Formule 1

Max Verstappen vinkt ook China af van zijn lijstje, dominante zege in Shanghai

Uitgegeven door Bart • 21 april 2024 09:01

Max Verstappen heeft zondag de Chinese Grand Prix op zijn naam geschreven. De leidende positie van de Red Bull-coureur kwam geen enkel moment in gevaar. Ook de chaos bij de herstart leverde geen problemen op. Zo werd het zijn eerste zege in China waar vijf jaar niet gereden was. Achter Verstappen pakte Lando Norris verrassend de tweede positie. De McLaren-coureur profiteerde van de safety car en bleef vervolgens Sergio Perez voor. De Mexicaan eindigde als derde.

Max Verstappen


Voor de start van de race meldde Verstappen een paar druppels over de boordradio, maar dat zette niet door en de race kon gewoon onder droge omstandigheden afgewerkt worden. Verstappen had een redelijke start en sneed meteen voor teamgenoot Sergio Perez. Fernando Alonso kon daarvan profiteren en de Spanjaard haalde de Mexicaan in. Iets verder naar achter verloren beide Ferrari’s een aantal posities en ook Lewis Hamilton moest een plaats afstaan. En dat terwijl de Mercedes-coureur als 18e was gestart.

In de vijfde ronde passeerde Perez de Aston Martin weer om P2 terug in te nemen. Verstappen had op dat moment al meer dan 5 seconden voorsprong. Hamilton kwam veel minder snel naar voren en klaagde volop over de boordradio. De strijd om de laatste plaats op het podium ging tussen Lando Norris, Charles Leclerc en Fernando Alonso. Norris en Leclerc besloten lang door te rijden op de eerste set medium banden.

Verstappen en Perez maakten hun eerste stop in ronde 14 en het team van Red Bull liet zijn klasse zien met een dubbele pitstop in 2.1 en 2.0 seconden. Pierre Gasly had een extreem lange stop. De pitstop bij Alpine verliep niet goed en een losse band raakte een monteur. Over de boordradio kreeg Gasly te horen dat alles in orde was.

Na een rustige fase zorgde een uitvalbeurt van Valtteri Bottas voor opschudding. De motor van de Sauber begaf het en de raceleiding besloot na een code geel tot een virtual safety car. Norris en Leclerc konden profiteren door hun pitstop te maken. De marshalls kregen de bolide van Bottas niet goed weg en een echte safety car was nodig. Bijna het hele veld kwam nu binnen en Red Bull kwam weer met stops van 1.9 en 2.0 op de proppen.

Nog voor de herstart ging het mis in het midden van het veld. Lance Stroll zat niet op te letten en beukte achterop de RB van Daniel Ricciardo. De Canadees klaagde over een remactie van de Australiër, maar dat was een schandelijke poging om zijn eigen hachje te redden. Bij de herstart ging ook Kevin Magnussen in de fout. De Deen tikte de RB van Yuki Tsunoda in de rondte en dat zorgde ervoor dat beide Racing Bulls in korte tijd uitvielen. De raceleiding gaf tijdstraffen van 10 seconden aan Stroll, Magnussen en Logan Sargeant. De Amerikaan had tijdens de safety car situatie de Haas van Hulkenberg ingehaald.

Verstappen kon na de tweede herstart rustig wegrijden, aangezien hij Norris en Leclerc achter zich had. Perez moest die auto’s nog zien in te halen en ging in ronde 39 voorbij aan Leclerc voor P3. Fernando Alonso had voor softs gekozen, maar door de chaos pakte die strategie niet goed uit. De Aston Martin-coureur moest nog een keer naar binnen, viel ver terug en moest een inhaalrace rijden. De ene na de andere coureur haalde hij in, al was er ook een hachelijk moment waarbij hij bijna crashte als Carlos Sainz in de kwalificatie. Uiteindelijk finishte Alonso als zevende.

Uitslag van de Grand Prix van China:

Positie	Coureur            	Nat.	Team     	Tijd
1 Max Verstappen NED Red Bull 56 Laps
2 Lando Norris GBR McLaren F1 +13.773s
3 Sergio Perez MEX Red Bull +19.160s
4 Charles Leclerc MON Ferrari +23.623s
5 Carlos Sainz ESP Ferrari +33.983s
6 George Russell GBR Mercedes +38.724s
7 Fernando Alonso ESP Aston Martin +43.414s
8 Oscar Piastri AUS McLaren F1 +56.198s
9 Lewis Hamilton GBR Mercedes +57.986s
10 Nico Hulkenberg GER Haas F1 Team +60.476s
11 Esteban Ocon FRA Alpine F1 +62.812s
12 Alex Albon THA Williams +65.506s
13 Pierre Gasly FRA Alpine F1 +69.223s
14 Zhou Guanyu CHN Stake F1 Team +71.689s
15 Lance Stroll CAN Aston Martin +82.786s
16 Kevin Magnussen DEN Haas F1 Team +87.553s
17 Logan Sargeant USA Williams +95.110s
Daniel Ricciardo AUS Racing Bulls DNF
Yuki Tsunoda JPN Racing Bulls DNF
Valtteri Bottas FIN Stake F1 Team DNF



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS