Formule 1

Is George Russell gelijkwaardig aan zijn teamgenoot, de zevenvoudige F1-wereldkampioen Lewis Hamilton?

Uitgegeven door Peter Vader • 4 december 2023 07:01

Ondanks dat hij 59 punten achterstand heeft in het rijderskampioenschap, denkt George Russell dat hij in het seizoen 2023 op hetzelfde niveau heeft gepresteerd als Lewis Hamilton. Na een debuutseizoen 2022 waarin hij debuteerde bij Mercedes, presenteerde George Russell zich met veel tamtam op de startstreep van het seizoen 2023. Hij was zich ervan bewust dat hij zich staande moest houden tegenover zijn teamgenoot, die met zeven F1-wereldkampioenschappen achter zijn naam, toch echt een maatje groter was. Dat laatste bevestigde Lewis Hamilton in 2023 door als derde te eindigen in de eindrangschikking van het F1-wereldkampioenschap bij de coureurs. George Russell moest genoegen nemen met de achtste plaats. Gelijkwaardig? Nou, nee!

George_Russell_Lewis_Hamilton_F1_MercedesGeorge Russell en Lewis Hamilton

�Dit jaar zat ik gemiddeld op het niveau van Hamilton�, beweerde George Russell in een interview met de Telegraph. "Het is voor mij niet genoeg om op zijn niveau te zijn, ik wil voor hem staan. Ik denk dat de kwalificatiestatistieken, als je de sprintraces meetelt, precies hetzelfde zijn." En dit is inderdaad het geval. Als je de onderlinge vergelijking maakt in de kwalificatie, dan zijn de twee in feite volkomen gelijkwaardig, waarbij Russell zich in 11 van de 22 Grands Prix v��r zijn teamgenoot heeft gekwalificeerd. Hij was bovendien de enige coureur van Mercedes die de W14 dit jaar op pole position heeft gezet, dankzij een meesterlijke ronde in Hongarije.

�Zelfs als het om snelheid gaat, waren we over het algemeen gelijk�, voegde Russell eraan toe. �Er zijn over dit jaar beslist een aantal positieve punten te noemen. Ik denk dat we ons momenteel in een betere positie bevinden dan twaalf maanden geleden. Ik moet ook realistisch blijven. Ik strijd tegen de beste coureur aller tijden. Dat is zeker geen slecht referentiepunt."

In dit geval kunnen de verklaringen van George Russell echter alleen nog worden tegengesproken door de feitelijke resultaten. Hamilton kwam maar liefst twaalf keer eerder dan zijn teamgenoot Russell over de finish. Hij behaalde zes podia, in schril contrast met de twee van Russell. Bovendien sprokkelde Hamilton 59 punten meer bij elkaar, ook al wegen de drie uitvalbeurten in Australi�, Singapore en Brazili� zwaar door op de ranglijst van Russell.

�Volgend jaar is er voor iedereen weer een nieuw begin. Ik hoop op een seizoen waarin ik mezelf kan laten zien en de resultaten kan behalen die ik in 2022 heb behaald. Of ze in ieder geval kan maximaliseren. Mijn vertrouwen is in 2023 niet in het minst aangetast."Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS