Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Je gaat dit geweldig vinden... ; de nieuwe DBS 770 Ultimate onthuld als de krachtigste Aston Martin!

Uitgegeven door Peter Vader • 19 januari 2023 10:01 • Print artikel

Aston Martin heeft in de loop der jaren een mooie kleine traditie opgebouwd, waarbij enkele werkelijk fantastische modellen zijn opgespaard tot het einde van de productie. Het zijn niet zomaar speciale edities met een mooie lak, het zijn typisch de beste versies van toch al geweldige auto's. Denk aan DB7 GT, de Vanquish S uit 2016, de Rapide AMR en dat soort zaken - echt briljante Astons die vele jaren na de introductie op de markt kwamen. Hier hopen we op veel van hetzelfde van wat een 'woest afscheid' wordt genoemd van de DBS Superleggera: de Aston Martin DBS 770 Ultimate!

Aston_Martin_DBS_770_Ultimate foto 1

Hoop echter niet te hoog, want alle 499 exemplaren - 300 coupés en 199 Volantes - zijn al verkocht. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor nog een heel bijzondere Aston Martin. Het vermogen is het voor de hand liggende gespreksonderwerp, met een boost van zeven procent door zijn stel turbo's en 'aangepaste lucht- en ontstekingsroutes' die een enorme 770 pk opleverden, waardoor de Ultimate de krachtigste productie-Aston Martin ooit is. Het koppel wordt geschat op 664 lb ft en Aston claimt een topsnelheid van 211 mph. Er zijn nog geen cijfers over verbeterde acceleratie, vermoedelijk omdat nog eens 45 pk extra geen enkel verschil zal maken voor een zware, tweewielaangedreven Aston die in no time naar 100 mph gaat. Het is bijna alsof respectievelijk 3,6 seconden en 6,7 seconden slecht waren...

Aston_Martin_DBS_770_Ultimate foto 2

Het beste deel van 800 pk is in ieder geval niet het meest opwindende deel van de Ultimate-revisie. Aston zegt dat het 'gerichte verbetering' heeft aangebracht aan de ophanging, besturing, transmissie en zelfs de bodemplaat voor een verbeterd 'gevoel, respons en wendbaarheid'. Zo is de achttrapsautomaat opnieuw gekalibreerd om de schakeltijden te versnellen, is de stuurkolom nu stevig gemonteerd voor een beter gevoel en zijn de adaptieve dempers gereviseerd om de rit te verscherpen terwijl de bruut van Aston in een pak comfortabel blijft over lange afstanden.

Aston_Martin_DBS_770_Ultimate foto 3

Daar houdt het niet op - dit is veel meer dan extra vermogen en wielen die schijnbaar uit de OHMSS-eerbetoonauto zijn geknepen. De Ultimate krijgt een dikkere achterplaat en wat een 'verbeterde' voorste dwarsbalk wordt genoemd. Die upgrades dragen nog eens drie procent bij aan de torsiestijfheid en een waarschijnlijk meer merkbare verbetering van 25 procent aan de laterale stijfheid aan de voorkant. Samen met die nieuwe stuurkolom zou de betrokkenheid van de bestuurder zijn verbeterd. Goed om vertrouwen te hebben in zo'n gigantische voorkant.

Aston_Martin_DBS_770_Ultimate foto 4

Natuurlijk zijn er ook enkele cosmetische upgrades voor de 770 Ultimate. Die dramatische nieuwe voorkant verbetert de koeling en zorgt ervoor dat de DBS er nog gemener uitziet. Er is overal koolstof (inclusief een nieuwe dorpel om de aandacht naar die mooie wielen te trekken) en een meer prominente achterdiffusor. Er zit extra carbon in, evenals logo's die uniek zijn voor deze auto en een nieuwe trimsplit voor de Sports Plus Seats. De getoonde carbon Performance-stoelen zijn optioneel. Het is niet zo'n grote revisie als doorgaans het geval is, om het zo maar eens te zeggen - maar als ooit een DBS je ondanks het interieur zou overtuigen, dan zou deze het wel zijn. En 499 zeer gelukkige mensen zijn al bereid om het over het hoofd te zien en vermoedelijk ontzettend veel te betalen, vergeet dat niet...

Aston_Martin_DBS_770_Ultimate foto 5

Aston's CTO, Roberto Fedeli, zei over de DSB 770 Ultimate: "Wanneer een iconische modelgeneratie het einde van de productie bereikt, is het belangrijk om die gelegenheid te markeren met iets speciaals. In het geval van de DBS 770 Ultimate hebben we niets gespaard om ervoor te zorgen dat de definitieve versie van ons huidige vlaggenschip in serieproductie, in elk opzicht de beste ooit is. Het is niet alleen de snelste en krachtigste DBS in onze geschiedenis, dankzij een uitgebreide reeks verbeteringen aan de transmissie, besturing, ophanging en bodemstructuur. Het is ook de beste om mee te rijden. En het was niet slecht om mee te beginnen! Het klinkt zeker alsof de Ultimate zich zal voegen bij de gelederen van die heilige Aston afscheidsspecials; we zullen het zeker weten wanneer de leveringen in het derde kwartaal van dit jaar beginnen.

Aston_Martin_DBS_770_Ultimate foto 6

Aston_Martin_DBS_770_Ultimate foto 7

Aston_Martin_DBS_770_Ultimate foto 8

Aston_Martin_DBS_770_Ultimate foto 9

Aston_Martin_DBS_770_Ultimate foto 10

Aston_Martin_DBS_770_Ultimate foto 11



Aston_Martin_logo_grijs

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS