Autosport NL • Suzuki Swift Cup

Mooi autosportdebuut voor Pim Speelman na winst in Swift Challenge

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 april 2013 20:49

Pim Speelman heeft tijdens de Paasraces op Circuit Park Zandvoort zijn debuut gemaakt in de autosport. De 19-jarige Groninger won een ticket voor deelname aan de Formido Swift Cup door de talentenjacht van de klasse op zijn naam te schrijven. De talentvolle rijder liet honderden concurrenten achter zich. De beloning was deelname aan de seizoensopener op het Nederlandse duinencircuit met een ouderejaars Swift. Direct toonde Speelman, vorig jaar nog actief in de GK4 Kart Series, zijn talent door tweemaal naar het podium te rijden.

Pim Speelman bij debuut naar podium

De Suzuki Swift Challenge gaf Speelman de mogelijkheid om de stap naar de autosport te maken. Hoe verliep dat traject? “De kwalificatie vond plaats op acht indoorkartbanen. Ik plaatste me via Nijverdal”, blikte Speelman terug. “De halve finale vond plaats bij Coronel Karting in Huizen. De winnaars mochten naar Circuit Park Zandvoort voor de finale. Die bestond uit een slalomrijvaardigheidstest, een interview met de organisatie en een conditietest. De zes beste deelnemers kregen een uitgebreide mediatraining en moesten nog eens een flinke slalomtest afleggen. Uiteindelijk werd ik tot winnaar gekozen. Daar was ik heel erg blij mee!

Pim Speelman Paasraces

“De uitdaging is groot want er was weinig tijd om me voor te bereiden op de seizoensopener. Een maand geleden won ik de Suzuki Swift Challenge en met de Paasraces stond ik op de startgrid. Een week voor dat evenement haalde ik mijn racelicentie dus ik kon weinig testkilometers maken. Toch was het een goed weekend waarop ik zeer tevreden kan terugkijken.”

Op vrijdag vonden de vrije trainingen plaats: “Ik heb niet heel veel kunnen rijden, slechts tien rondjes want we hadden last van hevige sneeuwbuien! Op zaterdag stond nog een training en de kwalificatie op het programma. Per ronde ging het beter en in de kwalificatie viel alles op de juiste plaats: ik pakte de pole position voor de oudere modellen!”

Pim Speelman

Op maandagmorgen, tweede paasdag, beleefde Speelman zijn vuurdoop: “Om 09.00u begon de wedstrijd, echt supervroeg! Toch was ik lekker wakker en scherp. Ik kwam goed weg bij de start maar zat in de eerste bocht in de problemen toen ik een andere rijder moest ontwijken en veel plaatsen verloor. Na snelle rondetijden en goede duels finishte ik als zesde in mijn klasse. In de tweede race begon ik opnieuw op pole. Ronald Morien had een vliegende start en kwam me voorbij, maar later in de race pakte ik hem in de Tarzanbocht buitenom terug. Vervolgens knokte ik de gehele race met Max Braams om de leiding maar door een olievlag kon ik moeilijk inschatten hoe de baan was. Daardoor kon Niels Kool bij ons komen en hij ging me voorbij. Helaas geen overwinning maar ik zou zo hebben getekend voor een podiumplek in mijn tweede race!”

Podium Swift

“In de derde race kon ik echt genieten van het spektakel. Het was een hectische wedstrijd waarbij diverse coureurs van de baan gingen. Ik lag lange tijd derde maar passeerde in de slotfase de nummer 2 dus opnieuw mocht ik als tweede naar het podium. Supermooi om op dit niveau mee te kunnen doen. Dat ik met twee podiumplaatsen naar huis zou gaan had ik van tevoren niet verwacht! Nu gaan we op zoek naar sponsors om de progressie door te zetten op weg naar de Pinksterraces.”

Alex van Eijk en Pim Speelman

“Ik wil bij deze de volgende sponsoren en mensen bedanken: Zaanse Autocenter, Hydropro, Martini Reclamemakers, Shortlease Direct en ook wil ik graag Formido, Suzuki, Circuit Park Zandvoort en het team OAK Motorsport van Alex van Eijk bedanken voor het onvergetelijke weekend tijdens de Paasraces op Zandvoort.“

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS