Karting • Rotax Euro

Karttalent Kaï Rillaerts Europees kampioen Rotax Max in Junioren-klasse! "Ik ben natuurlijk blij dat de titel binnen is"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 oktober 2020 21:08 • Print artikel

ADRIA – Karter Kaï Rillaerts is beloond voor zijn geweldige internationale seizoen. Het veertienjarige talent uit Tremelo in België werd zondag op de kartbaan van Adria Europees kampioen Rotax Max in de Juniorenklasse. Hij deed dat in stijl door in Italië ook de derde ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy te winnen.

Kaï Rillaerts Europees kampioen Rotax Max in Junioren-klasse

Na eerdere zeges in Genk en Wackersdorf (Duitsland) was Kaï met nog één ronde te gaan al kampioen. Maar dankzij de ferme opleving van het coronavirus in België, waar over een dikke week de laatste ronde van de titelstrijd zou worden gehouden, kwam vandaag het bericht dat die wedstrijd is afgelast.

Daarom is Kaï nu al officieel uitgeroepen tot kampioen. Zijn Europese titel leverde hem ook nog een ticket op voor de Rotax Max Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. Dat evenement staat gepland voor 23 tot en met 30 januari 2021 in Portimão, Portugal en Kaï zal uitkomen voor Team België.

Drie zeges in drie kampioenschapsronden op het hoogste Europese niveau, het was een huzarenstukje wat Kaï gepresteerd had. “Dit jaar gaat het echt goed en ik ben natuurlijk blij dat de titel binnen is”, zei de Vlaming verheugd. Waarom het zo goed ging in het EK? “Ik denk door rustig en gefocust te blijven.”

Maar, zoals het een topsporter betaamt, ook door een uitstekende voorbereiding. Drie dagen voordat het raceweekeinde in Italië begon, was de rijder van topteam JJ Racing al op het circuit om te trainen. “Ik had nog nooit in Adria gereden”, legde Kaï uit. “Op de eerste dag hebben we de baan en de rempunten verkend. Tijdens de tweede dag ging het al hard. We hebben het goed opgebouwd.”

Zaterdag ging de kwalificatie helaas iets minder. “We hadden de kartafstelling niet helemaal voor elkaar en ik maakte een klein foutje”, bekende Kaï, die zich tevreden moest stellen met de tiende tijd. Gelukkig bleek even later tijdens de heats dat hij het lek boven had. Kaï had opnieuw de snelheid die hij tijdens de trainingen aan de dag had gelegd en denderde van de tiende naar de vierde plaats.

Door zijn resultaat in de kwalificatie moest hij ook de tweede heat van de tiende plaats beginnen. Opnieuw snelde Kaï naar de vierde plaats. Maar na de race bleek dat hij een ingeklikte bumper had. Daarvoor kreeg hij vijf strafseconden en die wierpen hem terug naar de veertiende plaats in de uitslag. Ook in de derde heat werd hij vierde.

Zijn gecombineerde resultaat in de heats betekende dat Kaï zondag de eerste finale van de vijfde plaats mocht beginnen. Daarin was belofte weldra getuige van een gevecht vlak voor hem. “Op een gegeven moment raakten twee rijders elkaar. Ik probeerde erlangs te gaan, kwam daarbij op het gras terecht en viel een paar plaatsen terug. Kon ik dus opnieuw beginnen. Maar ik bleef rustig en maakte geen fouten. Ik reed nog de snelste ronde met twee tienden van een seconde op de nummer twee. Zo pakte ik toch de zege in de prefinale.”

Kaï Rillaerts Europees kampioen Rotax Max in Junioren-klasse

Daardoor mocht Kaï de tweede finale van poleposition beginnen. “Iemand viel me aan en iemand anders schoot mee. Daardoor lag ik ineens derde, maar ik bleef geconcentreerd en kon me herstellen en ze terug inhalen. Daarna reed ik van ze weg. Toen ik over de finishlijn kwam, was ik ontzettend blij. Ik had alle finales gewonnen van het EK.”

De getalenteerde Kaï had zelf de kart heel knap naar de eindzege gestuurd, maar de topfaciliteiten van JJ Racing en de topmotoren van Jacco van Dijk hadden hem daar uiteraard bij geholpen.

Kaï Rillaerts Europees kampioen Rotax Max in Junioren-klasse

"Jacco’s motoren zijn echt erg goed en JJ Racing is een erg goed team. Jeffrey (Groothuis, teammanager, red.) heeft alle spullen goed voor elkaar. Zo gebruiken we veel data in het team. En mijn mechanieker Rick Boogerd is ook heel goed. En verder geeft Gerard Traarbach de rijders tips en hij vertelt ze op welke punten ze zich kunnen verbeteren. Dankzij het team ben ik mentaal en qua racen gegroeid! Ook al had ik graag de laatste race in Genk gereden, ben ik toch heel blij en trots met mijn kampioenschap. We hebben er hard voor gewerkt en dat ik alle finales heb gewonnen maakt het extra mooi.” / Foto's Matteo Segato

De kersverse kampioen Kaï Rillaerts bedankt zijn school het Koninklijk Atheneum Keerbergen en zijn familie.

Kaï Rillaerts wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door JvD power, JJ Racing, Minus273, Jet Import-Red Bull Organics, Kaico, PL8, Imo Vastgoed, Niloc protection en Road2formula.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS