Karting • Iame X30 Euro Series

Jayden Thien zorgt voor megastunt met schitterende zege in IAME Euro Series: "Ze verklaarden ons voor gek"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 september 2021 01:09

Jayden Thien heeft tijdens de IAME Euro Series in Genk een geweldige overwinning behaald. Hoe de zege van de karter uit Echt tot stand kwam, was een ongekende thriller. Hitchcock had het scenario niet kunnen schrijven. Wat was er gebeurd? In de prefinale viel Jayden uit door een vastgelopen motor, waardoor hij als 36e en laatste aan de finale moest beginnen. Normaal gesproken is het dan onmogelijk om het podium te halen, maar Jayden, zijn moeder Kim en teambaas Ramon Rietveld gokten op de weersvoorspelling van Buienradar.

Jayden Thien en Ramon Rietveld


Er zou tijdens een race een bui kunnen vallen, en omdat Jayden, rijdend met een Tony Kart, toch achteraan moest beginnen, werd de gok genomen om op regenbanden te starten. Voorafgaand aan de race werden Jayden en Ramon nog uitgelachen toen ze het parc ferm� binnenkwamen met regenbanden. Er werden zelfs foto�s gemaakt door de concurrentie. Het lachen zou ze nog vergaan� Aanvankelijk leek de keuze voor regenbanden niet de juiste, want de eerste paar ronden bleef het droog. Jayden dacht zelf ook dat het een kansloze missie zou worden, tot het toch begon te regenen. Ineens waren de rollen omgedraaid. Alle rijders op slicks verloren op de spekgladde baan veel tijd en Jayden schoot met reuzenstappen door het veld. Ronde voor ronde verschalkte de Limburger zijn opponenten en uiteindelijk greep Jayden zelfs de kop en de zege.

Deze race zal de karter uit Echt zeker niet snel vergeten. "Iedereen moest lachen toen we parc ferm� inkwamen", zo vertelt Jayden. "Wat doen jullie nu? We waren de enige kart met regenbanden en achteraf bleek het een geluk bij een ongeluk. Tijdens de twee formatieronden moest ik mijn banden sparen. Ik was de enige die hoopte op regen. In het begin heb ik me wat terug laten vallen om de banden niet kapot te rijden. De regen bleef eerst uit, maar in rondje 3 in de wedstrijd begon het licht te regenen, zo kon ik al langzaam naar voren komen. In de vierde ronde kwamen er grotere druppels, wat genoeg was om te gaan voor P1."

Ook moeder Kim keek met samengeknepen billen toe. "Het was puur een gok, maar we hadden niets te verliezen. Dit was echt goed teamwork. Jayden zei nog 'dit kun je me niet aandoen, ik rij ram voor schut', maar Ramon en ik geloofden er in. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest. Iedereen verklaarde ons voor gek. Opa zei 'mijn hemel, jullie zijn knettergek'. Ramon en ik zaten echt te wachten tot de eerste druppels vielen. Toen dat gebeurde, werden we gek. Jayden vloog door het veld naar voren en iedereen op de tribune begon te klappen. We kregen een mooie reactie van die Engelsen: �Biggest balls of the track!�

Jayden Thien

Eenmaal thuis gekomen kon Jayden nog eens rustig terugkijken op het alsnog geslaagde weekend. "In de prefinale ging de motor steeds minder lopen. Hij was vastgelopen. Mijn moeder en Ramon hadden de weersvoorspelling bekeken en we hebben de gok genomen. Ik vond het heel spannend. In het begin was het droog en dat waren echt geen leuke rondjes, dat kan ik je wel zeggen. Ik was bang dat het de hele race droog zou blijven, maar in rondje 5 begon het gelukkig te regenen. Toen de eerste druppels vielen, begon ik erin te geloven. Ik moest blijven vechten en haalde vervolgens iedereen in. Op dat moment besefte ik het nog niet helemaal, maar de dag erna wel. Het is echt heel vet, maar ik twijfelde of het wel echt gebeurd was of dat ik gedroomd had."

Jayden was vooral blij dat het dit seizoen eindelijk eens mee zat. "Ik was de hele week al snel, alleen toen kwam de pech in de prefinale. We hebben dit jaar al zo veel pech gehad. In de OK-Junior, in de IAME Euro Series. Daarom is dit extra gaaf. Ik heb dit seizoen nog twee races in de DKM en daar hoop ik ook goed te presteren."

Jayden Thien wil via deze weg iedereen bedanken die zijn spectaculaire overwinning heeft mogelijk gemaakt. "Ik wil al mijn sponsoren bedanken, opa en oma, mijn moeder, Ramon Rietveld, RR Racing en Grice voor de motoren."

Jayden Thien wordt ondersteund in zijn racen door:
Jayden Thien Karting
Das Aluminium
Paula Cox �Mooi Wonen�
RR Racing
Loyaal Zorg Limburg
Lambeets bouwontwikkeling
Autovakmeester Verheijen
Berkx maatwerk
Ad de Jong Glas
Silence Breaking bv
Arwi Installatie Techniek
Nicole Willems Hypotheken
Goossens Vastgoed
FH Bouw & Renovatie
Faust Vastgoed
Robur Ontwikkeling bv
Ponthus Participatie bv
Arwi Installatie Techniek
MDM Milieu Techniek bv
All-in Kartbaan Echt
Rockytear
Harlekijntje Roggel
Simons Grafisch Totaal
Saloniki Echt
Vaessen Tegels & Sanitair

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS