Formule 1

McLaren geeft zeldzame data vrij van Ayrton Senna tijdens iconische Grand Prix van Monaco in 1988

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 mei 2024 06:02

McLaren heeft zeldzame data vrijgegeven van Ayrton Senna's Grand Prix van Monaco in 1988 ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de beroemde race in het vorstendom. Op 1 mei was het dertig jaar geleden dat Senna overleed.

Ayrton Senna McLaren F1


Komend weekend racet de F1 op het circuit van Imola, de plek waar het Braziliaanse icoon in 1994 verongelukte. Daarna reist het F1-circus naar Monaco, een evenement dat Senna in de loop van zijn glansrijke carrière maar liefst zes keer won.

Senna leverde misschien wel zijn beste prestatie ooit tijdens de Grand Prix van Monaco in 1988, waar hij zich 1,427 seconden voor teamgenoot bij McLaren Alain Prost kwalificeerde en later zijn kwalificatieronde vergeleek met een uittreding uit het lichaam.

Ondanks dat hij Prost bijna een minuut voorbleef in de slotfase van de race de volgende dag, crashte Senna in de Portier-bocht met nog elf ronden te gaan.

Om de 36e verjaardag van de race te vieren, heeft McLaren de originele handgeschreven tijdenlijst van Senna's race gepubliceerd, die zijn rondetijden documenteert en ingewikkelde afstellingsdetails bevat zoals de rolbeugel-, demper- en camberinstellingen en de versnellingsverhoudingen.

Hij wordt geciteerd in de veelgeprezen biografie 'The Life of Senna': "Monaco was het keerpunt in het kampioenschap. De fout die ik maakte maakte me psychologisch en mentaal wakker en ik veranderde veel daarna. Het gaf me de kracht, de macht en de koelbloedigheid om te vechten in kritieke situaties. Toen nam ik de grootste stap in mijn carrière als coureur, als professional en als mens.”

"Ik moet zeggen dat het me dichter bij god heeft gebracht dan ik ooit ben geweest en dat heeft mijn leven compleet veranderd. Ik ben nu een beter mens dan voorheen. Ik ben beter in alles wat ik ben en alles wat ik doe. Het ongeluk was niet alleen een rijdersfout. Het was het gevolg van een strijd in mij die me verlamde en kwetsbaar maakte. Ik had een opening naar god en een andere naar de duivel. Het ongeluk was een signaal dat god er was, wachtend om me een hand te geven. Ik hoefde hem alleen maar te vertellen wat ik wilde."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS