Formule 1

Kas Haverkort beleeft magisch debuut bij GP Elite! Op naar Barcelona: "Supergaaf en enorm dankbaar"

Uitgegeven door Frank Korsel • 29 februari 2024 09:02

Kas Haverkort (20) kende een magisch debuut in de Porsches. De coureur uit Hardenberg won zijn eerste race voor het team van GP Elite in de Porsche Sprint Cup Southern Europe in Valencia op het Circuit Ricardo Tormo. Haverkort is pas net bekomen van zijn eerste weekend in de cup-auto, maar maakt zich op voor een nieuw raceweekend in Barcelona.

Kas Haverkort GP Elite

"Het was supergaaf afgelopen weekend, natuurlijk ben ik enorm dankbaar om deze kans bij GP Elite te krijgen, zeker gezien de korte tijd die we hebben gekregen", blikt Haverkort terug op het raceweekend tegenover RaceXpress.nl. "Om onze samenwerking zo te beginnen is echt heel bijzonder, supervet!" Vlak voor het raceweekend reed Kas zijn eerste meters in deze auto: "Toen was dat nog wel heel erg wennen, maar al heel snel begon de snelheid wel te komen", geeft hij toe. "Het was natuurlijk compleet nieuw. Ik heb jaren gereden in Formule-auto's, dus om nu ineens met een dak boven je hoofd te rijden is even aanpassen. Het zijn hele andere auto's. Je kunt met deze auto's minder hard door de bochten, maar je hebt wel meer Pk's. Ik denk dat ik de oneffenheden er heel snel uit heb gekregen samen met het team."

Pas kort geleden werd er een deal gesloten tussen Haverkort en het Noord-Hollandse GP Elite. Na een aantal seizoenen in de singleseaters besloot Haverkort om de Formule-klassen vaarwel te zeggen voor een kans in de Porsche Supercup en de Porsche Carrera Cup Duitsland. Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het aankomende seizoen rijdt hij ook het laatste raceweekenden van het Porsche Spint Cup Southern Europe in Barcelona.

In Valencia maakte hij zijn debuut in de Porsche 911 992 GT3 Cup-auto, na enkele testruns was het tijd voor de kwalificatie: "Ik wist niet wat ik voor de kwalificatie kon verwachten. Ik moest er alles aan doen om vooraan de startgrid te kunnen staan en het was fijn dat dit meteen lukte." En of dat lukte! Haverkort snelde in zijn GP Elite-bolide naar de tweede en zesde positie in de kwalificatie.

Kas Haverkort

Kas startte zijn allereerste race in de Porsche vanaf de eerste startrij, maar een start had hij pas 1 keer geoefend. Ook dit stond hem niet in de weg toen de vijf roden lichten doofden voor de start van de eerste race van het weekend. Haverkort liet de koppeling perfect opkomen en had een raketstart, waardoor hij al in de eerste bocht naast de polesitter kwam te rijden: "Ik ben toen bewust wat rondjes achter hem blijven hangen, omdat ik een foutje wilde forceren. Op een gegeven moment kwam dat foutje ook en toen nam ik de leiding over." Hierna reed Haverkort de race gecontroleerd uit en bepaalde hij het tempo. Als een soort sprookje begon het huwelijk tussen Haverkort en GP Elite toen hij als eerste over de eindstreep kwam: "Om dit in je eerste race te doen, had ik ook niet durven dromen. Het was echt een super gevoel. Op het moment dat ik het contract tekende viel er al een hele last van mijn schouders, maar na dit eerste weekend weet ik zeker dat alles goed zit."

"De tweede race was ook goed. Ik stond in de kwalificatie op P6, met twee tienden achterstand op P1", hamert Kas op de competitiviteit van dit startveld. Opnieuw kwam hij goed weg en lag snel al op de vierde positie, maar toen kreeg Haverkort voor het eerst te maken met een opstootje: "Iemand stuurde op het rechte stuk vol op me in. Hierdoor was mijn rechterachterkant heel erg beschadigd en kon ik echt niet meer verder rijden, dat vond ik erg jammer."

GP Elite Porsche Supercup

Het weekend kende dus twee uitersten voor Haverkort, maar toch blikt hij louter positief terug op dit succesvolle debuut: "Het blijft bizar om een eerste weekend te hebben als deze." De twintigjarige coureur hoeft niet lang te wachten om zijn vorm opnieuw te mogen bewijzen. Op het Circuit Barcelona-Catalunya rijdt hij deze week zijn tweede raceweekend in de Porsches. Op dit circuit heeft hij al de nodige ervaring. Zo won hij hier twee races in het Spaans F4-kampioenschap en beklom hij afgelopen seizoen het podium als derde tijdens de eerste FRECA-race van het weekend. Haverkort kon daarom alleen maar positief vooruit blikken op de volgende race: "Ik wil komend weekend in Barcelona weer gaan knallen. Ik ga samen met het team weer mijn best doen om weer podiumplekken te pakken. Afgelopen weekend was het vooral belangrijk om de auto te leren kennen en daar gaan we dit weekend gewoon weer mee verder."

Kas Haverkort bedankt GP Elite en zijn sponsoren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS