Karting • GK4 Kartseries

Karttopper Youri Bonte als een speer naar de zege in Genk: "Man, ik ben zó blij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 juli 2021 00:19 • Print artikel

GENK - Ondanks de moordende concurrentie liet Youri Bonte (14) op zijn TD Kart afgelopen weekeinde tijdens de derde ronde van de GK4 Kart Series zien dat er niet te spotten valt met zijn kwaliteiten. In de IAME Junioren-klasse won de razendsnelle coureur uit Vrouwenpolder zowel heat één als heat twee en drie. En dat deed hij op indrukwekkende wijze.

Youri Bonte

“Ik had niet verwacht dat ik zó hard zou gaan”, zei Youri op het circuit van Genk. “Het trainen ging goed, en ik reed in de kwalificatie naar pole. Met maar achtduizendste van een seconde voorsprong op nummer twee. Er was heel veel concurrentie.”

Tijdens de eerste heat regende het. Een godsgeschenk voor Youri, want hij staat bekend als een erg goede regenrijder. “Het zat meteen oké met mijn zelfvertrouwen”, aldus het karttalent. “Moet goed komen, dacht ik. En het kwam goed. Man, ik ben zó blij met de overwinning.”

Hij vervolgde: “De start verliep een beetje zozo. Ik ging naar de buitenkant, dat was een beetje dom van mij. Iemand wilde meteen binnendoor voorbij. Uiteindelijk kreeg ik alles op de rit en ging ik als een speer. Ik pakte zeven seconden voorsprong op nummer twee, tien seconden voor nummer drie. De kart lag fantastisch, zo gaaf. Ik rijd met een Thierry Delré-chassis. Daar ben ik ontzettend tevreden over.”

De tweede heat was meer van hetzelfde. Youri reed puike lijnen en zijn snelheid was hoog genoeg om ook heat twee te winnen. Tijdens de finale, heat drie, droogde de baan in Genk op, het werd warmer. Youri ervoer spanning voor de finale. “Het waren andere omstandigheden”, zei hij. “Kijken wat de rest gaat doen. Maar gezonde spanning kan je helpen. Door wat spanning kun je beter focussen.”

In de finale pakte hij na de start de binnenkant. “En ik kwam in gevecht met drie andere rijders. Dat duurde vier, vijf rondes achter elkaar. Het was racen, racen en racen. Ik vind dat geweldig. Ik ben op een gegeven moment heel hard weggereden van de concurrentie. Er ontstond een gat, en de andere jongens kregen dat gat niet meer gedicht. Ik heb daarna de race relatief rustig uitgereden. Koppie erbij houden en geen foutjes maken, ging er door mijn hoofd.”

Youri Bonte

Waar zit hem de snelheid in? “Trainen, trainen en nog eens trainen”, legde hij uit. “Ik heb afgelopen winter harder getraind dan ooit op de circuits in Mariembourg, Genk en Spa. We gingen er elke zaterdag en zondag heen. Omdat ik er dit jaar vol voor wil gaan."

"Ik heb mijn armen, nek en, in mindere mate, mijn benen getraind met krachttraining. Als je overstapt naar de Junioren is dat een echt grote stap. Wanneer je veel traint, raak je eraan gewend. En dan gaat alles makkelijker. Het harde werken werpt zijn vruchten af. Het is nu zaak om het vol te houden. Je mag niet verslappen.”

Is voor hem het karten het voorportaal van de autosport? “Nee”, zei Youri, die een ticket wil bemachtigen voor het WK IAME in Adria. “Ik blijf gewoon lekker karten.”

Youri Bonte bedankt zijn ouders en Thierry Delré voor de support. Youri zoekt nog sponsors die hem willen steunen in zijn raceactiviteiten. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen via youribonte57@zeelandnet.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS