Formule 1

Max Verstappen 'in hoek gedreven’ nu Christian Horner sluwe machtsgreep bij Red Bull beraamt

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 april 2024 17:02

Max Verstappen is naar verluidt 'in een hoek gedreven’ te midden van geruchten over een overstap naar Mercedes voor 2025, waarbij een eventuele verbintenis met Red Bull waarschijnlijk het startsein zal geven voor een sluwe machtsgreep van Christian Horner.

Max Verstappen en Helmut Marko Red Bull Racing F1


Hoewel Verstappen een contract heeft tot het einde van het seizoen 2028, is zijn toekomst de afgelopen weken onzeker geworden door de huidige saga rond het Red Bull-team.

Een artikel van de Duitse publicatie Auto Motor und Sport van dinsdag wierp verder licht op de huidige staat van 'twee werelden' bij Red Bull, waar de dominantie van het team op het circuit een 'touwtrekkerij over de reorganisatie van het bedrijf achter de schermen' maskeert na de dood van Dietrich Mateschitz in oktober 2022.

Terwijl de langzittende teambaas Horner 'zichzelf ziet als de nieuwe generaal' en, met de steun van de Thaise meerderheidsaandeelhouders van Red Bull achter zich, erop gebrand is om de Oostenrijkse onderdelen van het bedrijf 'zoveel mogelijk te marginaliseren', is Verstappen één van degenen binnen het team - samen met ontwerpgoeroe Adrian Newey - die vrezen dat een zogenaamde machtsstrijd Red Bull uit elkaar kan scheuren.

Verstappen heeft de afgelopen weken vaak duidelijk gemaakt dat zijn toekomst onlosmakelijk verbonden is met die van Red Bull-adviseur Helmut Marko.

Er wordt aangenomen dat het contract van Verstappen een clausule bevat - die mogelijk in zijn deal is opgenomen zonder medeweten van Horner en andere senior-leden van het moederbedrijf van Red Bull - waardoor hij weg kan bij het team als Marko vertrekt.

Een nieuw artikel van de gerespecteerde F1-verslaggever Michael Schmidt voor AMuS heeft onthuld hoe gevoelig de toekomst van Verstappen is. De drievoudig wereldkampioen zou ‘in een hoek gedreven’ zijn voor wat betreft zijn onderhandelingspositie.

Er wordt beweerd dat Max Verstappen een 'snelle beslissing' zou kunnen nemen om in 2025 bij Mercedes (zie VIDEO) te gaan rijden, maar het huidige gebrek aan competitiviteit van het team betekent dat het niet bijzonder aantrekkelijk is om Hamilton direct te vervangen.

In plaats daarvan zou Verstappen ervoor kunnen kiezen om bij Red Bull te blijven en Sainz in 2025 te laten samenwerken met George Russell, voordat hij overstapt naar Mercedes wanneer de nieuwe reglementswijzigingen in de F1 in 2026 worden doorgevoerd.

Dat wordt echter als 'gevaarlijk' bestempeld, omdat het Horner de 'vrije hand' zou kunnen geven om zijn plan meteen uit te voeren en de Oostenrijkse factie binnen Red Bull om zeep te helpen, door Marko te schorsen als Verstappen geen alternatieve opties meer heeft.

Schimdt stelt dat het voor Verstappen 'juridisch moeilijk' zou zijn om Marko's ontslag in 2025 aan te vechten, aangezien de 26-jarige coureur het nieuwe regime bij Red Bull waarschijnlijk al bijna een jaar heeft geaccepteerd tegen de tijd dat het volgende seizoen begint als Horner in de komende weken actie onderneemt.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS