Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Mercedes: Een van de meest uitdagende races van het jaar staat voor de deur - de 12 uur van Bathurst

Uitgegeven door Deni Volkers • 30 januari 2023 15:08 • Print artikel

Openingsronde van de Intercontinental GT Challenge in Bathurst, Australië

Slechts twee maanden na de finale van 2022 in Abu Dhabi begint de Intercontinental GT Challenge (IGTC) aan een spannend nieuw seizoen met de Bathurst 12 hour (3 - 5 februari). De race op het Mount Panorama Circuit markeert ook het begin van de titelverdediging van Mercedes-AMG. Vorig jaar won het performance- en sportwagenmerk uit Affalterbach drie van de vier races op de kalender en claimde daarmee niet alleen de constructeurstitel, maar ook beide coureurskampioenschappen.

Mercedes AMG Custom Racing

Niet minder dan negen Mercedes-AMG GT3's en één Mercedes-AMG GT4 zullen deelnemen aan de seizoensopener - het grootste contingent van alle fabrikanten op het technisch veeleisende historische Australische circuit. Drie klantenteams met uitgebreide fabrieksondersteuning zullen de spits afbijten. Mercedes-AMG Team Craft Bamboo racing gaat de seizoensopener in met een trio van Lucas Auer (AUT), Nick Catsburg (NED) en regerend IGTC-kampioen Daniel Juncadella (ESP). Maro Engel (GER), Mikael Grenier (CAN) en Raffaele Marciello (SUI) delen de cockpit van de Mercedes-AMG Team GruppeM-auto. Het team uit Hongkong zal alle races van de Intercontinental GT Challenge rijden met uitgebreide fabrieksondersteuning. De GT3 van Mercedes-AMG Team TripleEight wordt bestuurd door Broc Feeney (AUS), Maximilian Götz (GER) en Shane van Gisbergen (NZL).

Ook op de grid staan de winnaars van de Bathurst van vorig jaar, SunEnergy1 racing. De Customer racing outfit zal een vrijwel identieke line-up hebben als vorig jaar, namelijk Jules Gounon (EN), Luca Stolz (GER) en de regerend Pro-Am kampioen Kenny Habul (AUS). Vijf andere Mercedes-AMG GT3's worden ingezet door Customer racing-teams Scott Taylor Motorsport, TripleEight Race Engineering, Valmont racing en Volante Rosso Motorsport. Team Nineteen Corporation uit Australië zal een Mercedes-AMG GT4 inzetten.

De vier beste resultaten voor Mercedes-AMG tijdens de Bathurst 12 hour tellen mee voor het constructeursklassement in de Intercontinental GT Challenge. Craft Bamboo racing, GruppeM, Sunenergy1 racing en Volante Rosso Motorsport (dat meedoet als Makita Volante Rosso Motorsport) zullen naar verwachting de eerste kampioenschapspunten van het seizoen 2023 voor het merk scoren.

Er zal nog een andere in Affalterbach gebouwde auto bijdragen aan het spektakel van de Bathurst 12 Hours: Mercedes-AMG levert sinds het seizoen 2015 de safety car. Het model dat dit jaar zal worden ingezet, is de huidige Mercedes-AMG E 63 S 4MATIC+ met een brandstofverbruik van 12,3 - 11,9 l/100 km en een CO2-uitstoot van 281 - 270 g/km*. Zijn 450 kW (612 pk) 4,0-liter V8-biturbomotor en 4MATIC+ volledig variabele vierwielaandrijving zijn de ideale specificaties om de veiligheid van de deelnemers in alle weers- en circuitomstandigheden te garanderen.

Zoals inmiddels traditie is geworden, start de race op zondag 5 februari bij zonsopgang (05.45 uur plaatselijke tijd).

"De LIQUI-MOLY Bathurst 12 hour is een van de zwaarste races van het jaar en is van groot belang voor Mercedes-AMG Motorsport. Dat blijkt uit het zeer competitieve niveau van onze teams en het recordaantal inschrijvingen voor zowel fabrieksondersteunde als Mercedes-AMG Motorsport Customer #racing teams. Bovendien ben ik er trots op dat we ook dit jaar weer gevraagd zijn om de safety car voor de race te verzorgen. Veiligheid is immers altijd een prioriteit voor Mercedes en AMG, en dat geldt natuurlijk ook voor de autosport.

"Na het winnen van de Bathurst 12 hour in 2022 zijn we enthousiast over de terugkeer van de Pro-categorie dit jaar en kijken we uit naar de uitdaging om deze titel te verdedigen in wat ongetwijfeld een zware race zal zijn tegen een topklasse grid. Het Mount Panorama Circuit is zeker een van de meest uitdagende circuits ter wereld en ik vind het geweldig om persoonlijk naar deze unieke race te gaan." - Christoph Sagemüller, Hoofd Mercedes-AMG Motorsport.

Mercedes AMG Custom Racing

Mercedes AMG Custom Racing

Mercedes AMG Custom Racing

Mercedes AMG Custom Racing

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS