Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Laurens de Wit begint met maximale score aan zijn missie: All Star-kampioen worden in Ford Fiesta Sprint Cup

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 april 2021 17:17

ZANDVOORT – Laurens de Wit is met één specifiek doel begonnen aan het nieuwe seizoen, en dat gaat verder dan ‘gewoon’ kampioen worden. Hij wil All Star-kampioen worden. Dat is het gecombineerde klassement van alle divisies in de Ford Fiesta Sprint Cup. De 31-jarige snelheidsduivel uit Waddinxveen kende afgelopen weekeinde alvast het ultieme begin: hij pakte op het circuit van Zandvoort pole en won vervolgens beide races.

Laurens de Wit

“Dit is absoluut een lekker begin van het seizoen”, jubelde Laurens. “In de vrije trainingen stond ik qua tijden al op één, in de kwalificatie werd ik eerste en daarna won ik ook de twee wedstrijden. Beter kun je niet starten. En in race twee had ik ook de snelste raceronde. Dat levert me een extra punt op.”

De regerend kampioen in Divisie II focust zich dit seizoen puur op het winnen van het All Star-kampioenschap. “Want dat is het enige dat nog niet gelukt is. Het Senior-kampioenschap heb ik al drie keer gewonnen.”

Om het All Star-kampioenschap te kunnen winnen zal hij normaal gesproken dus opnieuw kampioen moeten worden. Er is niemand die eraan twijfelt dat Laurens, die uit een echte racefamilie (zijn vader en broer racen ook, red.) komt, ook dit seizoen een voornaam kanshebber is. “De ervaring is er. Zaterdag ben ik voor het eerst in de Fiesta gestapt sinds de Finaleraces van vorig jaar oktober. Het gaat gelijk vanaf ronde één weer goed. Het is net als fietsen, je verleert het niet.”

Om optimaal te kunnen presteren, heeft hij een team studenten van het Technova College uit Ede achter zich. Die samenwerking gaat al drie jaar erg goed. “Ze keren de auto voor elke sessie ondersteboven en zorgen dat-ie er tiptop bij staat. Die jongens werken zo hard voor me, ze geven me zoveel vertrouwen dat ik geen twijfel heb over de kansen voor dit seizoen.”

Laurens de Wit

De studenten hebben ook de juiste kennis om de auto optimaal te prepareren. “Ik heb zelf autotechniek in Rotterdam gestudeerd en mijn vader heeft een autobedrijf waar ik in de zaak werk. Ik heb dus feeling met autotechniek. Dat praat makkelijk met de jongens. We spreken dezelfde taal.”

Maar hoe komt hij als Zuid-Hollander aan een groep studenten uit Ede? “In het eerste seizoen in de Fiesta Cup heb ik een auto gehuurd bij Bas Koeten. Toen werkten zij ook al voor Bas Koeten met een andere rijder. Na seizoen één wilden ze heel graag dat ik voor hen ging rijden en dat is dus gebeurd. Ondertussen is het al het derde seizoen en gaat het ontzettend leuk.”

Dat wil niet zeggen dat Laurens en zijn studenten met gemak de races winnen. “Zondagochtend was het wel een pittige opgave. De race werd uiteindelijk met tien minuten ingekort. Vanwege de reversed grid moest ik van plek negen komen en toen hadden we ook nog een safety car-start. Dat betekent dat je bij de start geen posities kunt winnen. Dus moet je in twintig minuutjes alle auto’s één voor één gaan inhalen. Het duurde tot het laatste rondje voor ik dat voor elkaar had.”

Laurens de Wit van pole

Niettemin was de winst daarmee binnen. “Zondagmiddag was het een ander soort wedstrijd. Ik mocht van pole vertrekken en de eerste paar rondjes had ik wel druk van achter van Herremans. Op een gegeven moment kon hij het tempo gelukkig net niet meer bijbenen. Toen was het voor mij een kwestie van consolideren en de auto thuisbrengen. Dat is netjes gelukt.”

Bovendien voelt Laurens zich thuis in Zandvoort. “Dit is wel echt mijn circuit. Ik rijd hier 10.000 kilometer per jaar. Ik weet elke hoekje en gaatje te vinden, dus op ervaring kom ik wel een heel eind.”

Laurens de Wit wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Fan Dutch, Bas Koeten Racing en Technova. Verder wil hij speciaal zijn familie en de hele crew bedanken voor hun steun en geweldige inzet.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS