Formule 1

Lance Stroll en Kevin Magnussen krijgen strafpunten voor crashes in Grand Prix van China

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 april 2024 14:25

Lance Stroll van Aston Martin en Haas-coureur Kevin Magnussen hebben elk strafpunten gekregen voor hun afzonderlijke botsingen tijdens de Grand Prix van China.

#F1Lance Stroll Aston Martin F1


De Aston Martin-coureur was zich aan het voorbereiden op de herstart na de interventie van de safety car toen hij leek te worden verrast door een aantal auto's voor hem die remden voor de hairpin.

Terwijl Fernando Alonso iets te diep de bocht in ging, werden de auto's achter hem iets meer afgeremd dan misschien verwacht, waardoor Oscar Piastri en Daniel Ricciardo bijna tot stilstand kwamen.

De acceleratie van Stroll om zijn banden en remmen op te warmen viel samen met een verlaging van het tempo, waardoor de Canadees, die net in zijn spiegels keek, recht op de achterkant van Ricciardo botste. De Australische coureur werd geschept en gelanceerd en tikte heel lichtjes tegen de achterkant van Piastri's McLaren.

Ricciardo viel daarop uit vanwege schade aan zijn diffuser. Piastri haalde met zijn beschadigde McLaren nog wel de finish.

Stroll kwam als zestiende over de finish na een tijdstraf van tien seconden die hij uitzat in de pits. "De stewards hebben de gegevens van het positioneringssysteem, de video, de timing en de videobeelden van de auto's bekeken en vastgesteld dat wagen 18 Stroll in botsing kwam met wagen 3 Ricciardo in bocht 14."

"De auto's reden allemaal langzaam om zich te positioneren voor de herstart van de race tegen het einde van een safety car-periode. De auto voor Auto 18 vertraagde om de bocht te nemen en ook om te proberen het tempo van de groep auto's voor hem te evenaren. Auto 18 kwam vervolgens in botsing met auto 3."

"We hebben vastgesteld dat auto 18 had moeten anticiperen op het tempo van de voorliggers, met name auto 3, en zich had moeten voorbereiden om dienovereenkomstig te remmen. Had zij dat gedaan, dan had zij de aanrijding kunnen voorkomen. Daarom was auto 18 de hoofdschuldige aan de botsing die er uiteindelijk toe leidde dat auto 3 de race moest staken."

Naast de tijdstraf van tien seconden kreeg Stroll twee strafpunten op zijn licentie, waarmee hij op een totaal van vijf komt voor de huidige periode van twaalf maanden.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS