 Oval Series. Pepels Racing gaf Rutjens weer de kans om terug te komen op 66-jarige leeftijd.

Tijdens een van de kwalificatie heats ging het vreselijk mis voor Smiling Bumpy. Bij het opkomen van het rechte stuk verloor Rutjens zijn bewustzijn. Doordat zijn voet op het gaspedaal zat reed de auto op volle snelheid rechtdoor. Hierbij crashte de auto in twee andere deelnemers. De veiligheidsdiensten op het circuit namen geen risico en schakelden de trauma helicopter in. Bij aankomst in het ziekenhuis bleek dat Rutjens 'slechts' een gebroken gebroken sleutelbeen had. Nadat Rutjens weer bij bewustzijn kwam zijn bekende lach weer terug op zijn gezicht meldde zijn fanclub op Facebook.

Ondanks het incident gingen de World Masters of Shale door. De Stockcar F1 klasse werd gewonnen door Pieter van der Iest. In de Stockcar F2 werd de race opgedragen aan de op 16 mei overleden autocoureur Ronald Morien, deze race werd gewonnen door Wim Peeters./Foto:Pepels Racing

TIP voor Vaderdag: Heineken heeft een speciale actie! nu de SUB Heineken Editie + 2 Heineken Torps + 1 Affligem Torp + 1 H41 Limited Edition Torp (tijdelijk verkrijgbaar!) voor Ä149. Dit is een korting van meer dan Ä75! Dat is nog eens leuk cadeau doen!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS