Formule 1

McLaren MP4-18 waarschuwing als Adrian Newey 'ongelooflijk agressief' wordt met de RB20

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 februari 2024 20:25

Met een 'ongelooflijk agressieve' RB20 in Bahrein is Red Bulls ontwerpgenie Adrian Newey eraan herinnerd dat hij het een keer 'verschrikkelijk mis' heeft gehad bij McLaren. Hoewel Red Bull vorig jaar het kampioenschap domineerde met de RB19 met 21 overwinningen uit 22 Grands Prix, is ontwerpgoeroe Newey voor de RB20 van dit jaar niet bij het beproefde gebleven.

Adrian Newey Red Bull Racing F1


In plaats daarvan heeft hij een auto ontworpen met Mercedes-achtige inlaten aan de zijkant en een motorkap, en dat heeft hij gedaan ondanks het feit dat Mercedes deze onderdelen heeft geschrapt omdat het niet in staat was om ze op het circuit aan de praat te krijgen.

Helmut Marko, motorsportadviseur bij Red Bull, geeft toe dat het team niet weet of ze in dezelfde verkeerde informatie zijn getrapt als Mercedes. De laatste was er stellig van overtuigd dat hun simulators zeiden dat dit de manier was. De resultaten vertelden iets anders. Voormalig F1-coureur Jolyon Palmer en zijn collega F1TV-commentator Alex Jacques denken terug aan de laatste en waarschijnlijk enige keer dat Newey het mis had.

De MP4-18, een radicaal ontwerp met innovaties zoals de geblazen diffuser, kreeg tijdens het testen te maken met talloze problemen, waardoor McLaren de auto moest schrappen en er nooit mee geracet werd. Dit seizoen heeft Newey opnieuw alles op alles gezet met de innovaties, ook al werkten ze niet toen Mercedes ermee reed.

"Hoe maak je de juiste keuze? Hoe maak je de verkeerde keuze? Heeft Adrian Newey het ooit fout?" zei Jacques. "Als je je de McLaren herinnert die hij gruwelijk verkeerd had. De MP4-18 was revolutionair in die tijd, met dingen als een geblazen diffuser, die we vele, vele jaren later nog zouden zien. Hij heeft het niet altijd bij het rechte eind gehad en McLaren moest terugvallen op de oude auto van toen. Het zou fascinerend zijn, nietwaar, als Red Bull een B-spec RB20 zou moeten kiezen."

Palmer wees er echter snel op dat Newey het niet vaak bij het verkeerde eind heeft. "Als we 21 jaar teruggaan... dat was een zeldzame misser, toch? Dat was een zeldzame misser in de Newey-catalogus van hits."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS