Karting • Iame X30 Euro Series

Jim Ringelberg snelt direct naar de winst in Mariembourg: "Gewoon genieten van het spelletje"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 maart 2023 15:49

MARIEMBOURG – Door drukte op zijn bedrijf kwam Jim Ringelberg de afgelopen periode weinig aan karten toe, maar dit weekeinde toonde hij dat hij het bepaald niet is verleerd. De 39-jarige coureur uit Hoogvliet won zondag in Mariembourg knap de eerste ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. En dan te bedenken dat hij in de X30 Master -klasse meedeed op een voor hem nieuwe TD Racing Kart.

Jim Ringelberg wint Benelux Series in Mariembourg


Jim runt het auto- en touringcarverhuurbedrijf Ringelberg (onder andere de spelersbus van profvoetbalclub Sparta) en heeft zeventig man personeel. Daardoor had hij lang geen tijd om zijn zo geliefde sport te beoefenen. Maar sinds het vorige seizoen slaagde hij er dan toch in om tijd vrij te maken. Sindsdien deed hij mee aan zes raceweekends, inclusief die van afgelopen weekeinde in Zuid-België. Zes keer van de zes stond hij op het podium. Een resultaat om trots op te zijn.

“Mijn hoofd stond niet altijd naar het karten door de drukte op het werk. Als je dan dit doet en zes podiumplaatsen in zes wedstrijden scoort, dan gaat het lekker”, zei Jim met gevoel voor understatement. “In de finale lag ik op den duur eerste algemeen (de rijders in de Master-klasse rijden tegelijkertijd met de rijders in de SC-klasse, red.). “Ik dacht: het gaat goed. Maar het begon te miezeren. Ik wist toen niet precies waar de rempunten lagen en werd ik ingehaald door de local heroes.”

Jim zakte terug naar de derde plaats. “Wel had ik nog dezelfde snelheid als die gasten.” En daar was Jim erg tevreden mee, want het was pas zijn derde dag op een chassis van TD Racing Kart. “Dan kom je altijd nog wat dingen tegen die je anders wil. Maar als je de finale als zesde mag starten en na de start lig je derde, dan merk je dat het werkt.”

Dat doet hij dit jaar dus op een potente TD Racing Kart. En hij krijgt steun van zijn vrienden Jan Reuling en Julian Blott, die hem helpen met sleutelen en hand en spandiensten aan de kart. Jim: “Aan het eind van 2022 heb ik de keuze gemaakt voor TD. Thierry (Delré, de ontwerper van het chassis, red.) zei: probeer het eens en kijk gewoon wat je ervan vindt. Hij denkt met je mee, heeft ervaring en kan me verder brengen. Met mijn ervaring kunnen we samen een heel eind komen. De kart is echt goed.”

Gedurende het weekeinde had hij al bewezen dat de combinatie Jim en TD een goede is. Al verliep het begin van het weekeinde nog wat stroef. Het regende in Mariembourg en dat was, vond Jim, geen goed nieuws. “Regen rijden was vroeger één van mijn sterkste kanten. Tegenwoordig is het echt drama. Daar moet ik in het chassis wat zoeken, maar ook in mezelf.”

Dat resulteerde in de achttiende tijd in de kwalificatie, maar als het op racen aankomt dan kan Ringelberg altijd iets extra uit de hoed toveren. Hij beet zich weer vast in het stuur en hengelde met mooie inhaalacties de ene na de andere concurrent binnen. “De kwalificatie was niet goed genoeg. Maar in de eerste heat reed ik van achttien naar twee op het droge. Dat was echt super. Dan komt meer dan dertig jaar ervaring bovendrijven.”

Jim Ringelberg wint Benelux Series in Mariembourg


“Ik wist precies waar de natte en de droge plekken op de baan waren. Dan weet je waar de grip ligt en hoe je het moet doen. En soms is een keer wachten ook verstandig. Dat heeft ook een paar plekken opgeleverd. Het was heel tricky. Ik had wel echt al mijn ervaring nodig om een goede uitslag te kunnen rijden.”

Dat hem dat dubbel en dwars was gelukt, sterkte Jim voor de rest van het seizoen. Dat bestaat voor hem behalve uit het Benelux-kampioenschap ook uit het WK en één of twee EK’s bij de Senioren. “Bij de Senioren hoef ik niet per se te winnen. Ik wil daar gewoon genieten van het spelletje", aldus Jim Ringelberg, die graag Thierry Delre, en zijn vrienden Jan en Julian wil bedanken voor hun support.

Ringelberg Touringcars
Bij Ringelberg Touringcars kunt u vanuit heel Nederland een bus huren met chauffeur. Huur een bus met chauffeur voor uw schoolreisje naar b.v. Efteling, Duinrell of Drievliet, uw personeelsuitje, bedrijfsfeest of excursie, maar ook groepsvervoer, congresvervoer, bedrijfsbezoek of een airporttransfer is mogelijk. Behalve een touringcar huren kunt u bij Ringelberg Touringcars ook een compleet arrangement of dagtocht boeken. Kijk eens op de website van Ringelberg Touringcars voor meer informatie.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS