Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Marciello en Boguslavski pakken GT Europe Sprint Cup-titelkans in stijl met overwinning op Brands Hatch

Uitgegeven door Peter Vader • 14 mei 2023 11:50

Raffaele Marciello en Timur Boguslavskiy lanceerden hun 2023 Fanatec GT Europe Sprint Cup-titelkandidatuur in perfecte stijl tijdens de openingsrace van vandaag op Brands Hatch, omdat het Akkodis ASP-duo een eenvoudige overwinning behaalde met hun #88 Mercedes-AMG. De overwinning vertegenwoordigt hun zesde als duo en zorgt voor een maximale score nadat Marciello het bonuspunt voor pole position verdiende in de kwalificatiesessie van zaterdag. De Zwitser maakte een indrukwekkende start toen de wedstrijd van start ging en reed voor de als tweede geplaatste starter Albert Costa (#69 Emil Frey Racing Ferrari) op weg naar Paddock Hill Bend. De openingsfase van de race was indrukwekkend ‘clean’, waarbij de volledige startopstelling van 29 auto's zonder problemen door de openingsronde kwam.

2023 Fanatec GT Europe Sprint Cup startfoto

Terwijl de starters op de eerste rij hun positie vasthielden, was er wat vroeg geschuifel achter hen. Mattia Drudi schoof de #40 Tresor Orange1 Audi een plaats op naar de derde plaats, terwijl Christian Engelhart de grote winnaar was in de #54 Dinamic GT Huber Racing Porsche. De openingsstint bracht een bekend gezicht toen Marciello een indrukwekkende voorsprong opbouwde aan de kop van het veld. De Zwitserse coureur was niet te evenaren en reed halverwege de race negen seconden foutloos om zijn ploeg in een leidende positie te plaatsen. Op de tweede plaats wist Costa weg te komen van Drudi, die uiteindelijk onder druk stond van een aanvallende Engelhart tegen de tijd dat het pitvenster openging.

2023 Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch foto 2

Zoals altijd werd de volgorde tijdens deze fase van de race geschud. De #69 Emil Frey Racing Ferrari-crew bemand door Albert Costa en Thierry Vermeulen, verloor 10 seconden op hun rivalen, waardoor de #40 Tresor Orange1 Audi naar de tweede plaats schoof met Ricardo Feller aan het stuur, gevolgd door de #32 Team WRT BMW die Charles Weerts aan Dries Vanthoor had overhandigd. De #54 Porsche profiteerde ook, met Adrien De Leener die het stokje overnam van Engelhart op de vierde plaats.

2023 Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch foto 3

Vooraan het veld was er echter geen verandering, want Akkodis ASP voltooide een snelle pitstop en verruilde Marciello voor Boguslavskiy. Hij kwam de baan op met een voorsprong van 15 seconden, maar de tweede helft van de race zou een ander verhaal worden. Feller had een tempovoordeel op Boguslavskiy en nam vaak een seconde een ronde van de leiding. Aanvankelijk had de Zwitser Vanthoor in zijn spiegels, maar al snel schoof hij weg van de BMW-coureur naar de achterkant van de #88 Mercedes-AMG.

Ondertussen ontwikkelde zich een spannende strijd om de vierde plek. De Leener reed voor de #69 Ferrari van Thierry Vermeulen en de zuster #14 Emil Frey Racing-inschrijving van Giacomo Altoé, terwijl Audi-aas Christopher Haase er een viertal van maakte aan boord van de #11 Comtoyou Racing-machine.

2023 Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch foto 4

Vooraan leek Boguslavskiy rustig te domineren, hoewel hij tijdens de slotfase een beetje moest zweten door het drukke verkeer. Inderdaad, Feller was binnen 0,6 seconden gesloten tegen de tijd dat de zwart-wit geblokte vlag viel, maar de coureur van Tresor Orange1 kon niet voorkomen dat Boguslavskiy de overwinning pakte. Vanthoor verzekerde Team WRT van een podiumplaats tijdens zijn eerste Sprint Cup-uitje met BMW, een paar seconden achter Feller als derde.

De vierde plek wisselde van eigenaar op de finishlijn. Het leek erop dat het de richting van De Leener op zou gaan, maar de Belgische coureur kreeg een hoop hartzeer toen de #54 Porsche begon te vertragen in het zicht van de geblokte vlag. Haase snelde door om P4 te pakken, de Duitser versloeg beide Emil Frey Racing Ferrari-auto's tijdens de slotfase. De #14 Ferrari eindigde als vijfde, gevolgd door de #60 VSR Lamborghini, de #69 Ferrari en de onfortuinlijke De Leener.

2023 Fanatec GT Europe Sprint Cup Brands Hatch foto 5

De Gold Cup-onderscheiding ging naar de #9 Boutsen VDS Audi van Aurélien Panis en Alberto Di Folco. Ze zegevierden vanaf de pole in hun klasse en behaalden de 10e plaats in het algemeen klassement, waarmee ze een Audi-sweep op het klassepodium leidden voor het #26 Saintéloc Junior Team en #10 Boutsen VDS-inzendingen. Veelbetekenend is dat dit de eerste overwinning is van de nieuwe Boutsen VDS-alliantie.

Audi sleepte ook de Silver Cup in de wacht. Tresor Attempto Racing was een indrukwekkende winnaar met zijn #99-team bestaande uit Alex Aka en Lorenzo Patrese, die als 11e algemeen eindigden en negen plaatsen verwijderd waren van hun naaste kanshebbers. Nova Race kende een prima start van haar Fanatec GT Europe Sprint Cup-avontuur door als tweede te eindigen, met de #77 HRT Mercedes-AMG op het podium.

Het tweede deel van deze Brands Hatch double-header van vandaag gaat om 16:10 van start en Chris Mies start vanaf pole aan het stuur van de #27 Saintéloc Junior Team Audi.

null

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!