Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Jaap van Lagen smaakmaker en Larry ten Voorde pechvogel in Porsche Mobil 1 Supercup Spielberg

Uitgegeven door Peter Vader • 10 juli 2022 16:38

De Edese autocoureur Jaap van Lagen was de absolute smaakmaker in de vierde race van het seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup, verreden op de Red Bull Ring in Spielberg in Oostenrijk. De rijder van het Franse team Martinet by Alméras reed vanaf de 19e startplaats een zeer sterke inhaalrace, die hij als zesde afsloot. Daarmee was hij de best geklasseerde Nederlander, nadat Larry ten Voorde (Team GP Elite) in de slotfase van de race geheel buiten zijn eigen schuld door een ondoordachte actie van een tegenstander uit de wedstrijd werd gereden. Achter Van Lagen eindigden ook Max van Splunteren (Team GP Elite) als zevende en Morris Schuring (Huber Racing) als negende in de top tien.

Porsche Mobil 1 Supercup 2022 Red Bull Ring 1

Een week na de derde race van het seizoen in Groot-Brittannië vormde de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken het decor voor de vierde wedstrijd van de Porsche Mobil 1 Supercup. Het evenement begon met de vrije training op vrijdagavond, waar Morris Schuring met de zesde tijd van de in totaal 32 deelnemers de snelste Nederlander was, gevolgd door Max van Splunteren op de tiende plaats en een Nederlands kwartet met Larry ten Voorde, Lucas Groeneveld (GP Elite), Jesse van Kuijk (Team GP Elite) en Rudy van Buren (Huber Racing) op de plaatsen 13 tot en met 16. Daan van Kuijk (GP Elite) eindigde als 18e, Loek Hartog (Ombra Srl) als 19e en Jaap van Lagen als 24e. Gastrijder Michael Verhagen (ID Racing) sloot de sessie als 31e af. Tal van deelnemers zagen hun tijden worden geschrapt vanwege het overschrijden van de afgrenzing van de baan, de zogeheten ‘track limits’. Bovendien verhinderde een onderbreking met de rode vlag nadat een rijder van het parcours was geraakt, voor sommige rijders ook een mogelijke poging om een snellere tijd te laten noteren.

Porsche Mobil 1 Supercup 2022 Red Bull Ring 2
Nr20 Jaap van Lagen

Top drie binnen 0,089 seconden in kwalificatie
De kwalificatie op zaterdagmiddag leverde de snelste tijd op voor de Luxemburger Dylan Pereira, terwijl Larry ten Voorde de derde tijd reed. Daarbij kwam onze landgenoot slechts 0,089 seconde op Pereira tekort. De tijden van de 21 snelste rijders lagen binnen een seconde! Jesse en Daan van Kuijk behaalden als respectievelijk zevende en achtste hun beste startposities van het seizoen. Max van Splunteren startte als twaalfde, terwijl er met Morris Schuring, Lucas Groeneveld, Rudy van Buren, Jaap van Lagen en Loek Hartog vijf Nederlandse rijders op de plaatsen 16 tot en met 20 geklasseerd werden. Gastrijder Michael Verhagen kwalificeerde zich voor zijn eerste Supercup-optreden van het seizoen als 26e.

Porsche Mobil 1 Supercup 2022 Red Bull Ring 3
Nr24 Max van Splunteren

De race, op een uitverkocht circuit met in totaal 105.000 bezoekers en volgens de organisatie tenminste 50.000 Nederlandse racefans, werd op zondag rond het middaguur op een na regen in de ochtend weer droge baan verreden. Bij de start nam pole-sitter Pereira de leiding, Larry ten Voorde klom dankzij een goede start gelijk op naar de tweede plaats. Ook Max van Splunteren kon gelijk twee plaatsen goedmaken, Schuring en Van Lagen wonnen eveneens terrein. In de tweede ronde ging het mis voor Verhagen, die samen met de Fransman Stéphane Desnoual van de baan raakte. Dat zorgde voor een interventie van de safety-car. Op dat mment was de race voor Lucas Groeneveld al ten einde: hij was in de beginfase door meerdere rijders aan de achterkant van zijn auto geraakt en had teveel schade om te kunnen doorrijden.

Porsche Mobil 1 Supercup 2022 Red Bull Ring 4

Interessante duels
In de vierde ronde werd de race weer vrijgegeven, waarna zich meerdere interessante duels ontwikkelden. Twee ronden later reed Jaap van Lagen voor het eerst in de top tien, terwijl ook Daan van Kuijk in de top tien reed. Diens hoop op een goede klassering vervloog echter toen de Fransman Dorian Boccolacci hem in de negende ronde in de rondte tikte, waardoor Van Kuijk tot aan de staart van het veld terugviel. Ook Boccolacci strandde na het incident met schade, waarop voor de tweede keer de safety-car in actie kwam. De groene vlaggen werden weer gezwaaid bij het ingaan van de 14e ronde, wederom met fraaie duels na de herstart, waarbij Van Lagen al opklom naar de zevende plaats. Een ronde later ging het mis voor Larry ten Voorde: achter hem wilde de Fransman Marvin Klein een aanval plaatsen op Laurin Heinrich in de strijd om de derde plaats, maar Klein miste daarbij volledig zijn rempunt en torpedeerde de auto van Ten Voorde, die daardoor in de rondte ging en zijn tweede plaats verloor. De Nederlander was kansloos, geheel buiten zijn eigen schuld, zijn eerste uitval in een Supercup-race sinds Monza 2018.

Porsche Mobil 1 Supercup 2022 Red Bull Ring 6
Nr25 Larry ten Voorde

Na 18 ronden werd Dylan Pereira als winnaar afgevlagd, voor de Duitser Laurin Heinrich en de Noor Bastiaan Buus. Mede door de uitval van Ten Voorde nam Pereira daarmee de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over. Jaap van Lagen sloot zijn sterke inhaalrace als zesde af en was daarmee zeer tevreden: “Wat een mooie race! Alles klopte dit keer! Dat had ik ook best even nodig na zoveel pech. Van P19 naar P6, een supermooi resultaat! Ik heb een aantal sponsors bij me, die stonden allemaal te juichen aan de pitmuur. Beter kon het niet, dit geeft weer een goed gevoel.” Max van Splunteren eindigde als zevende, Morris Schuring werd negende. Jesse van Kuijk werd als elfde geklasseerd, één plaats voor Rudy van Buren en twee plaatsen voor Loek Hartg. Daan van Kuijk sloot de race na zijn pech als 21e af. De volgende race van de Porsche Mobil 1 Supercup wordt over twee weken, op 24 juli, verreden op Circuit Paul Ricard in Le Castellet in Zuid-Frankrijk.

Porsche Mobil 1 Supercup 2022 Red Bull Ring de heuvel op na start-finish

Porsche Mobil 1 Supercup 2022 Red Bull Ring 5

Porsche Mobil 1 Supercup 2022 Red Bull Ring 7

Porsche Mobil 1 Supercup 2022 Red Bull Ring 8

Porsche Mobil 1 Supercup 2022 Red Bull Ring 9

Porsche Mobil 1 Supercup 2022 Red Bull Ring 10

Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS