Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Na zeer succesvolle tests kijkt Morris Schuring reikhalzend uit naar autosportdebuut: “12 uur per dag in de simulator”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 augustus 2020 21:07 • Print artikel

GENK – Morris Schuring is heel snel in karts, maar misschien nog wel sneller in auto’s. De vijftienjarige coureur uit Den Dolder testte dit jaar met veel succes twee Porsches en een BMW M240i en zal op 21 augustus zijn debuut in de autosport maken tijdens de Porsche Carrera Cup Benelux. Om dat zo goed mogelijk te laten verlopen, heeft hij het afgelopen jaar heel veel getraind met Porsche-coureur Larry ten Voorde.

Morris Schuring Porsche


In december testte Morris voor het eerst een Porsche. Dat was een Carrera-straatauto omgebouwd naar racespecificatie. Twee maanden later testte hij op het circuit van Portimão in Portugal in een Porsche Cup-auto. “Er was daar een testweek van Black Falcon (raceteam, red.)”, aldus Morris. “Ik ben rustig begonnen, maar het ging heel snel al heel goed.”

Door corona was het lange tijd onzeker wanneer Morris zijn autosportdebuut kon maken. In eerste instantie zou hij bovendien alleen in de BMW gaan uitkomen dit jaar. Dat werd dankzij corona anders. “De kalender van de BMW werd wat onzeker. Toen we hoorden dat het kampioenschap van de Carrera Cup wordt samengevoegd met de Porsche Sprint Challenge hebben we snel een auto gekocht.”

Door de lockdown kon Morris maandenlang niet racen, maar de talentvolle Utrechter zat bepaald niet stil. Hij bracht vele uren door in de simulator om zich voor te bereiden op zijn debuut. Dat deed hij samen met Porsche-coureur Larry ten Voorde, zijn coach en degene onder wie Morris zijn racelicentie heeft behaald. “Vorig jaar heb ik al duizend uur in de simulator gezeten, twintig uur per week. Tijdens corona werd dat soms twaalf uur per dag met Larry.” Dat ging zo goed dat Morris op een gegeven moment nog maar twee- of driehonderdste seconde langzamer was dan Ten Voorde.

Nu de autosport weer op gang komt en zijn debuut dichter- en dichterbij komt, is Morris blij dat hij zo intensief heeft gewerkt in de simulator. “Door het simmen weet je al hoe de auto werkt omdat het overeenkomt met een echte auto. Die G-krachten en alles eromheen is echt impressive in het begin. En het circuit van Portimão is een heel gave baan met veel hoogteverschil. Dat ik het op dat circuit best snel oppakte, komt vooral omdat ik veel in de simulator had getraind.”

Morris maakt in het weekeinde van 21 en 22 augustus zijn autoportdebuut op het circuit van Zolder. Dan rijdt hij de eerste ronde van de Porsche Carrera Cup Benelux Cup. Daarmee is het uitkomen van de droom van vader Gerwin, die naast Morris nog een racende zoon (Flynt Schuring) heeft, weer een belangrijke stap dichterbij. “Ik heb vroeger van alles gereden, maar de laatste drie jaar niet meer, omdat ik me gefocust heb op mijn zoons”, aldus Gerwin. “Ik ga ook wel weer een keer rijden. De 24 uur van de Nürburgring gaan we ooit met z’n drieën rijden, denk ik. En ooit ook nog Le Mans.”

Morris Schuring Porsche


Maar eerst dus Morris’ debuut in de Porsche Carrera Cup Benelux en de BMW M240i Cup. Wat die laatste auto betreft: Morris is ook over die bolide danig te spreken. “Ik heb hem een paar keer getest, hij is echt loeisnel.” Topcoureur Leonard Hoogenboom coacht hem tijdens zijn races in de BMW. Gerwin: “Leonard heeft die auto ontwikkeld samen met Davytec. Tijdens de eerste testdag was Morris viertiende seconde langzamer, de tweede testdag nog tweetiende, daarna was hij gelijk in rondetijd en sindsdien zijn Leonard en Morris aan elkaar gewaagd en wisselen ze stuivertje met ronderecords.”

De vooruitzichten zijn dus op zijn zachtst gezegd uitstekend. Morris is snel, dat heeft hij inmiddels wel bewezen. Nu volgt de volgende stap: die snelheid tonen tijdens races. Daartoe krijgt hij de rest van het jaar volop de gelegenheid. In combinatie met een drukke NK en EK kartkalender rijdt hij bijna elke week tot begin december. “Drie weekends hebben we geen race. Maar zoveel racen is zeker geen straf voor me. Het is het mooiste wat er is.”

Voor Morris worden het maanden van heel veel leren. De Porsche en de BMW zijn namelijk twee danig verschillende auto’s. “In de BMW moet je een heel andere rijstijl leren. Je leert heel netjes en vloeiend te rijden. Het is heel goed om die overstap elke keer te maken. Daardoor leer ik schakelen tussen twee auto’s. Ik kijk er heel erg naar uit!”

Morris bedankt zijn vader, Larry ten Voorde, Mike Koenen, Leonard Hoogenboom, Davy Lemmens (Davytec), Marc Schipper en Torsten van Haasteren (GP Elite), Alex Bohm, Niko Driediger en Timo Frings (Black Falcon) en Bart Kasteel.

Morris Schuring wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Luzac College in Utrecht.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS