Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Marciello en Mies delen pole-positions voor Fanatec GT Europe Sprint Cup-opener op Brands Hatch

Uitgegeven door Peter Vader • 14 mei 2023 07:30

Twee van de meest ervaren coureurs op de Fanatec GT Europe-grid deelden de buit tijdens de kwalificatie voor de Sprint Cup-opener van zaterdag op Brands Hatch, waarbij Raffaele Marciello en Chris Mies elk een pole position veroverden op het Britse Brands Hatch-circuit. Marciello zal de openingswedstrijd van zondag starten vanaf P1 nadat hij zijn zenuwen in een spannende laatste sprint had weten te bedwingen. Een groot deel van de eerste kwalificatiesessie werd geleid door Emil Frey Racing, de Ferrari-ploeg die een-tweetje had met de #14 van Konsta Lappalainen, die teamgenoot Albert Costa voorging in de zuster #69. Costa deelt de Ferrari 296 GT£ met onze landgenoot Thierry Vermeulen. Maar de Top-4 was in deze sessie onmogelijk te verslaan, met Mattia Drudi (#40 Tresor Orange1 Audi) en Marciello op slechts een paar honderdsten achterstand.

Fanatec GT Europe Brands Hatch Marciello Mercedes

Iedereen kwam naar voren voor een tweede pole-poging tijdens de tweede helft van de sessie, maar er was een drama met minder dan vier minuten op de klok toen Christian Engelhart de #54 Dinamic GT Huber Racing Porsche aan het einde van zijn push in het gras spinde. Het was een zware ontsnapping voor de ervaren Duitser, die de eerste Sprint Cup-pole van Porsche probeerde veilig te stellen. Dit veroorzaakte een rode vlag met nog drie en een halve minuut te gaan. Toen de baan weer vrijgegeven werd, verliet Marciello de pits als tweede op de weg, maar haalde de #32 Team WRT BMW van Charles Weerts in hun out-lap in. De Zwitserse aas leverde vervolgens een typisch coole prestatie, met een tijd van 1m22.258s om Lappalainen te verslaan.

De Fin werd ook gepasseerd door teamgenoot Costa, die zondagochtend samen met Marciello de eerste startrij zal delen. Lappalainen zal naast Drudi rijden, gevolgd door de #32 Team WRT BMW, de #11 Comtoyou Racing Audi, de #60 VSR Lamborghini en de #54 Dinamic GT Huber Racing Porsche.

Fanatec GT Europe Brands Hatch Nr11 Audi R8 Comtyou foto 2

De Silver Cup-pole ging naar de #99 Tresor Attempto Racing Audi, die zijn status als klassefavoriet bevestigde na beide trainingen op zaterdag naar zich toe te hebben getrokken. Alex Aka reed een rondetijd van 1.23.215 en zou als negende eindigen. In de Gold Cup ging Aurélien Panis aan de leiding in de #9 Boutsen VDS Audi en werd elfde algemeen met een tijd van 1m23.356s.

De tweede sessie was iets minder spannend, maar niet minder vermakelijk, want Mies streed om een langverwachte tweede pole in de Sprint Cup met de #14 Emil Frey Racing Ferrari van Giacomo Altoé en mede-Audi-man Christopher Haase (#11 Comtoyou Racing). Het veroorzaakte ook nog een rode vlag, de veelbesproken Lorenzo Patrese die de #99 Tresor Attempto Racing Audi halverwege in het Paddock Hill Bend-grind verdween.

Fanatec GT Europe Brands Hatch Nr26 Comtyou Audi R8 foto 3

Toen de tweede runs begonnen, leidde Mies een Audi Top-4 sweep, maar het was al snel duidelijk dat Altoé het tempo had om tegen de Ingolstadt-machines te vechten. Zijn ronde van 1.22.028 was de snelste van de dag en verving Mies, maar de Duitse coureur had wat meer snelheid. Een beslissende 1m21.716s van de Saintéloc Junior Team-coureur was genoeg om een eerste Sprint Cup-pole te behalen sinds de serie Portimao in 2015 aandeed.

Haase doorbrak ook de grens van 1m22 en boekte een tijd van 1m21.970, waarmee hij naast zijn oude collega Mies een plaats op de eerste startrij voor race 2 boekte. Altoé zal de tweede startrij delen met Patric Niederhauser (#25 Saintéloc Junior Team Audi) , terwijl Maxime Martin de beste van het Team WRT-contingent zal zijn nadat hij zich als vijfde kwalificeerde in de #46 BMW die hij deelt met Valentino Rossi.

Fanatec GT Europe Brands Hatch Valentino Rossi foto 4

De zesde overall ging naar de Gold Cup-pole-sitter, Gilles Magnus (#21 Comtoyou Racing Audi), gevolgd door een sterk optreden van Nicolai Kjaergaard in de #159 Garage 59 McLaren. Series-debutant Nicola Marinangeli behaalde een indrukwekkende Silver Cup-pole in de #71 AF Corse Ferrari, waarmee hij landgenoot Patrese versloeg met een 1m22.693s.

Het Fanatec GT Europe Sprint Cup-seizoen 2023 begint op zondag met een twee races van 60 minuten, waarvan de eerste om 11:05 uur BST begint, gevolgd door een tweede race om 16:10 uur.

Klik hier hier voor de uitslag van de eerste kwalificatie van de Fanatec GT Europe op Brands Hatch

Klik hier hier voor de uitslag van de tweede kwalificatie van de Fanatec GT Europe op Brands Hatch

Fanatec GT Europe Brands Hatch 1

Fanatec GT Europe Brands Hatch 2

Fanatec GT Europe Brands Hatch 3

Fanatec GT Europe Brands Hatch 4

Fanatec GT Europe Brands Hatch 5

Fanatec GT Europe Brands Hatch 6Fanatec GT Europe Event_poster_Brands_Hatch

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS