Autosport NL • Seat Cupra Cup

Milieubewuster autoracen in SEAT Cupra Cup 2007

Uitgegeven door Tim Biesbrouck • 21 februari 2007 20:14

SEAT Cupra Cup en Argos Oil introduceren ‘het nieuwe racen’ met Biodiesel

De SEAT Cupra Cup, de enige diesel raceklasse met NK status in ons land, racet dit jaar op biodiesel. Daarmee is de klasse internationaal voorloper in milieubewustere autosport; ‘het nieuwe racen’. De biodiesel B5 (diesel met 5% biodiesel) wordt geleverd door Argos Oil in Rotterdam/Hoogvliet, trade partner van de SEAT Cupra Cup. Het bedrijf is 23 jaar geleden opgericht door Peter Goedvolk –recent verkozen tot ‘Havenman 2006’- en uitgegroeid tot één van de grotere zelfstandige oliebedrijven in Nederland met ondermeer 75 eigen tankstations. De onderneming neemt een voortrekkersrol in op het gebied van biobrandstoffen. Eind 2005 heeft Argos Oil als eerste een brandstof met een biocomponent op de Nederlandse markt gebracht.

De SEAT Cupra Cup
De SEAT Cupra Cup met de SEAT Ibiza TDI gaat dit jaar zijn vierde seizoen in. De klasse onderscheidt zich door deelname door twee coureurs per auto en de mix van twee uur- en veertig minuten races, onderbroken door verplichte pitstops met rijderwissel. De drie uur racetijd per weekend, de teamspirit en de sportieve sfeer maken de klasse populair. De betrouwbare techniek houdt de kosten laag. De cuporganisatie op Circuit Park Zandvoort verwacht dit jaar achttien à twintig auto’s, waaronder drie van het Racing Team Koninklijke Landmacht. In 2006 behaalde dit team het Nederlands Kampioenschap met Sandra van der Sloot en Sheila Verschuur.

B5 (diesel met 5% biodiesel)
De aan de pomp verkrijgbare B5 vermindert de uitstoot van roetdeeltjes en CO2, bevat geen zwavel en minimaliseert de rookontwikkeling. Het hogere zuurstofgehalte zorgt voor betere prestaties en een soepeler motorloop. Tijdens de races fungeren de SEAT’s als ‘rijdende laboratoria’ voor Argos Oil. Aanpassingen zijn niet nodig, zo heeft testwerk uitgewezen. Testronden op Circuit Park Zandvoort gaven zelfs snellere rondetijden te zien.

Milieubewuster autoracen
Racen op biodiesel is een interessante Nederlandse innovatie en tevens primeur in de internationale autosport. Daarmee haakt de SEAT Cupra Cup actief in op de issues milieu en luchtkwaliteit. Het partnership met Argos Oil stelt de raceklasse in staat het voortouw te nemen in milieubewuster autoracen. En een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van biodiesel voor het wegverkeer.

Racekalender SEAT Cupra Cup 2007

7-9 april		Paasraces			Zandvoort
5-6 mei FIA WTCC Zandvoort Zandvoort
26-28 mei Pinksterraces Zandvoort
7-8 juli Dutch Power Pack Assen
4-5 augustus Dutch Power Pack Zolder (B)
1-2 september Trophy of the Dunes Zandvoort
20-21 oktober Finaleraces Zandvoort

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS