Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Jamie Chadwick gaat met de Odyssey 21 van het Veloce-team deelnemen aan Extreme E

Uitgegeven door Peter Vader • 25 november 2020 20:43 • Print artikel

De Britse Jamie Chadwick zegt dat er "geen reden is waarom een vrouw niet met de jongens kan meedoen", nadat zij werd bevestigd voor de 20 coureurs die mee gaan doen aan het inaugurele Extreme E-seizoen in 2021. De nieuwe klimaatbewuste serie, die in maart volgend jaar van start gaat, zal een mannelijke en een vrouwelijke coureur zien strijden voor elk van de tien teams in een offroad elektrische 'E-SUV's'. "Het is echt spannend voor mij", zei de 22-jarige Chadwick, die zal rijden voor het Britse Veloce-team. De serie heeft tot doel het bewustzijn te vergroten in gebieden over de hele wereld die zijn getroffen door de klimaatverandering. Deze getroffen gebieden kennen een klimatologische diversiteit - arctisch, woestijn, regenwoud, gletsjer en kust – en je kunt daarbij denken aan Groenland en het Amazonegebied van Brazilië. De pas gekroonde zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton heeft onlangs aangekondigd dat hij met een team in deze nieuwe autosportcategorie zal komen, net als zijn oude Mercedes-teamgenoot en titelrivaal Nico Rosberg. Een andere bekende F1-naam is Adrian Newey, de Formule 1-designgoeroe zal 'lead visionair' zijn voor het Veloce-team, waar Jamie Chadwick voor uit zal komen. Newey ontwierp veel van de auto's die eind jaren negentig de F1 domineerden, evenals de Red Bull Racing-auto's die tussen 2010 en 2013 vier wereldtitels wonnen.

Jamie_Chadwick_Veloce_team_Odyssey_21_Extreme_E

Gelijkheidsconcept is 'enorm'
De serie zei in april van dit jaar dat het mannen en vrouwen in gelijke aantallen zou inzetten, en zei dat het naast de milieudoelstellingen "gendergelijkheid en een gelijk speelveld" binnen de autosport wilde promoten. "Het is echt enorm en verbazingwekkend wat Extreme E heeft gedaan met het format dat ze hebben gekozen", vertelde Chadwick aan BBC Sport vanuit haar huis in Londen. "Het is spannend voor mij omdat het me deze kans geeft, het kampioenschap is voor iedereen hetzelfde, 100 procent eerlijk! Het is zo'n door mannen gedomineerde sport. Er zijn zo weinig vrouwen dat je die verantwoordelijkheid moet nemen om een vrouwelijk rolmodel te zijn. Maar ik ben er altijd op gefocust om mijn best te doen. Er is geen reden waarom we daar als jonge vrouwen niet bij de jongens mee kunnen strijden.”

'Zoveel plezier'
Chadwick, die vorig jaar de W Series-titel alleen voor vrouwen won, nam onlangs deel aan een test in Frankrijk voor haar nieuwe in Londen gevestigde team en was meteen dol op het rijden in de Odyssey 21-auto, die aan elk team zal worden toegewezen. "Ik heb in mijn leven nog nooit zo genoten van een week. Elke keer dat ik uit de auto stapte, trilde ik van opwinding. Maar snel gaan is de volgende uitdaging. Dat is altijd weer een ander ding. Je rijdt in een auto, het is echt leuk, en dan realiseer je je dat je er een klus voor moet doen en dat is het meest moeilijke. Er is zoveel dat je in de set-up aan deze auto's kunt doen, wat het verschil kan maken.”

Bewustwording
"Ik ging er volledig in op, denkend dat ik me zou moeten aanpassen om een rallyrijder te worden. Maar het was nogal een halve stijl, dwars gaan in een rallyauto is heel iets anders dan de finesse op het circuit. Maar een deel van die nauwkeurigheid is geschikt voor deze wat wilde, maar waardevolle Extreme E-auto's. " Na het tekenen voor het Extreme E-coureursprogramma in 2019, zegt Jamie Chadwick dat haar betrokkenheid bij de sport ervoor zorgde dat ze zich veel meer bewust werd van milieukwesties. "Ik ben zeker meer bewust gemaakt van klimaatkwesties, met veel statistieken en dingen waarvan ik me nog niet bewust was. Ik probeer alles te doen in mijn eigen leven om te helpen ons leefklimaat te verbeteren!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS